Foto's Huizen Kroniek

Kroniek van het jaar 1835


BHIC, toegang 7698, inv. nr. 125, Veghel, burgemeestersregister d.d. 2-3-1835  

Op de nacht van 1 op 2 maart 1835 werd er ingebroken bij Christiaan van der Steen, op den Biezen (nu adres Biezendijk 27). Christ rapporteerde aan de burgemeester dat hij ‘s morgens om zes uur opgestaan was. Hij liep naar de stal die aan zijn slaapkamer grensde. Hij zag dat de buitendeuren wijd open stonden en dat zijn paard weg was. Ook was het halster van het paard verdwenen. Bij de schuurdeuren was een gat in de wand een gat geslagen, waarschijnlijk met behulp van een eg.

Op 3 maart is de burgemeester naar den Biezen gegaan om ook het verhaal te horen van Christiaan's vrouw Maria van Rijdt. Ze liet aan de burgemeester het gat in de wand zien wat de burgervader tot in detail op heeft geschreven. Het vlechtsel van elzen latjes was doorgebroken als ook het stro en aan de buitenkant stond onder het gat een egge waarmee waarschijnlijk, gezien de driehoekvorm, de dief naar binnen is gekomen.

De 5-jarige merrie was de avond ervoor met een touw aan de voerbak gebonden. Het was een paard het kleinste soort van het Hierlands ras, zwaar van kop, donkerbruin haar met zwarte manen en staart, de tros dik en kort evenals de manen. Van de staart was onlangs een streng haar van ongeveer een halve pink dikte weg gesneden en om de linkerpoot, even boven de hoef, was door het schuren van een touw een ring of naad zonder haar.

BHIC, toegang 7698, inv. nr. 2735, 16 december 1835   Albertus Marinus is veldwachter te Veghel en Zijtaart. Hij was voorheen schutter van het 1e bataljon, 1e afdeling van de mobiele schutterij te Groningen, Hij is nu met groot verlof thuis in Veghel. Marinus heeft goederen van de schutterij meegenomen welke moeten worden ingeleverd, zo meldt de kapitein van genoemde schutterij. Het betreft een sabel met koppel, een schakot met toebehoren, een kapotjas, rok, rode bal met vlam, een paar wings, een lakense pantalon, een paar lakense slobkousen, een kwartiermuts, een lakense halsdas, een rondsel, een linnen pantalon, 2 paar linnen slobkousen (een ontbreekt), twee hemden (een ontbreekt), twee onderbroeken (een ontbreekt) 2 paar sokken, 2 paar schoenen (1 paar ontbreekt), een paar wollen handschoenen, een wollen slaapmuts, een veldfles met riem en een broodzak.

 
BHIC, toegang 7698, inv. nr. 2735, 16 december 1835   Johannes Mathijszn. van den Tillaart, geboren 3-10-1803, lengte 1.685, is van 1829 tot 1835 bij de reserveschutterij geweest.

 
Bouwstijlen - Thema's - Groei - Organisaties - Veldnamen
Afkortingen - Toelichting verenigingen - Toelichting Huizen - Toelichting Kroniek - Downloads