Asdonk - lasten in Sint-Oedenrode
Aan het einde van de zestiende eeuw liepen de dorpsschulden vanwege de schade veroorzaakt door de Tachtigjarige Oorlog in de plaatsen van de Meierij erg op. De renten op die schulden werden op verschillende manieren over de inwoners omgeslagen. Een veelgebruikte methode was om de dorpslasten tegelijk met de bede over de percelen om te slaan. Dat gaf nogal eens heibel omdat grondbezitters het niet erg vonden om elders bede aan de hertog te betalen, in plaats van de eigen woonplaats (dat maakte hen per saldo niks uit), maar niet blij waren als hun elders gelegen bezittingen ook voor de plaatselijke belastingen aangeslagen werden (dat kostte hen extra geld).

Tussen Veghel en Sint-Oedenrode werden deze problemen tussen 1613 en 1618 geregeld. Er werd afgesproken uit welk perceel waar grondbelasting betaald werd. Het lijkt er op dat dit per persoon afgesproken werd, en dat later voortaan uit dat perceel in een bepaalde plaats belasting betaald werd, ongeacht waar die nieuwe eigenaren of pachters woonden. Zo lag er in de buurt van de kerk van Sint-Oedenrode een perceel dat in Veghel betaalde, en lagen er binnen de grenzen van de gemene gronden van Veghel percelen waaruit men in Sint-Oedenrode betaalde. 
 
De percelen gelegen in het hier besproken deel waarvoor men in Sint-Oedenrode betaalde zijn hieronder rood gearceerd. Uit het oranje gearceerde deel betaalde men deels in Veghel en deels in Sint-Oedenrode. Uit de lange strook aan de rechterkant werd niet in Veghel betaald en wel deels in Sint-Oedenrode. Niet elke betaler van deze percelen (nrs. 29-31) werd echter in de Rooise verpondingsboeken teruggevonden. Het is niet uitgesloten dat uit dat perceel ook elders betaald werd, bijvoorbeeld te Schijndel. Dat is lastig om te verifieren, omdat het Schijndelse archief in de Tweede Wereldoorlog in vlammen is opgegaan.


Kaart van Veghel     Asdonk