Foto's Huizen Kroniek

Kroniek van het jaar 1977

Het polygoon jaaroverzicht


Veghelse Courant, 12 januari 1977.   Dit jaar zal er in Zijtaart voor de eerste keer een pronkzitting gehouden worden en wel op zaterdag 14 jabuari aanstaande, om 20.30 uur in de sporthal De Molensteen. Er is een gezellig programma vastgesteld voor jong en oud, waaraan buutreedners, boerenkapellen, dansmariekes enz. deel zullen nemen. De Raad van Elf zal op deze avond voorgesteld worden.

Als hoogepunt van de avond zal om ongeveer 11 uur de nieuwe Prins Carnaval van de Reigers bekend gemaakt worden. Miss Diana zal dan met de nieuwe prins tijdens het carnaval over Zijtaart regeren.
 
Brabants Dagblad, 10 januari 1977; Veghelse Courant, 13 januari 1977.  






Evert Bosch werd voor de vijfde keer Prins Carnaval als Prins Evert V. Om elf over elf kwam Prins Evert V gezeten op de reiger de zaal binnengerold. Hij was ook in de jaren 1963 tot en met 1966 prins in Reigerland.

Carnavalskrant 1977.   Zijtaart oftewel Seiterd

Van Seiterd in den aauwen trant
Hier ok 'n stukske in de krant
't durpke on dizze kant van 't kanaol,
Zijn de mensen goed, allemaol

Seiterd is zo'n gat niet heur,
't verenigingsleven gi hier deur
Ons kerk is een sieeroad zo waor,
Want de aanplanting is reeds kloar.

De Edith-Steinschool de is 'n praacht,
hi bovenmister Mollen als goei leerkraacht
En dan ons sporthal nie te vergete,
ge moet ze met trimme mar 's zien zwete

'n hermrnie die bloazen kan zeg,
hoalde in Etten Leur 300 punten weg
'n drumband die roffelt met Bertus in 't gelid
en Mari die leert het mi heel veul pit

Ons KPJ goeed bij de haand
bouwe piamide de beste van 't laand
En Jong Nederland, mistal zonder poen,
worden toch Nationaal Kampioen

N.K.V. en K.V.O. potverdimme,
gaan zwemme, volksdansen en nog trimme
De Bejaardenbond is wel zo actief,
Ze han'n tentoonsetelling mensen lief.
Trien regeert met alles er op en er aan,
die aauw z'n ok oan het dansen gegaan.

Graard van de Ven, ne fijne vent,
Die ge als trommeelslager allemoal kent
We hebben heel het sportveld te danken terstand
oan Groard, want 't sti gelijk op humme grond
Jan Versantvoort metselt er zes meter oan
zo de we mi kemis binnen kunnen gan.

Elite komme er hier ok beij,
Donker Vadasz op de boerderij.
Van aauw boerengruun de vensters zeg,
Op den Biezen, de kikt mooi vanaf de weg

En hier nao van di relaos
is Prins Evert nou de boas.
Prinses Dianne oan z'n zeij
De Roas van Elf stit um beij.

Proevste hier in 't Reigersnest
kan Prins Evert op z'n best
Ons durp wens Prins en Hogeroad
Veul pret, alaaf en wijs beroad.

Mevrouw van E(erdt)
Veghelse Courant, 20 januari 1977; Brabants Dagblad, 20 januari 1977.   'Wethouder G. Schilder en het hoofd van de WSW, de heer Spanjers, hesen op 19 januari 1977 met vereende krachten de vlag in top op het nieuwe kleedgebouw op het Zijtaartse sportveld. De velden waren in december 1976 al opgeleverd.'

Veghelse Courant, 20 januari 1977.   Op 13 januari hield Jong Nederland haar jaarvergadering. Er wordt ondermeer gepraat over de oprichting van een Stichting Jong Nederland Zijtaart. Besloten werd om op korte termijn met het KMG samen te gaan.

Terugblik op 1975 en 1976: Het aantal leden van Jong Nederland steeg in twee jaren van 90 naar 130. In 1974 werd f 110 per lid uitgegeven, in 1976 was dat f 290. Het aantal groepen steeg van 4 naar 7.

Jong Nederland was op dat ogenblik de nieuwe berging aan het bouwen, die leek toen al veel te klein. Men miste een staflokaal en zou later in 1977 beginnen met de bouw ervan.

Veghelse Courant, 23 december 1976, 6 januari 1977.   Enkele aktiviteiten van verenigingen in januari 1977 waren:

In de week van 3 tot 8 januari hield de Carnavalsclub een donateursaktie.

Op 7 januari hield Jong Nederland een dropping voor alle groepen. De jongste droppers mochten hun vader en/of moeder meenemen. In totaal deden er meer dan 200 personen mee in de leeftijd van 6 tot 60 jaar. De dropping was erg geslaagd.

Elke dinsdag om 20.00 uur kienen bij J. Versantvoort.

KVO: om de week 's maandags gymen of volksdansen.

's Zondags oefenen van de Rijvereniging.

NKV: elke woensdagmorgen zwemles, elke woemsdagavond trimmen en gymlessen voor dames.

Brabants Dagblad, 26 januari 1977.   1977-01 Om de Wimpel.jpg (412407 bytes) Fanfare St. Cecilia werd op 22 januari derde op het Nederlands kampioenschap in de ere-afdeling dat in Etten-Leur werd gehouden.

Doc. GAvB.   Begin 1977 werd het oude verenigingsgebouw verkocht aan Van Kessel uit Eerde.

'Zijtaart', 51.   In 1977 trad mevrouw L. van Zutphen - Van Nunen toe tot het kerkbestuur, waarvan ze tot 1985 lid bleef.

Veghelse Courant, 10 februari 1977.   Op 2 februari was de kontaktavond van de fanfare. Een paar personen werden gehuldigd, dat was in de eerste plaats Jas van de Tillaart, die 40 jaar bestuurslid was. Bert van Zutphen was 40 jaar lid. B. van de Linden en Jan en Cor van Zutphen kregen werden gehuldigd voor 15 jaar lidmaatschap.

Foto: collectie Martien van Asseldonk.  





De junioren van Jong Nederland namen begin 1977 deel aan het thuisblijverstoernooi. Er moesten een aantal opdrachten (creativiteit, buitenleven en sport en spel) worden afgewerkt. Deze foto is gemaakt tijdens een bezoek aan de kerktoren. Op de foto staan Maico Bosch en Jan van Asseldonk.

Veghelse Courant, 3 en 10  februari 1977.   De Carnavalsavond voor de bejaarden werd dit jaar gehouden in de nieuwe sporthal op vrijdag 11 februari, aanvang 20.15 uur. De bejaarden vanaf 60 jaar en ouder waren verzocht zoveel mogelijk gecostumeerd te komen. De Raad van Elf had de sporthal omgetoversd in een echte carnavalszaal.

Na de opening en het optreden van de Dansmariekes gaf de fanfare enkele nummers ten beste, De fanfare, die in mei haar 75-jarig bestaan viert, kreeg een dankbaar applaus en de heer Van de Rijt kreeg de onderscheiding in de orde van verdienste.











Toen kregen we voor Zijtaart iets nieuws te zien, namelijk het koor van Jan van Lee. Toen deze mannen begonnen te zingen, kon je in de zaal een speld horen vallen. Ze krgen dan ook een dankbaar applaus. De Hofkapel De Boemelaars, die voor de begeleiding zorgde, had zich hiervoor goed voorbereid. Buutreedner Willen, die de lachspieren flink los kreeg, oogstte ook weer veel succes.

Veghelse Courant, 17 februari 1977.   De gemeente Veghel kan via een welzijnsplan in aanmerking komen voor een rijksbijdrage. Dit welzijnsplan dient in overleg met de bevolking opgesteld te worden. Dit welzijnsplan wordt nog in 1977 opgesteld en Jong Nederland stelt een 'kontaktpersoon overheid' aan om hun accomodatiewensen in dit plan opgenomen te krijgen.

Veghelse Courant, 27 januari 1977; foto's: Brabants Dagblad (1), Martien van Asseldonk (6), Cathrien van Bavel - van de Rijt (7); de overige foto´s kwamen uit de collectie's van Evert Bosch en de carnavalsvereniging   1977 ca Carnaval a.jpg (228513 bytes) 1977 ca Carnaval b.jpg (254833 bytes)





1977 Carnaval Veghel.jpg (285366 bytes)























Op vrijdag 18 februari bracht Prins Carnaval met zijn gevolg een bezoek aan het klooster. Op zaterdag reed de optocht in Zijtaart. Op zondag was er 's morgens de hoogmis en 's middags de Veghelse optocht. Op maandag was er carnaval voor de schoolgaande jeugd en op dinsdag voor de jeugd van 13 tot 17 jaar.

Veghelse Courant, 24 februari 1977.   Op 10 februari 1977 legden een 19-tal jonge leden van judovereniging de Nangojiro's in Zijtaart een proef van bekwaamheid af. Vooral de soms speelse opvatting van de kleine pupillen van deze aan strenge regels onderworpen sport, bracht zo nu en dan een glimlach op de lippen van het publiek. Geslaagden: witte band: Erik van Zutphen, John Raaijmakers, Rudy Maassen, Annemarie Kanters, Erik de Korte, Christa Kremers en Marion van de Tillaart. Gele band: Rodney van Veen, Wiljon Ganzewinkel en Monique Ganzewinkel. Oranje band: Theo Maassen, Andy van Veen, Maarten Kanters, Mariëlle Mollen, Wim van de Tillaart en Bart Nijhoff.

Veghelse Courant, 27 januari, 3, 10 februari 1977.   Evenementenkalender Zijtaart:

Vrijdag 28 januari: rijvereniging St. Gregorius, jaarbergadering in zaal De Rooy, aanvang 20.00 uur, tevens opgave nieuwe leden

Zaterdag 29 januari: supportesclub fanfare St. Cecilia bij Jab Vervoort Leinserondweg, aanvang 8.30 uur

31 januari - 4 februari: donateursaktie vand e carnavalsvereniging

Vrijdag 4 februari: filmavond voor de junioren van Jong Nederland. De diamiddag voor Rakkers en Zwaluwen over 'zwarte missie-vriendjes' sloeg erg aan. Op 4 maart komt pater Lowie Bartels terug om de dia's te tonen aan de junioren A.

Zondag 6 januari: Jong Nederland leisers (sters) training in Zijtaart, aanvang 9.30 uur. Onderwerp: theatervormen.

Vrijdag 11 februari: C.V. De Reigers, bejaardenavond

Zaterdag 12 en zondag 13 februari: Jong Nederland weekens uitwisseling carnavalsviering met Helvoirt. Het programma zal bestaan uit een tocht, carnavalsviering, en de volgende dag sport en spel.

13 februari: Seniorenweekend van Jong Nederland in den Bosch. Aanvang 10.00 uur, thema: ontmoeting

Vrijdag 18 februari: C.V. DeReigers,bezoek aan het klooster

Zaterdag 19 februari:CV. De Reiders, optocht in Zijtaart, aanvang 14.00 uur

Zondag 20 februari: C.V. De Reides, prinsenwagen met gevolg naar optocht in Veghel.

Maandag 21 februari: C.V. De reigers houdt carnavalsmiddag voor de schoolgaande jeugd

Dinsdag 22 februari: C.V. De Reigers houdt carnavalsmiddag voor de leeftijd van 13 tot en met 17 jaar

Aard van Hoof, Chris van de Ven en Bernadette van de Tillaart volgden in februari de inleidingscursus van Jong Nederland.

Evenementen graag opgeven bij Ans van Doorn, tel: 03137 - 488.
Veghelse Courant, 17 maart 1977.   Het Halfvastenbal zal worden gehouden op zaterdag 19 maart in zaal De Rooy, aanvang 20.00 uur. Hieraan zullen meewerken: Prins Evert V, miss Dianne, Raad van Elf en natuurlijk de Dansmariekes groot en klein. Ook de boerenkapel De Boemelaars zullen hier niet ontbreken.-

 
Veghelse Courant, maart 1977.   Junioren VOW kampioen

Met nog twee wedstrijden te spelen zijn ze dan toch kampioen geworden. VOW speelde tegen het op de vierde plaats staande Irene, VOW viel de gehele eerste helft aan en al na 10 minuten scoorde Ronnie Vervoort 0-1 voor VOW. Enige miuten later scoorde Hans Breeuwe 0-2 na 'n prachtige solo.

Even voor rust scoorde Ronnie Vervoort tweemaal en maakte daardoor 'n onvervalste hattrick. Na rust een verwoed aanvallend VOW jagend op een nog grotere zege, maar door goed keeperswerk van de Irene doelman werd dit verhinderd. Na de wedstrijd kreeg de aanvoerder van VOW bloemen aangeboden. VOW bedankte hartelijk voor dit gebaar. Proficiat jongens.

Veghelse Courant, 31 maart 1977.   'Willy Henst vroeg tijdens de ouderavond van Jong Nederland terecht een applaus voor het grote aantal vaders dat met meer plezier naar hun acterende kinderen keken, dan naar voetballen op TV. Voor de pauze brachten de jongste leden leuke stukjes, vooral Jan Klaassen werd met veel enthousiasme gebracht. Na de pauze kwam het zwaardere werk. Het succes hangt erg af van wat de spelers er van maken. En ze hebben er wat van gemaakt. De zaal en ook de spelers lagen soms dubbel van het lachen. Na Tijl Uilespigel met zijn boomstronk en het muzikale sprookje van de senioren was het de beurt aan Jan van de Ven om de ouders te bedanken voor hun komst en een goede thuisreis te wensen.'

Veghelse Courant, 3 en 10 maart en 24 1977.   Enkele andere aktiviteiten van verenigingen in maart 1977:

Op 2 april had de KPJ een uitwisseling met de KPJ afdeling Hilvarenbeek.

5 maart: Het jongerenkoor verzorgde de H. Mis van 19.00 uur.

Op 6 maart had rijvereniging Sint Gregorius haar dagtocht in de Bedafse Bergen. Er werd voor snert gezorgd.

De senioren van Jong Nederland werden op zondag 6 maart ongeslagen kampioen op het volleybaltoernooi voor Brabantse senioren.

7 maart: Uitwisseling van de NKV vrouwen met Beek en Donk.

9 maart: rondleiding voor de NKV vrouwen bij de gemeentepolitie Eindhoven.

10 maart: filmavond in De Molensteen.

12 maart: KPJ aspiranten hadden een uitwisseling met Hoogeloon.

19 maart: de culturele groep van de KPJ ging naar de culturele dag in de Blauwe Kei te Veghel.

19 maart: halfvastenbal in zaal de Rooij.

De fanfare bracht op zondag 20 maart een serenade aan de zusters in het klooster. Tien kloosterlingen vierden een jubileum, varierend van 25 tot 70 jaar. 'Het was een romantische en dankbare belevenis daar in die kloostertuin voor de oude waranda.'

29-30 april en 1 mei: hometraining in zaal de Rooij, georganiseerd door de Carnavalsvereniging.

Veghelse Courant, 14 april 1977.   'De fanfare bracht een serenade aan de pastoor, omdat hij jarig was. Een herder die weer bijna hersteld was van zijn ziekte. Die weer herrezen was, zoals de spreker zei, en die binnenkort 12 1/2 jaar pastoor van Zijtaart is. Hij vond het jammer dat hij het 75-jarig bestaan niet kon meemaken, omdat hem een Lourdesreis was aangeboden. De fanfare had er begrip voor dat de pastoor, na zijn ziekte, graag naar Lourdes ging.' De pastoor zou nog hetzelfde jaar aan kanker overlijden.

Brabants Dagblad, 15 april 1977; Veghelse Courant, 17 maart, 7 en 21 april 1977; foto's: collectie Martien van Asseldonk en Brabants Dagblad.  






'Jong Nederland voerde op 14 april tijdens de Veghelse weekmarkt een wagenspel op voor de Sint-Lambertuskerk. Op de wagen was een decor gebouwd, waarna van 9 tot 11 uur beurtelings twee toneelstukjes werden opgevoerd: 'Hoe de duivel begraven werd', en 'Professor Prevel bij de Scalpi-indianen'. Het was een experiment om wat meer bekendheid te krijgen en de kas te spekken. De 12 a 13-jarige acteurs hadden aanvankelijk niet te klagen over publieke belangstelling voor hun straattoneel. Regelmatig gingen de jongeren met de collectezak rond, maar tegen elven was dat niet meer nodig, want toen werden belangstellende marktbezoekers gedwongen een schuilplaats op te zoeken om niet doornat te worden. De spelers gingen ondertussen nog eens extra met de pet rond. De jeugdige acteurs waren na afloop razend enthousiast en er werd ruim f 140 bij elkaar gecollecteerd. Ondanks de onsportieve houding van het weer toch een aardig initiatief van Jong Nederland.'

Veghelse Courant, 21 april 1977.   Het team Les Ami's van Jong Nederland won de laatste serie opdrachten van het thuisblijverstoernooi. Voor een fotoserie werd onder andere een bezoek gebracht aan de torenspits. Omdat ze gewonnen hebben, mogen ze deelnemen aan het nationaal toernooi. De Guppers en Pruttels mogen daar hun titel van vorig jaar gaan verdedigen.

Brabants Dagblad, 21, 23 en 28 april 1977; Veghelse Courant, 24 maart en 28 april 1977; foto's: collectie Martien van Asseldonk.  











'In het weekend van 22 tot 24 april organiseerde Jong Nederland Zijtaart het districtstoernooi in de Bulten. Aan het districtstoernooi werd deelgenomen door 250 als cowboy of indiaan verklede jongens en meisjes uit Eerde, Vorstenbosch, Dinther, Erp, Beers en Zijtaart. Op vrijdagavond was er na het opzetten van de tenten een duistere tocht met opdrachten. Op zaterdagmorgen werd er gesport. Voor het vervoer naar het sportterein zorgden 8 vaders met hun tractors en platte wagens. Het was een feestelijk gezicht de bonte stoet voorbij te zien trekken. Tijdens de wedstrijden viel er een lichte motregen en de spelers waren aan het einde harstikke smerig. Na het middageten stond er een 12 km lange wildwest-tocht op het programma.'s Avonds was er een kampvuur en een mis verzorgd door kapelaan Jansen uit Veghel. Het waaide en het was nogal fris bij het kampvuur. Gelukkig kon men zich een beetje warmen aan het vuur waarop men zelf fricandellen en worstjes kon bakken. Het geheel werd door Maria Brugmans met guitaarmuziek opgeluisterd. Op zondagmorgen was er een festival met verschillende stands, onderbroken door een optreden van de Veghelse clowns, het duo MAL. De jongens uit Zijtaart werden eerste in zowel poule A als poule B.'

Veghelse Courant, 28 april 1977.   Ingezonden stuk. 'Sedert zes jaren wonen wij op Logtenburg. In die tijd hebben wij helaas vele zinvolle beschadigingen in het bos zien aanrichten, door baldadigheid, vernielzucht en verveling. Om nog maar niet te spreken over het opjagen van konijntjes, eekhoorns en mooie vogels door middel van stokken en netten. Inmiddels heeft de gemeente het lovenswaardig initiatief genomen het bos aantrekkelijk te maken voor wandelaars, door regelmatig overtollig hout te kappen en wandelwegen en speelplaatsen aan te leggen. De zitbanken die geplaatst werden, zijn nog regelmatig slachtoffer van vernielzucht!

Op 22 en 23 april jongsleden heeft de Natuurwacht (lees: Jong Nederland) met een groot tentenkamp in de bossen van Logtenburg gebivakkeerd. Het was een verademing om te ondervinden hoe jonge mensen zich wel kunnen gedragen. Geen vernielingen, geen nutteloos geschreeuw of gegil. Het was perfect georganiseerd. Ze zijn geruisloos gekomen en geruisloos vertrokken. Menig volwassen mens zou een voorbeeld kunnen nemen aan hun gedrag. Als een kunstcriticus een theaterstuk moet beoordelen en het is zijns inziens perfect, dan noemt hij dat 'vakwerk'. Mogen wij dat vertalen en zeggen dat deze kampeerfestiviteit vakwerk was. Wij hopen dat een volgend maal jullie vlag mag wapperen in een heerlijk zonnetje en nooit meer in storm en regen! S. G. de Vries – Kuipers, Logtenburg 3, Veghel.'

Bidprentje: collectie Mari Brugmans.   Lianne Klaassen verongelukte  op 25 april 1977. Ze werd op 6 juli 1961 geboren als dochter van Antoon Klaassen en Maria Kerkhof. Het bidprentje schrijft o.a.: 'Lianne was een vrolijk kind, vol levensmoed. Ze had een vriendelijk woord voor ieder en was altijd bereid anderen te helpen. Vol vreugde en plezier kwam ze terug van een feestje met vrienden en vriendinnen toen het noodlot toesloeg.'

Veghelse Courant, 21 april 1977.   Op 28 april en 28 juli 1977 was er kienen voor pater de Koning in zaal Versantvoort.

Veghelse Courant, 28 april 1977.   'Lag in voorgaande jaren in de KPJ het aksent duidelijk op sportgebied, ditmaal werd dit duidelijk verschoven naar de meer kultureel-kreatieve kant. In dit kader passen naast de wekelijkse sport- en spelavonden de diverse ontspanningsavonden voor de aspiranten, de kulturele dagen dagen voor zowel de aspiranten als groten, de IeKaDee, de sinterklaas- en kerstvieringen, de uitwisselingen met Hilvarenbeek en Hoogeloon, de praat- en luisterkursus, de diverse kaderweekends voor bestuur en leiding, de dropping, de politieke avond en het ledenweekend. Er zijn de volgende sportdagen: voor de groten op 8 mei in Erp en 5 juni in Dinther. Voor de aspiranten op 22 mei in Zijtaart en op 19 juni in Odiliapeel. De gezamenlijke inzet, plezier en gezelligheid zijn belangrijker dan het resultaat.'

Veghelse Courant, 21 en 28 april 1977.   Enkele andere aktiviteiten in april 1977:

23 april: creatief festival voor de Rakkers in Lieshout.

24 april: nationale Judokampioenschappen in sportzaal ‘De Molensteen'.

26 april: de KPJ hield een informatieavond over de verkiezingen.

30 april: op koninginnendag was er een Bonte Kermis achter de Edith Stein school.

Brabants Dagblad, 28 april, 6 en 9 mei 1977; Veghelse Courant, 21 en 28 april 1977.   De Fanfare vierde in mei 1977 haar 75-jarig bestaan met een feestweek. Midden in het dorp stond de feesttent waarbinnen de muziekfeesten in Zijtaart zich afspelen. De weg was afgesloten en de inwoners van Zijtaart konden er niet om heen. Woensdagavond waren het de bejaardekoren uit de verre omgeving die al zingend het startsein tot het feest gaven. Op donderdag boden de Zijtaartse verenigingen een gevarieerd programma voor jong en oud aan met onder meer zang, dans, toneel en cabaret. Op vrijdag was er een disco-show verzorgd door Avro's toppop. Velen maakten zaterdag gebruik van de receptie om de fanfare te feliciteren. Burgemeester H. van Weegen gaf de legpenning van verdienste van Hare Majesteit mee voor het crops. De supportersclub van de fanfare heeft vorig jaar het initiatief genomen tot het oprichten van een majorettencorps. Joke van Zutphen – Pepers en Ria van Zutphen – Lunenburg werkten het idee uit en tijdens de receptie op 7 mei kreeg de fanfare dit cadeau aangeboden. Het corps bestaat uit 22 meisjes in de leeftijd van 12 tot 19 jaar. Het majorettencorps maakte op zondag meteen furore tijdens de rondwandeling door het dorp.

Veghelse Courant, 12 mei 1977.   'Op zondag 8 mei was er een KPJ sportdag in Erp. Een achterstand van 10 punten op Eerde werd met de pyramide ongedaan gemaakt. Het loodzware bouwwerk werd feilloos opgebouwd, gestrekt en afgebroken. Ook de gemengde pyramide werd eerste. De jongens werden tweede met de oefening en eerste in het algemeen klassement. De meisjes behaalden een zevende plaats.'

Veghelse Courant, 28 april 1977.   Tafeltennisvereniging 't Batje organiseerde op 15 mei 1977 een speciaal toernooi om de sport meer onder de aandacht te brengen van de jeugd. 'Tafeltennissen is niet alleen voorbehouden aan politici.'

Brabants Dagblad, 17 mei 1977; Veghelse Courant, 19 mei 1977.   Zowel de jongens (teamleider Jan van Asseldonk) als meisjes (teamleidser Marna van Hoof) van Jong Nederland werden op 15 mei eerste op het provinciaal toernooi in Biezenmortel. Beide teams zullen deelnemen aan het nationaal toernooi op 17-19 juni in Geesteren.

Veghelse Courant, 19 mei 1977.   Het bestuur van de nieuwe Stichting Jong Nederland zal bestaan uit de volgende personen: Jan van de Ven, Willy Henst, Martien van Asseldonk, Nico van Stiphout, Ria Cissen, Aard van Hoof en Bernadette van de Tillaart. De bestuursfuncties werden op maandag 16 mei verdeeld.

Veghelse Courant, 19 en 26 mei 1977; Brabants Dagblad, 23 mei 1977.   'Op 22 mei namen ruim 650 jongens en meisjes van 11 tot en met 14 jaar uit 18 verschillende plaatsen meedoen aan de aspirantensportdag te Zijtaart. De KPJ Zijtaart won talrijke prijzen op de aspirantensportdag in Zijtaart en er was een opvallend grote publieke belangstelling. Onder aanvoering van de drumband werd begonnen met de rondtocht door het dorp. Helaas was er niemand van de gemeente aanwezig om de sportdag te openen. Het KVO trad op met twee volksdansen in ouderwetse klederdracht. De meisjes van Zijtaart werden vierde met de oefening en derde in het algemeen klassement. De jongens werden eerste met de oefening en wonnen ook het algemeen klassement. De beker voor het algemeen klassement voor jongens en meisjes samen bleef in Zijtaart.'

Veghelse Courant, 12 en 19 mei 1977.   Enkele aktiviteiten in mei 1977:

Op het kerkhof te Zijtaart vond op 8 mei de jaarlijkse dodenherdenking plaats.

Op dinsdag 10 mei 1977 werd door Jong Nederland gesproken over fusie en een nieuw bestuur.

Op zaterdag 14 mei namen een jongens- en een meisjesteam van Jong Nederland deel aan het provinciaal toernooi in Biezenmortel.

Op zaterdag 14 mei werd de rakker- en zwaluwendag gehouden in Erp. Thema: 'De Zigeuners'. De Zijtaartse Rakkers en Zwaluwen werden er eerste.

Op zaterdag 14 mei was er een reunie van de seniorengroep van Jong Nederland uit de jaren 1966-1969.

Zondag 15 mei: Vlooienmarkt georganiseerd door de carnavalsvereniging.

Maandag 16 mei 1977: op bedevaart naar Handel met de bejaarden.

Donderdag 19 mei 1977: de rijvereniging ging op concours naar Schijndel.

Zaterdag 21 mei 1977: oud papier ophalen door de carnavalsvereniging

Van 21 tot 24 mei was de jaarlijkse kermis.

Vanwege de bouwkosten van de berging en vergaderruimte (staflokaal) werd er op zaterdag 21 mei een 'Heitje-karweitje' aktie gehouden door de junioren van Jong Nederland.

Zondag 22 mei: de rijvereniging ging op concours naar Nunen.

Op vrijdag 27 mei was er een kampvuur voor de senioren en junioren.

Foto's: archief Jong Nederland.   De zwaluwen van Jong Nederland liepen in juni 1977 mee met de avondvierdaagse in Veghel.
Veghelse Courant, 4 augustus 1977; foto: collectie Martien van Asseldonk.   In juni-juli 1977 voltooide Jong Nederland het staflokaaltje in het kleuterschooltje.
Veghelse Courant, 23 juni 1977.   'Op de tweede aspirantensportdag van de KPJ op zondag 19 juni kwamen de jongens en meisjes uit Zijaart goed voor de dag. Beiden mogen op 3 juli naar de interkringsportdag in Baarle-Nassau. De meisjes behaalden een mooie 2e prijs met de vrije oefening, werden 3e met de muziekoefening en eindigden als 3e in het algemeen klassement. De jongens wonnen… alles, dat wil zeggen de muziekoefening, de vrije oefening, de pyramide en het algemeen klassement. Lang niet zo slecht voor voor deze jochies in alle maten en soorten! Bovendien werd door de jongens en meisjes samen ook nog de beker voor het gemengd klassement gewonnen. Goed zo!!'







Voor een aantal namen, zie de fotogalerij 1971-1980.


Veghelse Courant, 30 juni 1977   'Op de afgelopen zondag in Someren gehouden interkringsportdag hebben de jongens-groten van KPJ Zijtaart drie derde prijzen behaald. Een misschien wat tegenvallend, maar nog altijd een goed resultaat. Aan de uitslagen van de KPJ-oefening en de gemengde pyramode viel niet te tornen, die van de pyramide daarentegen was een komplete verrassing. Niet Zijtaart ging, volgens ieders verwachting met de eerste prijs aan de haal, maar Milheezse gevolgd door Oirschot en Zijtaart. Het Zijtaartse bouwwerk was wel veel mooier en zwaarder, maar aan de opbouw en afbraak mankeerde nogal het een en ander. Jammer!'

Brabants Dagblad, 20 juni 1977; Veghelse Courant, 23 juni 1977; foto: collectie Martien van Asseldonk.   'Zijtaart jubelde zondag 19 juni omdat het Meisjesgilde van Jong Nederland met het kampioenschap van Nederland in Zijtaart terugkeerde uit Geesteren in Overijssel, waar de twintig beste Jong Nederland-gilden drie dagen streden om de hoogste vaderlandse eer. De jongensvendels werden vijfde en negende. De titel bracht zondagmiddag in Zijtaart veel volk op de been. Men had zich langs de straten opgesteld om de kampioenen te verwelkomen. Fanfare St. Cecilia die in ongelofelijk korte tijd op de been was gebracht, zorgde voor de muzikale hulde. De nog immer actieve Jong Nederlandman in Zijtaart, Jan van de Ven, sprak in zijn felicitatie niet alleen van een kampioensgilde, maar betrok in die nationale eer ook de verrichtingen van de hele Zijtaartse gemeenschap, die als een blok achter de Jong-Nederland jeugd staat.'

Brabants Dagblad, 27 juni 1977; Veghelse Courant, 30 juni 1977.  




De senioren van Jong Nederland werden op 26 juni tweede (meisjes) en derde (jongens) op het nationaal toernooi in Venraij. De senioren hadden een levende bergbok bij als macotte “Frustalupi”. De bok gaf hen – naar hun zeggen – veel mentale steun.

Brabants Dagblad, 1 juli 1977; foto's: archief Jong Nederland.   Zijtaart heeft op 30 juni uitbundig zijn landskampioenen van Jong Nederland gehuldigd. Later ging de receptie in de Brescobar over in een disco-avond voor zowel de junioren als de senioren.

Brabants Dagblad, 17 juni 1977.   In aanwezigheid van wethouder G. Schilder heeft het hoofd van het Werkbestand van het Werkvoorzieningschap Noord-Oost Brabant, de heer J. Spanjers, de trimbaan aan Logtenburg officieel geopend. Dit gebeurde met een sprong aan een touw door een doek met het opschrift 'TRIMBAAN'.

Boer en Tuinder, 22 september 1977.   Enkele paarden van Harrie van der Heijden.




Veghelse Courant, 2, 9, 16, 23 en 30 juni 1977.   Andere aktiviteiten in juni 1977:

1 juni 1977: de bejaarden gingen naar De Efteling.

De dames van het NKV gingen op 2 juni naar Tilburg voor een gezellige ontspanningsavond waaraan meewerken: Willem Ruis, Ted de Braak, Ria Volk, Corry van Gorp, Ben Cramer, John Woodhouse en vele anderen.

Zondag 5 juni: KPJ sportdag in Dinther.

10-12 juni: hometrainer driedaagse, georganiseerd door de Carnavalsvereniging.

10-12- juni: provinciaal seniorentoernooi Jong Nederland in Vorstenbosch.

12 juni: de rijvereniging op concours in Veghel.

Op 16 juni was er een excursie van de dames van het NKV naar vliegbasis Volkel.

'De aanbouw van berging en staflokaal door Jong Nederland ging gestaag verder. De noodkleuterschool blijft een erg gebrekkig onderkomen voor Jong Nederland. Niet degelijk en sommige aktiviteiten zijn niet mogelijk omdat ook andere verenigingen gebruik van het gebouw maken.

De carnavalsclub haalde op 25 juni oud papier op. Zij nam dit over van de KPJ.

Op 25 juni organiseerde de Evenementengroep een kruiwagen-, kinderwagen-, en bolderwagenrace in Zijtaart. De teams bestonden uit 2 personen. Op de speelweide achter de basisschool werd een parcours uitgezet met allerlei hindernissen.

30 juni: gezinsorientatietocht voor leden van de KVO.

Veghelse Courant, 7 juli 1977; foto's: collectie Jan van den Oever.   1977 Interkring 03.jpg (316005 bytes)1977 Interkring Baarle-Nassau 04.jpg (365289 bytes)1977 Interkring kampioen.jpg (288078 bytes)Voor de namen van de jongens op de rechtse foto, zie fotogalerij 1971-1980

'’s Morgens om negen uur vertrok een hele kolonne auto’s van het kerkplein naar Baarle Nassau aan de Belgische grens. (..) Om even met de atletiek te beginnen: we doen het nooit, iets in de krant zetten over individuele prestaties, maar de 16.15 meter met kogelstoten van Maarten van Stiphout mag er wel in komen staan. Met deze afstand stond hij maar lieft 2,95 meter voor nummer 2 en scoorde hij een nieuw Brabants KPJ-record. Nu we toch aan de gang zijn, ook een compliment voor Anita, Toos, Broer en het estafette-viertal, die eveneens in de prijzen vielen.'

Prijzen voor Zijtaart:
Jongens KPJ oefeningen kampioenen klassement: 1. Zijtaart
Jongens vrije oefening: 2. Zijtaart
Jongens marcheren: 1. Zijtaart
Jongens kampioenen klassement pyramide: 1. Zijtaart
Jongens kogelstoten: Maarten van Stiphout
Meisjes vrije inschrijving: 1. Zijtaart
Meisjes vrije oefening: 4. Zijtaart
Meisjes balwerpen categorie 1: Toos van Stiphout
Meisjes algemeen klassement: 2. Zijtaart
Meisjes 300 meter categorie 1: 3. A. van Hoof

'De aspiranten jongens van Zijtaart werden op 3 juli interkring kampioen in Baarle-Nassau. Van de 14 deelnemende afdelingen bij de meisjes ging Zijtaart met de eerste prijs voor de KPJ-oefening aan de haal. Zo, dachten de jongens, goed voorbeeld doet goed volgen en roets... daar kwamen ze aan: tweede prijs vrije oefening, eerste prijs marcheren, eerste prijs KPJ-oefening, eerste prijs pyramide, dus kampioen. Het was bij de beesten af, maar ja, men had er wel voor geoefend! In Zijtaart werden de jongens en meisjes afgehaald door fanfare St. Cecilia.'

1977 inhalen 01.jpg (311518 bytes)1977 inhalen 03.jpg (279074 bytes)1977 inhalen 05.jpg (280394 bytes)1977 inhalen 04.jpg (417549 bytes)
Veghelse Courant, 30 juni 1977.   De KPJ aspiranten jongens en meisjes gingen van 16 tot 23 juli samen op kamp in Haps.

Foto's: archief Jong Nederland.   Het KMG ging van 2 tot 7 juli op kamp naar Schaijk.

Foto's: collectie Martien van Asseldonk.  



De junioren jongens van Jong Nederland gingen van 16 tot 23 juli 1977 op kamp naar Reusel.

 
Veghelse Courant, 18 augustus 1977; foto's: archief Jong Nederland.   De Rakkers gingen in 1977 op kamp naar Schaijk. Frusta de jonge bok mascotte van Jong Nederland mocht mee met de Rakkers op kamp naar Zeeland. 'Toen de jongens na het bezichtigen van een molen terugkwamen op het kampterrein bleek Frusta ... weg. Een uitgebreide zoekaktie in de buurt leverde niets op. Zes weken na het kamp kwam er verheugend bericht uit Zeeland. Frusta was teruggevonden tijdens het maaien van mais een paar honderd meter van de kampeerboerderij. Frusta keerde terug naar Zijtaart en bezocht nog enkele keren op de klup-bijeenkomst van de Rakkers (tot ie begon te stinken).'

Veghelse Courant, 28 juli 1977.   Op zaterdag 30 juli hield de fanfare haar jaarlijkse mars van dankbaarheid. Deze begon in 1977 bij A. van Grinsven en ging via Krijtenburg naar het bekende adres Rooijakkers. Daar werd een concert gegeven.

Brabants Dagblad, 1 augustus 1977.   Op 31 juli was het weer trouwtrekken over water. 'Als de rode vlag van het dikke touw ook maar een centimeter afweek van het midden van de diepe waterplas kon je de leiders van de touwtrekploegen in Zijtaart gisteren hun onverbiddelijk bevelen horen roepen: "Een, twee drie hup," een korte krachtige ruk aan het touw.. en dan "haade-vast, trekke non de juu."'

Veghelse Courant, 13 oktober 1977.   Per 1 augustus 1977 werd bij Jong Nederland een meisjes-seniorengroep opgericht.

Veghelse Courant, 7 juli 1977.   Het jaarlijkse vakantieuitstapje voor de kinderen van de NKV leden vond plaats op 3 augustus en ging naar De Bergen in Wanroy.

Veghelse Courant, 18 augustus 1977.   Afgelopen vrijdag 12 augustus vond bij de sportzaal in Zijtaart de officiele onthulling plaats van een molensteen. Deze was geschonken door de heer A. Hendriks, direkteur van Hendriks Staalbouw bv. De steen werd in 1937 uit de toenmalige molen in de Heuvelstraat in Veghel gehaald en werden hierna in de smederij van Hendriks gebruikt om ijzeren banden om wagenwielen te leggen.

Veghelse Courant, 18 augustus 1977; foto: archief Jong Nederland.   Op zaterdag 13 augustus gingen 25 jongeren uit Zijtaart weer wadlopen.
Veghelse Courant, 25 augustus 1977.   Een van de vragen in de enquete voor de rakkers en hun ouders was: Wat vindt u van onze accomodatie. De meeste antwoorden waren in de geest van: 'slecht' 'niet veel soeps' en 'veel te klein'. Waarschijnlijk passen niet alle groepen in het kleuterschooltje. Er is een grote toeloop van leden, Jong Nederland telt nu 190 leden, waarvan er maar een stuk of 5 ouder zijn dan 19 jaar.

Op zaterdag 20 augustus 1977 werd het nieuwe stafhok door de zwaluwen-leiding officieel voor onmisbaar verklaard, toen ze na de bijeenkomst met de 40 zwaluwen in het staflokaal een heerlijke kop koffie voorgezet kregen.

Foto's: collectie van de fanfare.   1977-08-21 Hamburg b.jpg (622605 bytes)1977-08-21 Hamburg d.jpg (729947 bytes)1977-08-21 Hamburg e.jpg (649232 bytes)1977-08-21 Hamburg f.jpg (592174 bytes)1977-08-21 Hamburg a.jpg (521991 bytes)



Op 21 augustus 1977 traden de fanfare en de majoretten op in Hamburg. 's Nachts sliepen ze in een sportzaal. "Verliefd, verloofd, getrouwd, niks mee te maken. Mansvolk aan een kant van de bank en vrouwvolk aan de andere kant!" commandeerde Bertus Raaijmakers.


Brabants Dagblad, 14 en 29 augustus 1977; foto's: BHIC en Brabants Dagblad.  






'Op 28 augustus 1977 werd het nieuwe sportpark 'De Vonders' in Zijtaart officieel geopend met een defile door de verenigingen. De nieuwe accomodatie telt twee voetbalvelden, twee handbalvelden, een verlichte oefenhoek, zes kleeedlkalen, windsingels en groenvoorziening. De hele zondagmiddag waren er tal van aktiviteiten die gratis toegankelijk waren. Er was een grote tent neergezet waar men een drankje en een hapje kan kopen. Onder het toeziend oog van alle verenigingen onhulde burgemeeter Van Weegen de naam van de gloednieuwe accomodatie. De burgemeester zei dat Zijtaart nu voorzieningen heeft waar ze trots op mag zijn. Het raadslid Van Doorn heeft tijdens een raadsvergadering eens gezegd, zo vertelde de burgemeester: "Als VOW ooit over de kop gaat kunnen we in ieder geval de kleedaccomodatie verkopen als mooie boerderij, dan hebben we in ieder geval ons geld terug."

Wat het sportpark nog mist is een kantine. Daarvoor zal de gemeente de materialen leveren en de verenigingen de handen uit hun mouwen moeten steken. De naam van het sportpark De Vonders is bedacht door Mari Brugmans en is afgeleid van een bruggetje ''t Vunderke' dat daar vroeger lag. Voorafgegeaan door het majorettencorps, ging het gezelschap vervolgens naar het terrein waar de burgemeester de aftrap verichtte voor een voetbalwedstrijd van de dames van VOW tegen de dames van Avesteijn uit Dinther. Het parachutespringen was een grote trekpleisters. Een van de para's moest voor het eerst – na reeds zo'n 800 sprongen te hebben uitgevoerd – gebruik maken van de noodparachute, omdat de hoofdparachute weigerde. Hierna speelde een Veghels elftal tegen voornamelijk oud-PSV-ers. Jan van Beveren kreeg heel wat strafschoppen te verwerken van de jeugd. Winnaar werd Hans van de Hurk.'

Veghelse Courant, 25 augustus, 1 september 1977.   Enkele andere aktiviteiten in augustus 1977:

25 augustus 1977: de bejaarden bezochten Mensen in Nood in Den Bosch.

De aspiranten jongens van de KPJ werden op zaterdag 27 augustus eerste op een handbaltoernooi in Boekel.

Op zaterdagmiddag 27 augustus vertrokken een 18-tal KPJ-ers naar de Kleine Aarde in Boxtel. Reactie van een deelnemer: "Ik had niet in de gaten dat er nog zoveel onkruid te eten was.

De fanfare bracht op 28 augustus een bezoek aan Hamburg op uitnodiging van Kwak.

De NKV vrouwen hadden op 31 augustus een orientatierit.

Brabants Dagblad, 4 september 1977.   'Monument voor pater Thijssen. "De wieg van Ties heeft in Zijtaart gestaan, hij is weggegaan van zijn geboortegrond om in een ver land het evangelie te brengen. Omwille van die liefdesboodschap heeft hij in Angola zijn leven moeten opofferen, maar dat Zijtaart Ties Thijssen niet is vergeten bewijst wel deze gedenksteen." Dat zei pater Wim Thijssen, pastoor in Budel, zondag in Zijtaart, toen hij het gedenkteken van zijn omgekomen broer zegende. Het momunment is te danken aan een actie van het Oranje-comite.'

Foto's: collectie Martien van Asseldonk.   Op 10 en 11 september 1977 ging de leiding van Jong Nederland naar de provincial kaderschouw in Boxtel. Thema: Ziedet'ok. Dit keer met een mascotte, de bok Frustaloepie.

Veghelse Courant, 7 juli 1977.   Op 11, 12 en 13 augustus werden er weer wandeltochten georganiseerd door de Evenementengroep.

Veghelse Courant, 15 september 1977.   'De basisscholen van Eerde, Mariaheide en Zijtaart hadden op de 'dag der Zieken' tekeningen gemaakt, brieven geschreven voor zieken en fruit verzameld. Met Zonnebloemmedewerkers en het oudercomite maakten de kinderen fruitschaaltjes die ze versierden met hun tekeningen. Deze werden bij zieken verzorgd.'

Veghelse Courant, 22 september 1977.   'Nadat bij de KPJ het hele eerste team van de aspiranten overging naar de groten, bleef men bij de aspiranten met de gebakken peren zitten. In plaats van de talentrijke aspiranten van vorig seizoen, hollen nu een stel onervaren jongen van 11 tot 13 jaar over de wei rond. Weliswaar wordt elke wedstrijd verloren, maar er wordt in ieder geval enthousiast achter de bal aangezeten.'

Veghelse Courant, 22 september 1977.   Op 18 september 1977 namen de KPJ en Jong Nederland deel aan een atletiekdag in de Veghelse zustergemeente Goch. Er werd veel plezier gemaakt, maar niet erg serieus gesport. Bij een hardloopwedstrijd lieten de jongens zich bijvoorbeeld bij het startschot op de grond vallen om vervolgens de verkeerde kant op te rennen...

Veghelse Courant, 18 augustus en 1 september 1977.   Enkele andere aktiviteiten in septenber 1977:

Het KVO start haar winterprogramma. Enkele onderdelen zijn tuincursus, consumentencursus, cursus fijne keuken en enkele excursies. Het zwemmen begint weer op donderdag 8 september en de wekelijkse gymavond op maandag 5 september.

Opgave voor nieuwe leerlingen voor de Judoclub Zijtaart bij mevrouw J. Maassen, Keslaerstraat 45, Zijtaart.

 
Veghelse Courant, 18 augustus, 8 september 1977. Foto's: collectie Oda Timmers   Oda Timmers had de Rakkers op 3 september uitgenodigd om naar Vorstenbosch te komen. Na de film van Oda's huwelijk werd in de Bedafse bergen nog gespeeld en 'struif' gegeten.


 
Veghelse Courant, 8, 15 en 22 september 1977.   Enkele andere aktiviteiten in septenber 1977:

6 september: de bejaarden bezochten een kaasfabriek in Rijkevoort en Overloon.

Op 9-11 september werd door de KPJ op 'Ons Erf' in berg en dal het kulturele weekend gehouden.

11 september: dodenherdenking.

Jong Nederland begon met stijldansles voor de senioren.

11 september: dodenherdenking.

Het jongerenkoor won op zondag 11 september een eerste prijs op het muziekconcours in Nijnsel.

17 september: Jong Nederland kastietoernooi Jongens in Eerde.

Ans van Doorn en Jan van den Oever werden herkozen in het bestuur van de KPJ.

Op vrijdag 23 september hield de KPJ weer de jaarlijkse 'Speel je spel' aktiviteit. In het kleuterschooltje werden kreatieve opdrachten uitgevoerd en die werden zaterdagavond bij van Haandel in Erp ingeleverd. Daar was ook een discotheek.

24 september: oud papier ophalen door de carnavalsvereniging.

 
Veghelse Courant, 29 september en 3 oktober 1977.   'Op 2 oktober nam Jong Nederland met 13 teams deel aan het Sportteam van het Jaar in Weert. De teams hadden de meest fantastische namen: De Joekels, De kwikkwakkwekjes, Duselturse, De Humpie-Dumpie's, De Ketelbinkies, De Supers, De soepersters, De Hummeltjes, De Plotseling Wild Gewordenen, de Hell's Angels, M.C.S., Tegenstrops, Shallako en De Frustalupi's.'

'De feestvreugde in Zijtaart kon zondagavond niet op. Twee teams van het Jong Nederland Gilde werden Sportteam van het jaar in Weert. Het eerste meisjesteam van 12-13 jarigen (The Hell's Angels) en het eerste jongensteam van 10-11 jarigen (Duselturse).'

Brabants Dagblad, 4 oktober 1977.   'Veel verenigingen zouden er wat voor geven om al de prijzen en successen van Jong Nederland Zijtaart op hun naam te schrijven. Maar de afdeling loopt nu niet direct over van trots. Hun leuze: 'Het gaat niet om de prestaties, maar om het spel'. Het doel is ontspanning en ontplooiing, en daar wordt hard aan gewerkt. De leiding vindt het niet zo gezond om er te veel de nadruk op te leggen dat er steeds gewonnen moet worden.'

De achtergrond van dit artikel in het Brabants Dagblad: Binnen Jong Nederland en KPJ was er in 1976 en vooral in 1977 een discussie op gang gekomen over 'Het spel of de knikkers'. Ging het nu om het winnen, of om het plezier van het spel? Vooral tussen Martien van Asseldonk (Jong Nederland) en Jan van den Oever (KPJ) werd over dit onderwerp in de weekends in de kroeg nogal eens heftig gediscusseerd. Zij waren het wel eens met de opvatting dat het spel belangrijker was dan het resultaat. Dat was niets nieuws. Dat signaal ging ook uit van de overkoepelende organisaties van Jong Nederland en KPJ en 'vorming en ontspanning' was een heel oude doelstelling van beide verenigingen. De discussie werd verder geprikkeld door politieke bevlogenheid en door het feit dat zowel bij Jong Nederland als de KPJ de ene beker na de andere aan hun toch al goed gevulde bekerkasten toevoegd werd. En hoe goed was het gevoel niet om door de fanfare ingehaald te worden en door Zijtaart toegejuichd te worden.

In de gemeente Veghel las in die tijd iemand de kranten door om er die artikelen uit te knippen die de moeite waard waren voor B&W om te lezen. Deze knipsels liggen nu ter inzage in het archief. Toen de burgemeester van Veghel een lovend stukje over de prestaties van Jong Nederland onder ogen kreeg, tegelijkertijd met een stukje dat uitlegde dat het daar eigenlijk niet over ging, onder ogen kreeg, belde hij Martien van Asseldonk op, met het verzoek om dat eens uit te komen leggen. Dat uitleggen was niet zo gemakkelijk.

Jan en Martien zetten in die tijd een grote stempel op de twee verenigingen en vanaf 1977 verbeterde de relatie tussen de KPJ en Jong Nederland. De KPJ ondernam serieuze pogingen om haar aktiviteiten te verbreden met meer culturele en vormingsaktiviteiten. Dat slaagde redelijk, al leidde het binnen de KPJ wel tot wat onbegrip. Uiteindelijk bleek er toch onvoldoende basis voor deze verbreding te bestaan en bij het zestig-jarig bestaan van de KPJ in 1982 werd expliciet gesteld dat de KPJ aan sport doet, vooral piramidebouw, en dat er voor culturele akiviteiten weinig belangstelling was. Uiteindelijk - maar dan zijn we al weer bijna 20 jaar verder - bleek die basis te smal voor de KPJ om in Zijtaart te blijven bestaan.

Voor Jong Nederland veranderde er wat het aktiviteiten pakket betreft in Zijtaart niet veel. Als was het maar dat het enthousiasme en dadendrang van de jeugd zich door deze discussie's niet af liet remmen. De grootste veranderingen gingen uit van de overkoepelende organisaties van Jong Nederland die in de daarop volgende jaren het wedstrijdelement steeds verkleinden en grotendeels een einde maakte aan de wedstrijden en toernooien.

Foto: collectie Jan van den Oever.   1977 Seizoenfeest.jpg (268992 bytes)Eind 1977 hadden de aspiranten van de KPJ hun seizoenfeest in een schuur van Ties van Helvoirt.



K.P.J. aspiranten per 6 oktober 1977

 

Naam

Handbal

1.

Frank van Heertum

 

2.

Léon Adriaans

X

3.

Hans van de Hurk

 

4.

Pieter Schoenmakers

X

5.

Mark van Zutphen

X

6.

Marcel Gibbels

 

7.

Marco van Schaijk

 

8.

Jo van Schaijk

 

9.

Theo van Nunen

X

10.

Rini van Zoggel

X

11.

Tonnie van Dommelen

X

12.

Marty Thijssen

X

13.

Erik van Boxmeer

 

14.

John Vissers

 

15.

Peter van de Wetering

 

16.

Geert van Asseldonk

X

17.

Hans van de Tillaart

X

18.

Rini van de Tillaart

X

19.

Ad van Asseldonk

X

20.

Marco van Asseldonk

 

21.

Jomar Jonkers

X

22.

Peter Jonkers

X

23.

Marcus Mesu

X

24.

Ididoor Jonkers (bijgeschreven)

 

Brabants Dagblad, 10 oktober 1977; Veghelse Courant, 6 oktober 1977; Bidprentje pastoor Versteijnen.  






'In de nog grauwe morgen van 4 oktober luidde de kerkklok. Iedereen wist dat de pastoor was overleden. Na een smartelijk ziekbed met bijna bovenmenselijke pijnen gaf hij in de nacht van 4 oktober zijn ziel aan de schepper terug. In zijn bijna 13-jarig pastoraat heeft hij door zijn eenvoud veel vrienden gemaakt. Iederen was thuis bij deze mens. Want hoe kan het ook anders, de goedheid lag in zijnen mond en de rust en eenvoud op zijn lippen. En jarenlange slopende ziekte knaagde aan zijn lichaam en toen de jaren vorderden was er niemand die hem helpen kon. In het ziekenhuis van Nijmegen werd hij bestraald, maar hij kreeg bewerkt daarna naar huis te mogen. Tot op de laatste dag van zijn lichamelijke inzinking las hij de H. Mis ondersteund met een stoel die het knielen vergemakkelijkte en de altaartafel waaraan hij zich vastklampte als hij dreigde te vallen. Alleen moest hij dit alles verwerken, want hij had geen familielid om zich heen. De hele familie was uitgestorven. Bij de Heer en Mevrouw Van de Braak in Tilburg hield hij zijn thuis, waar hij ook gestorven is. De grootste klap boven zijn ziek zijn kreeg hij toen hij vier weken geleden zonder afscheid de parochie moest verlaten, en van zijn dieren en vogels waarvan hij zoveel hield. Op Werelddierendag is hij gestorven.'

'Onder grote belangstelling werd de pastoor op zaterdag 8 oktober begraven. De kerk was veel te klein. Ook op vrijdag en op zaterdag voor de begrafenis zijn al velen van in en buiten Zijtaart langs de baar gegaan om afscheid te nemen van de overleden priester. Deken Konings sprak tijdens de uitvaart over het karakter van pastoor Versteijnen. Zijn eenvoud en goedheid maakten hem bemind. De daardoor ontstane hechte band met de Zijtaartse gemeenschap hebben het enkele weken geleden voor hem zeker erg zwaar gemaakt toen hij zijn woonplaats voorgoed verliet om in Tilburg bij zijn vrienden zijn laatste dagen door te brengen.'

Pastoor Andreas J. Versteijnen was geboren te Haaren op 7 april 1913, priester gewijd op 30 juli 1938. Hij was kapelaan te Tilburg in 1938-1942, kapelaan te Budel in 1942-1945, kapelaan te Zeeland in 1945-1949, bouwpastoor te Haghorst in 1949-1964 en pastoor te Zijtaart in de periode 1964-1977.

Feestgids 50-jarig bestaan Jong Nederland, 1995, verteld door Willy Henst, door Martien van Asseldonk aangevuld met aangevuld met enkele details.   'Aan het einde van de zomer werd het idee geopperd om met de senioren van Jong Nederland een film te gaan maken. Tinus van Asseldonk had er iets over gelezen in het maandblad voor leiders. Niet gehinderd door enige kennis werd al snel besloten dit te gaan doen. Op de eerste vergadering op 16 oktober 1977 werd al een beetje een verhaal bedacht en de eerste rollen verdeeld. Het eerst probleem: we hadden geen filmcamera. Na enig zeuren van Tinus mocht hij de camera van zijn broer Theo lenen. De oude gildehal van de pastorie werd na enig opruimen studio. Het meeste werd uiteindelijk 'op lokatie' opgenomen.

Elk week praatten we over het vervolg en zo kwamen er steeds meer rollen bij. Zo'n bijeenkomst ging gepaard met enorme verhalen over school en werk, om dan weer snel over te schakelen op het thema film. 'Brainstormen' noemden we dat. De minder aantrekkelijke rollen werden steeds heel ruiterlijk toebedeeld aan hen die niet aanwezig waren. (Zie bijvoorbeeld hierboven de middelste foto.)

Ook kwam het wel eens voor dat iemand met een hoofdrol op de bewuste draaidag geen tijd had. Dan werd met een stand-in gewerkt. Zo zie je iemand naar buiten gaan en iemand anders met hetzelfde kostuum buiten aankomen, zich vergeefs verschuilend achter een mede-speler. Want de afgesproken opnamedag ging altijd door, wat er ook gebeurde.

Filmen op lokatie was broodnodig. Zo hadden we een kasteel nodig en het enige gebouw met enigszins geschikte afmetingen was het kloosster. Dus filmden we aan de voordeur en de binnenopnamen werden dan in onze 'studio' gemaakt. Het scenario vroeg om een menigte op straat. We hebben ons beholpen met de menigte die op zondagmorgen uit de kerk kwam.

Een paar mensen hebben er een prachtige geluidsband bij gemaakt. Die spoorde niet steeds met de film, maar dat verhoogde alleen de pret tijdens de eerste voorstelling in een afgeladen volle zaal in de Bresco Bar.' De foto's zijn van de opnamedag op 22 januari 1978.

Brabants Dagblad, 28 oktober 1977.   "Het is niet alleen de Zijtaartse jeugd die u zo enorm dankbaar is, ook de Zijtaartse ouders van de Jong Nederland kinderen onderstrepen die dankbaarheid voor die 13 jaren achtereen is betoond als Akka (hoofdleidster) van de Rakkers van het Gilde Jong Nederland." Dat zei Jan van de Ven donderdagavond 27 oktober in zaal Versantvoort toen het gilde daar afscheid nam van Oda Swarts – Timmers. Oda kreeg daar een insigne opgespeld. De Rakkers brachten een revue over de afgelopen 13 jaar.

Foto's collectie Oda Timmers.  





Afscheid van Oda Timmers als leidster van de Rakkers op 27 oktober 1977.
Afscheidsalbum voor Oda Timmers.   Tekeningen gemaakt door de Rakkers ter gelegenheid van het afsscheid van hun leidster Oda Timmers.

































Veghelse Courant, 29 september en 13, 20 en 27 oktober 1977.   Enkele andere aktiviteiten in oktober 1977:

De senioren van Jong Nederland speelden het Wereldhandelspel.

Op zaterdag 1 oktober speelde Jong Nederland op Zondveld tegen buurtvereniging Krijtenburg.

Op donderdag 6 oktober organiseerde de Evenementengroep een rikavond in de Bresco Bar.

Op 14 oktober namen Maria van de Ven en Annie van Boxmeer namen afscheid als leidsters van Jong Nederland. De leden voerden dansjes en toneelstukjes op.

De KPJ hield in oktober een film-discussieavond over alcoholgebruik. de 15-16 jarige KPJ deelnemers hielden het die avond bij koffie.

Jong Nederland hield in oktober een stickeractie: in 3 weken werden al 750 van de 1.000 stickers verkocht.

Op 21-23 oktober was er de drie-daagse Doe'k voor de KPJ leiding. Er was veel theater.

De Evenementengroep organiseerde filmavonden in Zijtaart. De eerste avond was op 27 oktober, er werden twee lachfilms vertoond.

Op 29 oktober haalt de carnavalsvereniging oud papier op.

 
Veghelse Courant, 27 oktober 1977.   Wie wordt Miss Zijtaart 1978?

Op zaterdag 12 november zullen wij afscsheid nemen van Miss Zijtaart 1977 midd Dianne. Wie zal haar opvolgen? Op zaterdag 12 november tijdens het jaarlijkse elf-elf bal zal de jury keuze maken. Kandidaten voor de miss-verkiezing kunnen zich hiervoor opgeven, Alleen kandidaten uit Zijtaart komen in aanmerking.

Tijdens het elf-elf-bal in zaal De Rooy zullen wij ook afscheid nemen van Prins Evert de V. Om elf miuten over elf zullen wijde 'oude' prins naar buiten vegen, om plaats te maken voor een nieuwe, die gekozen wordt tijdens het Prinsenbal op 14 januari 1978. Tijdens het elf-elf-bal is ook de trekking van de loterij, die door de carnavalsvereniging in de weken ervoor huis aan huis verkocht zijn.

Veghelse Courant, 3 november 1977.   'Tijdens de tweede informatie-avond over het toekomstig welzijnsbeleid in de gemeente veghel werd voorgesteld om de Sport- en Jeugdraad in zijn geheel zitting te laten nemen in de nieuw te vormen werkgroep sport en jeugd. Dit zou wel erg ondemokratisch zijn. Deze raad heeft jarenlang gefungeerd als een soort klachtenburo. In 1975 handelen 30 van de 34 en in 1976 32 van de 36 behandelde ondewerpen over sport. Jeugverenigingen met ook kulturele en kreatieve aktiviteiten kwamen weinig op het spreekuur. Naast de 56 sportverenigingen zijn er nog 20 jeugdverenigingen die dus in het verleden weinig aan bod geweest zijn. De Welzijnsraad moet gaan beslissen wie het meest voor subisidie in aanmerking komt, dat is een heel ander doel dan die van de sport- en jeugdraad. Het is daarom logisch om tegen dit voorstel te stemmen. Martien van Asseldonk en Jan van den Oever, namens geen enkele vereniging.'

Veghelse Courant, 3 en 17 november 1977; Brabants dagblad, 4 en 7  november 1977.   'Jong Nederland organiseerde op 6 november een groot festival. Er waren in de kleuterschool, speelplaats, oude gildehal en gymzaal verschillende activiteiten zoals volksdansen, gezelschapsspelen, knutselen, tentoonstelling over Jong Nederland, vertoning van oude films en dia's over kampen, schimmenspel en schminken. De Renault 4 van Jan Habraken mocht helemaal opgeschilderd worden (behalve de voor- en achterruit). De open dag van Jong Nederland trok ruim vierhonderd belangstellenden. De dag werd besloten met het oplaten van van naamkaartjes voorziene ballons. Deze balonnenwedstrijd werd gewonnen door Ton Ketelaars, wiens ballon een afstand van maar liefst 638 km aflegde. Vorig jaar won Ton ook al een balonnenwedstrijd. Wij vragen ons zo langzamerhand af wel af wat Ton met zijn balonnen doet.'

Brabants Dagblad, 9 november 1977.   Ruim 90 ouders bezochten op 8 november de jaarvergadering van de oudervereniging van de Edith Steinschool. Besloten werd om de school in de wintertijd een kwartier later te laten beginnen (om 9 uur in plaats van kwart voor 9).

Brabants dagblad, 8 november 1977.   'Met ingang van 7 november is Martien van Asseldonk de nieuwe correspondent voor het Brabants Dagblad in Zijtaart geworden.'

Veghelse Courant, 3 en 10 november 1977, 23 november 1978; mva.   Jong Nederland Zijtaart kampte met ruimtegebrek. De gemeente Veghel was op dat moment bezig met het maken van een Welzijnsplan. Op 9 november 1977 was Jong Nederland met een flinke delegatie aanwezig bij de verkiezing van de werkgroep Sport en Jeugd, met het doel om Martien van Asseldonk gekozen te krijgen, die dan speciaal de belangen van Jong Nederland kon behartigen.

De KPJ schreef in de Veghelse Courant: 'Woensdag 9 november was het aan de KPJ de beurt om leden voor de werkgroep sport en jeugd te kiezen. Er was een voorstel om de Sport- en Jeugdraad in zijn geheel in de werkgroep te kiezen. Een aantal personen vonden dit geen democratische manier. Voorgesteld was om hen kandidaat te stellen, net als de andere kandidaten. Maar de heer Wagenaar was het daar niet mee eens. Toch was men wel bang voor het verloop van de avond, dit was althans op te maken uit de woorden van de heer Schwiebbe. Het is jammer dat het op deze manier tot stand is gekomen.' Martien van Asseldonk en Wim Kremers werden in de werkgroep Jeugd en Sport gekozen. Henk Brugmans kwam in de werkgroep zorg en Cor Mollen in de werkgroep onderwijs.

Brabants dagblad, 14 november 1977.   De heer Van Kessel heeft in Zijtaart een nieuwe slagerij geopend.

Veghelse Courant, 17 november 1977.   'Door enkele mensen uit Zijtaart is voorgesteld om de vertegenwoordigers uit de werkgroep Sport en jeugd (Wim Kremers en Martien van Asseldonk) uit te nodigen voor een gespreksavond met verenigingen en andere belangstellenden. Deze bijeenkomst is gepland op woensdag 23 november in de aula van de Edith Steinschool. Wie meer wil weten kan aankloppen bij Jan van den Oever, Krijtenburg 4, Zijtaart.'

Veghelse Courant, 24 november 1977.   Het rommelde in de KPJ. Het bestuur heeft een brief rondgeschreven en enkele leden hingen de vuile was buiten door hun hart in het openbaar te luchten en het volgende in de Veghelse Courant te schrijven: ‘Namens groep 3 (saboteurs) van de sportclub is besloten een antwoord te geven op het schrijven van het KPJ bestuur. Er werd geschreven in die brief dat er onder het werk en in de kroeg te veel over het nieuwe sportseizoen gepraat wordt. Het nieuwe seizoen dat mede door het bestuur, onder andere J. v.d. O., de mist in gaat. Er is door het bestuur (sportleiding) gezegd dat ze liever naar de Bakfietsen races in Lith gingen, dan naar de opening van het sportpark. Er is zelfs door een bestuurslid gezegd 'ik' heb de sportdag gewonnen en niet het 'kliekske'. Groep 3 mag in de kroeg zondagsavonds niet over de KPJ praten, terwijl het bestuur in Mariahout fel aan het vergaderen was. Er werd gezegd dat de nieuwe handbalvelden zijn om wedstrijden op te spelen en niet om in te gooien, terwijl er gezonde KPJ-ers aan het ingooien waren onder leiding van J. v.d. O. Er werd in de brief ook geschreven dat de saboteurs niets voor de KPJ over hebben. Terwijl ze de saboteurs nodig hebben om de gezonde KPJ-ers naar de toernooien e.d. te brengen, maar dat wordt niet in de Veghelse Courant geschreven door het bestuur. “Bedankt Jan”. (..) Wij hebben het KPJ-bestuur op geen enkele wijze lastig gevallen. Dwing ons niet dit wel te doen. Groep 3.'

Veghelse Courant, 3, 10, 17 en 24 november 1977; Brabants dagblad, 12 en 14 november 1977.   Enkele andere aktiviteiten in november 1977 waren:

5 november: Jong Nederland hield weer de Nationale Jeugdcollecte.

10 november: rikavond georganiseerd door de Evenementengroep.

De aspirantengroep van de KPJ startte met de wekelijkse bijeenkomsten in het kleuterschooltje, die in het teken staan van spel, ontspanning en kreativiteit. Wat dat laatste betreft werken de aspiranten aan de opdrachten van ‘Speel je spel'.

Op 12 november namen Prins Evert V en miss Zijtaart Dianne afscheid van hun onderdanen op het elf-elf bal. Uit vijf kandidaten werd Manita van Zutphen gekozen tot de nieuwe miss Zijtaart.

15 november: Bejaardenbond: les voor de ouder wordende mens.

17 november: Bejaardenbond: gezellige avond in zaal Verzantvoort verzorgd door het Bejaardenkoor uit Mierlo-hout en het Bejaardenkoor en de Sportclub uit Zijtaart.

18 november: edukatieplan, bijeenkomst voor KPJ, NVB, KVO, AJW en CHV.

Het Oranje-comite collecteerde in de week van 20 tot 25 november voor sinterklaas.

Op vrijdag 18 november organiseerde Jong Nederland een avondtocht.

De Senioren van Jong Nederland deden in november mee aan een volleytoernooi van het district.

27 november: film voor de lagere schooljeugd door Jong Nederland, titel: Zwaan kleef aan.

29 en 30 november en 1 december: St. Nicolaasvieringen van Jong Nederland.









Brabants dagblad, 29 november en 17 december 1977; Bidprentje pastoor Verra, overleden op 24 april 1985.   'Met ingang van 1 december is rector Peter Martinus Wilhelmus Verra benoemd tot pastoor van Zijtaart. Hij nam deze functie al waar tijdens de ziekte en na het overlijden van pastoor Verstijnen. Hij werd geboren te Geldrop 8 maart 1919 en priester gewijd in de kathedrale baseliek van St. Jan te 's-Hertogenbosch op 15 juni 1946. Op 6 september 1947 werd hij vice-prefect en leraar aan het seminarie “Beekvliet” te St. Michielsgestel. Gedurende meer dan 25 jaren gaf hij daar zijn inzet en bekwaamheid als leraar bij de opleiding van jeugdige priesterstudenten. Als rector begeleidde hij vanaf 1 augustus 1972 de zusters van het St. Cecilia-klooster in Zijtaart. Deze functie zal hij ook na zijn benoeming als pastoor blijven vervullen. Het Latijn is pastoor Verra als hobby blijven onderhouden. Verder is hij een enthousiast bergwandelaar, die ieder jaar zijn vakantie in Zwitserland doorbrengt. Dit dateert al uit de tijd dat hij met de groepen leerlingen van het seminarie iedere zomer enige weken in Zwitserland bleef.'

'Op 11 december 1977 werd rector Verra geinstalleerd als pastoor van Zijtaart door deken Konings. "De benoeming tot pastoor in Zijtaart is een ommekeer in mijn leven," zo zei de heer Verra. "Die ommekeer is echter niet moeilijk gevallen, met grote dankbaarheid en blijdschap heb ik het pastoraat aanvaard." Toen hij vijeneenhalf jaar geleden in Zijtaart tot rector werd benoemd, had hij verwacht dat dit zijn laatste benoeming zou zijn. "Maar," zo zei hij tot zijn parochianen, "U ziet wel de mens kan wikken, er is er een die beslist." Er werd ook een defile gehouden.

Brabants dagblad, 5 december 1977.   Sint bracht afgelopen zondag een bezoek aan Zijtaart. Om half 2 werd hij bij de Doornhoek afgehaald. Vergezeld door de fanfare, de rijvereniging en veel kinderen trok de stoet met de sint op zijn schimmel naar zaal Versantvoort, waar hij werd verwelkomd door A. Nieuwkamp namens het Oranje-comite. Het majorettencorps gaf een show. In zaal Versantvoort ontving de sint de kleuters en de kinderen uit de 1e en 2 klas. De overige kinderen kregen een tractatie op de speelplaats van de Edith-Steinschool. Sint bracht ook een bezoek aan de bejaarde zusters in het kloosters.

Veghelse Courant, 8 december 1977.   'Op de sinterklaasviering van de senioren stormde de kerstman binnen onder het uitroepen van een aantal half-engelse half-nederlandse termen. De sint en kerstman geraakten in een woordenwisseling over wie er nou weg moest, maar gelukkig kon Willy Henst nog tussenbeide komen, voordat de heren aan elkaars baarden gingen trekken, wat natuurlijk fataal had kunnen zijn, omdat sommige senioren nog twijfelen. Hierna kwamen onverwacht een zwarte sint (Mieke Vervoort) en twee witte Pieten (Wilma van de Ven en Carla van de Tillaart) binnen. Hun stunt was volledig geslaagd.'

Veghelse Courant, 8 december 1977.   'De fanfare heeft de laatste tijd gestrooid met serenades. Het begon met de opening van de nieuwe zaak van Van Kessel waar eerst het verenigingsgebouw stond. Hierna kwam de familie Bekkers. Martien van de Ven, die vijftig jaar werd, kreeg heel de St. Cecilia familie om zich heen. Martien was indertijd de grote man in de uniformen geschiedenis van de fanfare. Bovendien schreef hij veel in de krant en hielp hij andere culturele verenigingen in Zijtaart. En toen kwam een andere vrijgezel van het dorp: Driek Opheij. Niet dat Driek een hekel heeft aan vrouwvolk, maar hij was nu eenmaal getrouwd met de verenigingen. Rond de paarden vertoeft hij al 50 jaar en bij St. Cecilia al 43 jaar. Hij werd gehuldigd met zijn 75-ste verjaardag. De majorettes vlogen hem om zijn hals en kusten hem op zijn bruingebrande wangen, dat hij er nog lang met veel geneugten aan zal denken. Ook is er een serenade gebracht aa de familie van Eerdt. Drieka is een voornaam persoon in het dorp als er liedjes gemaakt moeten worden.'

Brabants dagblad, 17 en 21 december 1977.   'Een kabelbeschadiging ten gevolge van graafwerkzaamheden in de buurt van Zijtaart was er op 16 december de oorzaak van dat de bewoner van dit dorp en een gedeelte van Eerde zonder electriciteit kwamen te zitten. De storing duurde ongeveer een half uur. Er werd overgeschakeld op andere kabels.'

'Op 20 december viel in Zijtaart de stroom voor de tweede keer uit. Vrijdag viel de stroom even uit als gevolg van graafwerkzaamheden. Maandagavond waren de gevolgen van een  nieuwe storing duidelijker merkbaar. Vanaf half zeven was het dorp in duisternis gehuld, slechts verlicht door kaarsen, petroleumlampen en autolichten. Om 7 uur brandde de straatverlichting weer en om kwart over 7 kwam de electriciteit weer terug.'

Jubileumboek 40-jarig bestaan VOW. 1987.   Na het ingebruik nemen van het sportpark groeide het aantal jeugdleden van VOW sterk. Vooral Bert Vissers en Hans van de Mosselaar waren de aanzetters van het vormen van een jeugdbestuur. Ook Christ van Helvoirt was een van de eerste bestuursleden. Behalve voetballen werden er in de volgende jaren ook aktiviteiten georganiseers zoals een sinterklaasmiddag, zaalsport, disco, dropping, kampweek, wandeltochten, een kennismakingsdag en dergelijke.

Veghelse Courant, 29 december 1977.   Het bestuur van Jong Nederland heeft de volgende gebreken voor akkomodatie op papier gezet:

-         een klein keukentje is een noodzaak

-         de berging moet ca. 3 x zo groot worden

-         er is behoefte aan een kreatieve ruimte waar ook de werkstukjes kunnen worden opgeborgen

-         de spelruimte is te klein

-         er is veel te veel glas in de deuren en de ramen

-         de vloer is nogal glad

Jong Nederland vindt dat vanwege het belang van Jong Nederland voor Zijtaart dit knelpunt in het Welzijnsplan flinke prioriteit dient te krijgen.

Veghelse Courant, 29 december 1977.   Fragmenten uit het interview van Wiljan van Hoof (10 jaar), Rene van de Ven (12 jaar), Erik van de Hurk (11 jaar) en Johny Rooijakkers (11 jaar) van Jong Nederland met pastoor Verra.

Rene: "Waren de leraren vroeger streng?"
"Ja, als je een vlek maakte moest je de hele bladzijde overschrijven. We schreven vroeger nog niet met ballpoints."

Rene: "Had U vroeger goede punten op uw rapport?"
"Voor Latijn wel en Grieks. Talen deed ik graag."

René: alsof hij het in Keulen hoort donderen: "Wat...? .. Graag??"

Wiljan: "Wat vindt u ervan dat u pastoor op Zijtaart bent geworden?"
"Als ik er geen zin in gehad had, had ik gewoon nee tegen de bisschop gezegd. Het was wel iets heel nieuws voor me. Maar ik mocht de mensen van Zijtaart niet in de steek laten."

Wiljan: "Hoe komt het dat er zo weinig mensen pastoor willen worden?"
"Stond dat ook op je briefje? ... Nee? .. O... Nou, dat komt omdat de seminaries afgeschaft zijn."

Johny: "Waarom wilt u niet in de pastorie wonen?"
"Zou jij daar in willen wonen?"

Johny: "Nee, het gebouw is veel te groot en in de kamers is het veel te koud."
"Juist."

Rene: "Moet u ‘s morgens zelf uw bed opmaken?"
"Nee, dat doen de zusters voor me."

Wiljan vraagt waarom de pastorie niet aan Jong Nederland gegeven wordt. "Dan zouden jullie het moeten kopen." Johny vraagt wie er dan het geld opstrijkt. "De kerk. Die gebruikt het voor de verwarming. In de kerk is het nu toch lekker warm, niet?" Daar zijn de jongens het helemaal niet mee eens. "Ja, maar u hebt een hoop priesterkleren aan", zegt Rene.

Na nog wat gepraat vraagt Wiljan waarom er zoveel oorlogen zijn. Hij vindt dat de mensen meer voor elkaar over moeten hebben. De pastoor: "Het ene land wil de baas spelen over het andere land, net als Hitler in de vorige oorlog." Wat zou de pastoor wensen? "Vrede op aarde." Ja, ja, dat vinden de jongens te onpersoonlijk. Wiljan: "Misschien iets in uw hobby's zoals bergbeklimmen." "Daar heb ik geen wens voor nodig," zegt de pastoor en hij vindt dan dat de armoe de wereld uit moet. Johny: "Waarom gaan de metselaars niet naar de arme landen om daar bakkerijen te bouwen?" De pastoor merkt op dat er al veel metselaars gegaan zijn "om daar kerken te bouwen, die zijn ook nodig."

Rene: "Wat betekent Amen?" "Het zij zo." Eric: "Voor welke voetbalklup bent U?" "Ajax." Gejuich.

Pastoor: "Waarom fluisteren jullie?" Wiljan: "Johny zou graag een keer door het klooster willen lopen, maar durft het niet te vragen." "O, dat kan wel, maar de zusters zitten nu te eten."

Veghelse Courant, 15 december 1977 en 5 januari 1978.   Op 29-31 december organiseerde Jong Nederland een primitief weekend voor de Junioren B. 'Terug naar de natuur. Op donderdag en vrijdag wordt er 20 km gelopen, voornamelijk door bos en hei. 's Nachts wordt bij een boer in het hooi geslapen. Alles wat we eten koken we zelf. Op zaterdagmorgen rond 12.00 uur zijn we weer thuis.'

Kennelijk was er wat huiver bij sommigen, want het volgende stukje is wat verdedigend van toonzetting: 'Het weer was tijdens de drie-daagse wandeltocht geen punt. Regen viel er nauwelijks en kou hebben we niet geleden. De blokhut was verwarmd en in de boerderij waar we de tweede nacht sliepen hadden we de beschikking over een heteluchtkanon, waar we gezellig omheen zaten met onze voeten in een emmer heet water. Dit was meer een gezellige toestand dan echt nodig.' Bij de jongeren sloeg het idee aan en deze primitieve voettocht tussen kerstmis en nieuwjaar was de eerste van wat een lange traditie zou worden.

Veghelse Courant, 1, 8, 15 december 1977; Brabants dagblad, 21 en 27 december 1977.   Ander nieuws en aktiviteiten van verenigingen in december 1977 waren:

9 december: KPJ dropping.

KPJ: de aspiranten hadden een gezellige suprise-avond. De ruimte (het nood-kleuterschooltje) was veel te klein, de groep aspiranten te groot en de vloer niet te onderscheiden. Ondanks deze kanttekeningen was de supriseavond van de aspiranten gezellig. Bij de meisjes senioren ging het heel wat rustiger toe. Bij hen lag de nadruk niet zozeer op de inhoud van de pakjes, maar op de diverse rijmen en gedichten. Ook zij konden spreken van een gezellige avond, die nog onderbroken werd door een onverwacht bezoek van enkele Spaanse knechten.

10 december: kerstviering dames NKV.

22 december: senioren Jong Nederland kerststukjes maken.

22 december: kerstviering bejaarden in zaal Versantvoort. Door de KVO werd een kerstspel opgevoerd, de KPJ bood kerstkaarten aan en de leden van Jong Nederland brachten kerststukjes. 90 leden waren aanwezig.

22 december: kerstviering voor de groten van de KPJ in het kleuterschooltje.

'De KPJ aspiranten maakten jaarkalenders voor vier mensen die in 1977 iets voor de KPJ hadden betekend. Het aanbieden van de werkstukken was een geweldige bedoening. Op een gegeven moment stonden er zo'n 30 aspiranten in de kamer bij de zusters, die de aspirantenvlag gemaakt hadden. Dat was echt gezellig, dat was al een beetje kerstmis.'

Na jaren tussen de 105 en 110 leden geschommeld te hebben heeft de KPJ nu 100 leden 48 aspiranten en 52 senioren.

Op tweede kerstdag vindt in de Apollohal te Son het jaarlijkse handbaltoernooi polaats tussen de 8 deelnemende kringen. In het kringteam van kring Uden staat voor het eerst sinds jaren weer een Zijtaartse speler in de basis-selektie, namelijk Wim Kerkhof.

Bouwstijlen - Thema's - Groei - Organisaties - Veldnamen
Afkortingen - Toelichting verenigingen - Toelichting Huizen - Toelichting Kroniek - Downloads