Foto's Huizen Kroniek

Gastenboek

Hieronder staan reacties toegestuurd aan info@oudzijtaart.nl. Zowel positieve als negatieve reacties worden geplaatst, maar te persoonlijke informatie wordt weggelaten. Inhoudelijke bijdragen zijn hieronder niet opgenomen, deze zijn grotendeels terug te vinden onder de wijzigingen. Het kan soms wel een paar dagen duren voordat uw reactie in het gastenboek verschijnt. Aantal bezoekers aan de site
 

8 november 2023   Goedemorgen,

Allereerst wil ik graag zeggen dat we met veel plezier naar jullie website gekeken hebben. We hebben in 2018 Pastoor Clercxstraat 68 gekocht en vonden het erg leuk om in de historie van dit pand te duiken, samen met de foto's!

Nu hebben we natuurlijk de aanvulling dat wij (S.W. van der Pol en G.M.W. Timmers) sinds 2018 eigenaar en bewoners van het pand zijn,maar ook de vraag of enkele foto's die op de website staan eventueel ook nog in hogere resolutie in jullie bezit zijn.

We zouden bijvoorbeeld graag de foto's bovenaan van het huis in 1936, maar ook onderstaande foto's afdrukken (https://www.oudzijtaart.nl/Huizen/Pastoor%20Clercxstraat/PC68.htm).

Bij voorbaat dank!

Met vriendelijke groet,

Stef van der Pol

 
29 oktober 2023   t.a.v. Martien van Asseldonk

Op mijn zoektocht naar de grootouders van Johannes Wag(g)elmans kom ik per toeval op uw website terecht en wel bij de verhalen rond Johannes Wag(g)gelmans. Hierbij

wordt opgemerkt dat hij in de volkstellingen van 1830 en 1840 nog wordt vermeld. In de bijlage kunt u lezen waar hij gebleven is.

Tegelijkertijd ben ik bezig met de tragedie van Catharina Waggelmans 1830-1859, dochter van Wilhelmus Waggelmans, jongere broer van Johannes. Het zou zo een filmscenario kunnen zijn.

Wie precies de ouders van Johannes Josephi (ook wel eens Johannes) Wag(g)elmans zijn is nog een raadsel. Ik vermoed ene Josephus of Judocus Wagemans. De naam Wag(g)elmans komt m.i. voor het eerst eind 1700 voor. In het franse volksregister van St. Oedenrode 1810 wordt Wagelmans geschreven in dezelfde nederlandse versie Waggelmans voor dezelfde personen.

Met vriendelijke groet,

Toon Wagemans

 
20 oktober 2023   Hallo oud-Zijtaart, Martien,

Van Paul Mohr heb ik bijgevoegde foto gekregen. Zijn vader Jo Mohr staat linksonder op de foto.

Past bij volgende passage in kroniek van 1940: In april 1940 lagen er negen Nederlandse soldaten in het verenigingsgebouw gelegerd.

Marc van de Berkmortel

 
6 februari 2023   Hoi,

In de kroniek van oud Zijtaart op 10 Juni 1958 staat een krantenartikel waarin de naam M. van Zutven staat vermeld. Dit moet volgens mij echter zijn Johan (Han) van Zutphen. Wij hebben een gelijkende foto thuis liggen.

M.v.gr,  Friso van Zutphen

 
25 augustus 2022   Op oud Zijtaart staat bij ons huis (Leinserondweg17) een fout.

Wij zijn Jeroen v Eert en Anne v Eert-v Baast, getrouwd 1 september 2006. En wonen er sinds dec 2003. Wij hebben 4 kinderen, Ties 17-03-2009, tweeling jongen en 1 meisje Jelte en  Dieke 3-12-2011 en Dries 14-08-2016. Wij hebben 1070 kalveren.

Wij hebben het bedrijf en huis overgenomen van Jan en Maria van Eert, krijtenburg 6a in Zijtaart. De oud bewoners Cor en Ciska Coppens zijn helaas inmiddels overleden. Het huis is histories en niet monumentaal in inmiddels 5jaar verbouwd. Het huis wordt spiegelbeeld teruggebouwd met woonzijde aan de weg kant en schuurzijde naar stalzijde.

Bij deze zijn jullie weer bij.

Groetjes Anne v Eert
 
30 juli 2022   Goedendag,

Ik heb al eens eerder (vorig jaar) bij jullie aangeklopt voor het opsporen van het geboortehuis van mijn opa in Zondveld, Zijtaart en jullie hebben me daar heel goed bij geholpen, want de informatie bleek uitgebreid op jullie site bij het huizenoverzicht te staan. Daar kwam ik er ook achter, dat mijn overgrootvader ter plaatse ook een klompenwerkplaats had met vier inwonende klompenmakers in dienst.

Had ieder dorp maar zo’n toegankelijk en informatief zoeksysteem op huizen!

Nu vraag ik me af, of jullie ook van Het Ven zo’n overzicht hebben, omdat volgens het bevolkingsregister van Veghel de vader van mijn opa, Gijsbertus van de Laar (12-10-1826) in 1855 van Het Ven zou zijn gekomen.. Het Ven is nu helemaal een woonwijk, dus de boerderij of het huis zal er niet meer zijn, maar weten jullie misschien of mijn overgrootvader, die toen al (in 1853) was getrouwd, daar ergens in Het Ven een tijd heeft (in)gewoond?

Bij voorbaat hartelijk dank, met vriendelijke groet,

Janleo van de Laar.
 
17 februari  2021   Goede Avond,

Ik ben op zoek naar het oorlogsgebeuren van 11 mei 1940. Aan het Kanaal [zuid Willemsvaart] hebben gevechten plaats gevonden. Ik ben geïnteresseerd in de gevechten bij de bruggen Keldonk en Veghel. Er zijn in de omgeving daar [Zijtaart Keldonk ]soldaten gesneuveld. Drie ervan Liggen in Zijtaart begraven.

Een oom van mij, broer van mijn vader, Petrus Cornelis Hultermans, geboren in Dongen op 1-9-1914, is bij die gevechten geweest en is krijgsgevangen gemaakt. Deze gevangen zijn naar Erp /Keldonk gebracht [3 dagen en nachten.] Volgens opgaaf in de RK Jongensschool. Daarna zijn ze naar gevangenkamp Neubrandenburg gebracht.

Mijn vraag is zijn er foto's of nog beschrijvingen van die dagen zijn [streekarchief].

Bij voorbaat dank.

Met vriendelijke groet.

Ad Hultermans
.
17 januari 2022   Goedenavond,

Misschien is deze foto iets voor de Oud-Zijtaart-website. Hij is gemaakt in de zomer van 1961. Ik weet niet wie het jongetje helemaal rechts is (in overall, misschien Nico Bolk), maar verder zijn van rechts naar links te zien: Tinie Bosch, André van Zoggel, Rian Bosch, Theo Bosch en in het zand Jeanne van de Tillaart. Op de voorgrond staat Ria van Zoggel. Tinie, Theo en Rian zijn de kinderen van Jurri en An Bosch (de smid). Zij woonden op Past. Clerxstraat 39. André en Ria zijn kinderen van Mies en Anneke van Zoggel (zij woonden op Past. Clerxstraat 41). Jeanne is de dochter van Piet en Mart van de Tillaart (de kolenboer). Hun huis is op de achtergrond te zien, met de kolen tegen de zijmuur. Dat huis was een twee-onder-een-kap-woning. Op no. 38 woonden Piet en Mart met hun kinderen en op no. 36 omaatje (ik denk de moeder van Mart, die van haar meisjesnaam Kremers heette). De kinderen spelen in het zand op een bouwplaats naar de smederij van Jurri Bosch. Er is al een begin gemaakt met uitgraven voor de woning van Toon Wuytenburg, die daar jarenlang heeft gewoond.

Met vriendelijke groet,

Bea van Zoggel
 
9 januari 2022     Hallo,

Ik zit met mijn moeder te kijken naar de foto gemaakt bij de viering van het derde lustrum van de EHBO in 1966. Nummer 25 op de foto is in ieder geval Jan van de wetering. Daarnaast heeft mijn moeder het kranten artikel in bijlage gevonden in een archief.

Mocht je interesse hebben mag je het komen halen. 

Groet,

Martijn vd Wetering 

P.S. Nummer 27 is huisarts Halewijn.

 
2 december 2021     Geachte oudzijtaart.nl-beheerder,

Op uw mooie website vond ik een prachtige oude kaart van Veghel (zie bijlage). Nu is mijn vraag aan u; mag ik deze afbeelding gebruiken bij de rubriek 'Wist je dat' voor op onze website? Deze rubriek gaat over leuke weetjes over Veghel uiteraard en deze oude kaart zou erg goed passen bij de rubriek.

Met vriendelijke groet,

Joost Oerlemans

 
17 oktober 2021   Hallo,

Bij naspeuringen over mijn grootvader, ben ik op een downloadpagina gekomen van uw website. Onder de link ‘1944’ ben ik dan gestoten op een verhaal over ene Peter van der Sanden die via de Prinses Irenebrigade in Porthcawl aankwam en met de zus van John Meirion Jones, Winnifred trouwde. Nadat ik de trouwfoto zag was het duidelijk. Dat zijn mijn grootouders... 

De vrouw 3e van links [zie onder 1940] is mijn grootmoeder, Winnifred, met links van haar mijn overgrootmoeder, de moeder van Winnifred en John. Mijn grootvader, die overigens niet Peter maar Piet(er) heette, staat daarachter, de man met Nederlands uniform. 

Het klopt inderdaad dat uit dit huwelijk 4 kinderen zijn ontstaan. Greta en Mary (mijn moeder) zijn in Wales geboren en toen de familie in 45 of 46, verhuisde naar Nederland zijn nog twee zonen geboren, Pieter en Rob. Na de oorlog heeft de familie van der Sanden kort in Bloemendaal gewoond en zijn daarna naar Roosendaal verhuisd, omdat mijn grootvader bij het Korps Commandotroepen was ondergebracht. Van oorsprong kwam mijn grootvader uit Tilburg en is de familie na enige jaren in Roosendaal daar weer naar toe verhuisd.

Mijn grootvader is in 1986 overleden en mijn grootmoeder in 2000. Over John Meirion Jones heb ik helaas geen informatie. Maar ik kan me herinneren dat de foto van hem in het huis van mijn grootouders hing.

Mocht u nog vragen hebben, ben ik graag bereid deze te beantwoorden.

Met vriendelijke groeten,

Michael Pieter Arts,
Wenen, Oostenrijk.
 
15 september 2021   Hallo oud-Zijtaart, Martien,

Na jaren zoeken heb ik afgelopen week met de foto van Glenn Arthur Leitch de volledige bemanning van de Wellington HE593 op beeld.

Marc van den Berkmortel.
 
24 mei 2021   L.S.

Sedert ruim een jaar doe ik onderzoek naar mijn voorouders en verwanten. In het boek van Martin van Asseldonk, Veghel een goed en vet dorp kom ik een anekdote tegen van Johan van Sleeuwen uit Zijtaart. Verwezen wordt naar de Kroniek van het jaar 1940. Daarin verhaalt Johan van Sleeuwen over zijn thuiskomst uit krijsgevangenschap in 1940 in een interview door Jan Vervoort in april 2007.Johan vertelt dat hij na thuiskomst direct naar zijn geliefde is gegaan op 't Havelt. Zij zou een dochter zijn van Chris van Hoof.

Johan is op 13 mei 1947 gehuwd. Mij is niet bekend of hij is gehuwd met de dochter van Chris van Hoof. Ik ben op zoek naar die Chris van Hoof (en diens dochter) die ik tot op heden niet heb kunnen traceren. Is er bij jullie wellicht iemand die meer gegevens over deze personen heeft?

m.vr.gr.

Frans van Hooft
 
7 mei 2021   Goeiendag beste lezer van Oud-Zijtaart,

Mijn naam is Janleo van de Laar en ik kom uit Rooij.

Ik schrijf de laatste tijd verhaaltjes voor de site van het BHIC, onder andere over mijn grootvader Jan van de Laar. Ik ben nu met een langer verhaal bezig, dat ook over mijn grootvader gaat. Ik wist al langere tijd, dat hij in Veghel is geboren, maar verder wist ik eigenlijk niets.

Sinds dat ik een en ander uitzoek op internet, bij het BHIC, weet ik dat hij in Zondveld bij Zijtaart geboren is, daar had ik als Rooijenaar nog nooit van gehoord.

Nu zie ik dat jullie van ieder huis daar hebben uitgezocht, wat er van te weten valt en dat op jullie mooie site hebben gezet. Ik zie dat jullie in een aantal gevallen de oude (van 1856) huisnummering hebben genoemd. Ik ben bv. de Zondveldstraat op jullie site 'doorgewandeld'  in de hoop het huis Zondveld no. 653 van mijn overgrootouders tegen te komen, of tenminste de plek ervan, maar dat nou net te vinden zou natuurlijk wel erg veel geluk geweest zijn.

Ik ga nog wel verder met  'in het Zondveld rondwandelen',  maar misschien kunnen jullie me toch helpen met de locatie van dat huis. De familie is uit Rooij gekomen, althans ingeschreven in Veghel op 29-09-1856 en na de dood van mijn overgrootvader (Gijsbertus van de Laar) in 1861 is ze ergens in de jaren zestig teruggegaan naar Rooij.

Hebben jullie ook ervaring met het archief van het armbestuur? Ik vermoed namelijk, dat mijn overgrootmoeder met haar acht! kinderen  na de dood van haar man in heel zwaar weer is gekomen.

Bij voorbaat dank voor uw reactie, met vriendelijke groet,

Janleo van de Laar
Deventer

 
26 maart 2021   Martien,

Het rondneuzen op Oud Zijtaart blijft genieten. Af en toe kom je een onvolkomenheid tegen.

In ‘De Bevolking van Zijtaart 1892-1910’ is mijn ouderlijk huis beschreven. Als adres staat daar ‘Kampen 4’. Los van het feit dat het betreffende gebied inmiddels onherkenbaar is geworden door de foeilelijke herinrichting als bedrijventerrein, het volgende.

Het betreffende adres was ‘De Kampen 5’ (niet ‘Kampen 4’). Dus met voorvoegsel ‘De’, en het betrof nr. 5. Nr. 4 was het kleine huisje bij de boerderij waar mijn tante Miet (met haar tante Martina de Leest) is gaan wonen toen mijn ouders zijn getrouwd (1955); toen is dat huisje ook gebouwd, dus lang voordat het adres ‘De Kampen 4’ aan de orde was. De oorspronkelijke boerderij uit 1905 was dus nr. 5.

De voorvoeging ‘De’ geldt uiteraard ook voor de andere huizen aan ‘De Kampen’. Zie ook je beschrijving van de huizen elders op Oud Zijtaart. Bij ‘De Kampen 4 en 5’ staan twee ‘sneeuw’foto’s: de bovenste foto betreft het kleine huisje (De Kampen 4) en de onderste onze boerderij (De Kampen 5).

Met vriendelijke groet,

Pieter Reijbroek

 
31 oktober 2020   Hier een foto van de boerderij (Biezendijk 32) nadat mijn ouders die in oude glorie hebben hersteld, dat gebeurde in de periode eind jaren 60 (ze verhuisden in 1969 naar Italië). Ik zal tzt bij mijn moeder kijken of ik ook wat kan vinden van voor de verbouwing: ze kochten de boerderij in verval & onbruik. En knapten het op zoals dat hoort met een monument (het stond toen als monument te boek, met bijbehorende regelgeving, beperkingen en steun).

Ik ben de boerderij onlangs gaan opzoeken. Ook de huidige bewoner heeft foto's. Hij woont er al sinds de jaren 80 en heeft er een familieleden geleid. Zijn gegevens heb ik ook. En op zijn website staan ook foto's. Hij is o.a. fluitenbouwer.

Vr. Groet,

Christophe

 
27 augustus 2020  

Geachte redactie van oud Zijtaart.nl,

Bijgevoegd vindt u een paar oude foto’s die wellicht een aanvulling zijn voor uw site.Het betreft bewoners van den Biezen, de huidige Biezendijk 22.

Een foto van Wilhelmus van Weert met zijn zoon Lambertus en dochters Helena, Hendrika en Gijsberdina. Hij kwam in 1879 op de Biezendijk 22 wonen met zijn vrouw Anna Maria van der Heijden. Hij overleed in 1934 in Schijndel en zijn vrouw overleed reeds in 1912. De foto is dus gemaakt in de periode tussen 1912 en 1934.

Wilhelmus van Weert: 1837-1934
Lambertus van Weert: 1873-1951
Helena van Weert: 1874-1933
Hendrika van Weert: 1878-1965
Gijsberdina van Weert: 1879- 1967

Op de andere foto staat het gezin van Gijsberdina van Weert, die in 1909 trouwde met Johannes van den Oever. Het stel ging ook wonen op de Biezendijk 22 en daar werden hun kinderen geboren. In 1931 verhuisden ze naar Eerde. De foto is waarschijnlijk genomen in 1949 te  gelegenehid van het 40-jarig huwelijk van Johannes en Gijsberdina

Johannes van den Oever: 1879-1957
Gijsberdina van Weert: 1979-1967
Anna Maria van den Oever: 1910-1983
Antonius van den Oever: 1911-1986
Wilhelmus van den Oever: 1921-1983
Antonia van den Oever: 1918-1991

Met vriendelijke groet,
Diny Smeenk-van der Wijst
Kleindochter van Gijsberdina van Weert

 

9 juni 2020   Geachte mijnheer,

Ik zal mij eerst bekend maken.

Naam : Nico Vervoort,
Adres: Sterrenlaan 12
Plaats: 5482XL Schijndel
Tel.0683616053

Ik ben wat aan het zoeken omtrent de voorouders van de fam. Vervoort. Zo kom ik op de site van oud Zijtaart terecht en wat zie ik tot mijn grote verbazing het stukje wat betrekking heeft op vermoedelijk mijn vader Nardje Vervoort. Dit stukje is opgeschreven door Harrie van Asseldonk en Annie van Asseldonk - van de Hurk.

Mijn vraag is nu : Is dit waar en hoe komen deze mensen aan die informatie? Ik zou graag met u of deze mensen in contact komen en kunnen zij misschien nog wat meer informatie over mijn vader en misschien mijn moeder ( Hanneke Adriaans ) kunnen vertellen.

Verder zag ik ook een stukje over Tinus (Martinus) Adriaans . Graag wil ik hierover ook wat te weten komen, misschien is deze Tinus wel mijn opa. Zou die Tinus Adriaans getrouwd kunnen zijn met Anna Maria van de Velden (zijn tweede vrouw)?

Graag zou ik met u in contact willen komen.

Bij voorbaat dank,

Gegroet Nico Vervoort

 
9 juni 2020   Beste mensen,

Graag zouden wij een foto van de processie naar Kevelaer uit de collectie Harrie Vervoort gebruiken ter illustratie bij een gedicht over de bedevaart naar Kevelaer, in ons Historisch Jaarboek 2020.

Daar ik geen contactgegevens van dhr. Vervoort heb, hoop ik die toestemming via u te kunnen vragen. Ik stuur ter informatie het concept-artikel mee.

Met vriendelijke groet,

Wil Brassé, redactie-secretaris voor het Historisch Jaarboek voor het Land van Zwentibold.

 
4 mei 2020   Goede dag,

Ik was met mijn moeder in het verleden aan het duiken, waaronder onze woonplekken. Een heel markante in hun leven was de boerderij aan de Biezendijk 32. Ze kochten het in 1967/68 helemaal kapot en verwaarloosd -dat is ook te zien op de oude foto's- en onze vader heeft de boerderij toen helemaal gerestaureerd van vloer tot dak. En alles zoveel als bekend was in traditionele stijl.

Het dak werd opnieuw van riet voorzien, de groen-wit-rode Luiken in ere hersteld; alles is toen opnieuw gedaan. Niet zozeer om het te moderniseren, maar in stijl terug te brengen naar wat het was of was geweest maar wel met het oogmerk om er met een gezin in te gaan wonen (onze ouders hadden toen twee kinderen en verwachtte een derde).

Het is dankzij zijn inspanningen die 2 jaar duurde dat de boerderij behouden/hersteld is geweest. Ook mijn moeder heeft zwanger staan bikken. Foto's hebben we ook, die kan ik eventueel opzoeken. Na de eigenaren in 1966 volgden in 1967/68 mijn ouders: Fam. Rocour.

Na de restauratie hebben ze/we er spijtig genoeg nooit kunnen wonen: onze vader werd voor zijn werk overgeplaatst. Bestemming; Varese, in Italië, waar het vierde kind geboren werd. Het gezin verhuisde dus net voordat het kon intrekken. De laatste spijker die geslagen werd was die in het "te koop" bordje. Zo was het nooit bedoeld. Neemt u het op in de website? Foto's (we hebben in ieder geval dia's) kan ik ook sturen...

Bel me als je wil,

Christophe Rocour

 
25 februari 2020   Hoi Martien,

Op dit moment ben ik allerlei informatie aan het ordenen voor het bezoek van Alex en Elizabeth uit Canada van 28-30 april aan Zijtaart. Zij overnachten bij Twan van Zutphen aan de Krijtenburg, dus dicht bij de crashlocatie aan de Heisteeg/Bunderssteeg. Mocht je toevallig in Zijtaart zijn, zet een notitie op 29 april. Meer info volgt nog wel van Willem Timmers of van mij.

Op internet kwam ik in een rapport het volgende tegen: Het weiland in het Rijbroek, waar de HE593 is gecrasht zou ‘De vier Driessen’ heten. Heb dit op www.oudzijtaart.nl niet kunnen vinden. Weet jij dit toevallig? Zal het ook eens aan Bert Langens vragen; zie ik voordien en op die dag sowieso tóch nog. Zie kaartje in bijlage waar crash staat ingetekend.

Groeten,

Marc van den Berkmortel

 
26 oktober 2019   Hoi Martien, oud-Zijtaart,

Misschien kun jij helderheid verschaffen in onderstaande 'kwestie'. Ná het interview met Rinus van den Biggelaar hadden Willem Timmers en ik het erover, dat de Nederlandse soldaten in mei 1940 onmogelijk in gemetselde schuttersputjes konden liggen, want ze hadden maar een dag de tijd gehad om zich in te graven.

Tóch heb ik mijn moeder en ome Jan (Jan Timmers, zoon en vader van Willem Timmers) vaak horen vertellen, dat er in de kanaaldijk nog lange tijd de stenen schuttersputjes zichtbaar zijn geweest (volgens mij tot in de jaren zestig/zeventig).

In mijn ogen zijn zij twee betrouwbare getuigen. Ik heb daartoe Allert M.A. Goossens van de Stichting Kennispunt mei 1940 benaderd en hij verklaart dat deze prefab-schuttersputjes zowel in hout, steen als beton op meerdere locaties langs de Zuid-Willemsvaart voorkwamen.

Weet jij iets over deze schuttersputjes of, en dat zou helemaal top zijn, heb je er misschien ergens een foto van? Op de bijgevoegde foto's twee voorbeelden van dergelijke schuttersputjes bij o.a. Nederweert.

Volgens mijn moeder, ome Jan en Rinus van den Biggelaar waren deze in Zijtaart gemetseld.

Groeten, Marc van den Berkmortel

(Bij Zijtaart hebben de soldaten maar 5 of 6 uur tijd gehad. De bronnen hebben het alleen maar over graven van schuttersputten en het vullen van zandzakken als wering aan de kant van de Duitsers. Het is dealniettemin niet uit te sluiten dat er ook enkele prefab schuttersputjes zijn geweest. Ook kunnen we denken aan opstellingen van geschut.)

 
20 mei 2019  

Geachte heer/mevrouw,

Het BHIC heeft sinds enkele jaren een website over Brabantse bezitters van auto’s en motoren tussen 1906 en 1951, De auto van m’n opa geheten. De basis daarvan zijn de kentekens die door de provincie Noord-Brabant in die periode op naam zijn uitgegeven. We proberen met behulp van onze bezoekers zoveel mogelijk kentekens te voorzien van een of meer foto’s van de betreffende auto’s en/of motoren.

We werden getipt dat op uw website zo’n foto staat: namelijk van 19 juli 1936, de priesterwijding van Ties Thijssen. (Foto: collectie Hendrik Rietbergen.) Daarop staat een auto met het kenteken N-40134 (denken we te lezen). We hebben al eens toestemming gekregen voor het gebruik van twee foto’s van “de Zijtaartse 'Hell's Angels': koster Hendrik Rietbergen en pastoorsmeid Marie van de Linden op een motor met het kenteken N-30311.

Onze vraag is of we deze nieuwe foto eveneens mogen opnemen in onze website, vanzelfsprekend met bronvermelding.

Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet,

Rien Wols, Projectenbureau BHIC

 

9 mei 2019   Hoi Martien,

Enkele weken geleden werd ik benaderd door Alex Morrison en Elizabeth McMichael uit Nova Scotia, Canada. Zij zijn bezig een boek te schrijven over Flight Sergeant Robert Fitzgerald Conroy, 429 Squadron Royal Canadian Air Force.

Deze Robert Fitzgerald Conroy is op 12 juni 1943 met de HE593 neergestort op de Heisteeg in Zijtaart. Hij heeft van de 5 bemanningsleden als enige deze crash overleefd en is via Gibraltar uiteindelijk weer naar Engeland weten te ontsnappen. Uiteindelijk is hij tóch in de oorlog gesneuveld in de buurt van Berlijn.

Elisabeth is een nichtje van Robert F. Conroy en daarmee dus een nabestaande. Alex en Elisabeth willen misschien in 2020 Nederland bezoeken en dan ook de crashlocatie aan de Heisteeg. Zou leuk zijn.

Wat betreft vraag 2. heb ik hem jouw naam gegeven met het algemene mailadres info@oudzijtaart.nl erbij. Hij zal zich binnenkort wel melden.

Groeten,

Marc van de Berkmortel.

Hello Marc:

Here I am again - I had to take some time off to attend to other matters. Let me ask some questions.

1. Do you know of any eye wittnesses at all?

2. Do you know of anyone who spoke with the eye witnesses? Do you know of any pictures?

3. I know you live a distance away. Is there anyone closer with whom I might make contact? I do not want to bother you too much.

4. Have you any idea if anyone has any parts of the plane?

5. Do you know what might have happened to the plane? Who took it away?

We are planning our visit for the first days of May next year and look forward to meeting you and others.

Cheers,

Alex Morrison, Councillor,
District 6 - Annapolis County, NS,
508 Harborview Cr, Cornwallis Park,
NS B0S 1H0 902 638 3416
sandym@mail.com

 
24 maart 2019   Hallo Martien,

Mijn collega-vrijwilligers van het BHIC hebben iets over Zijtaart gevonden in een Belgisch archief in Leuven. Het gaat over [een verwijzing naar de bewaarplaats van] tekeningen van de glasramen van de Lambertuskerk door J.B. Capronnier.

Je kunt het vinden op: abs.lias.be. Je moet zoeken op fulltext, dan Zijtaart. Ik weet niet of dit al bekend is. Op Oud-Zijtaart heb ik het niet gevonden.

Met hartelijke groet,

Corry Vissers - Munsters

 
31 januari 2019   Hallo,

Mijn naam is Joke Graat. Ik woon in Aarle-Rixtel. Ben getrouwd met Willy Graat, zoon van M. Graat en Dina van Lith. Van deze laatste familie heb ik een foto. Hierop staat de hele fam. van Lith Johannes en Johanna, zo ook de zusjes (zusters) van Johanna. Zij woonden in de Pastoor Clerxstraat 21. Wij doen niets meer met deze foto, en zeker straks onze kinderen al helemaal niet.

Nu is onze vraag hebben jullie hier belangstelling voor, want het is toch jammer als hij weggaat. Hopelijk hoor ik nog van jullie.

Groeten,
Joke Graat

 
25 januari 2019  

Op dinsdag 22 januari is Antoon Vissers overleden. Ik wens Corrie, haar kinderen en de rest van de familie en dierbaren veel sterkte met dit verlies. Antoon laat een leegte achter, die ook ik voel. Hij was sociaal, vriendelijk en altijd bereid om anderen te helpen. Als iedereen was zoals Antoon, dan zou de wereld een veel betere plaats zijn. Er zijn te weinig Antoons op deze wereld.

We deelden onze belangstelling voor het verleden. Toevallig stonden onze eerste publicaties in 1996 in Brabants Heem in hetzelfde nummer. Hij schreef over Deurnese pottenbakkers, en waar ging het bij mij ook al weer over. Antoon was een van de ‘founding fathers’ van deze website. Het idee ontstond toen we elkaar in mei 2005 ontmoetten bij het zestigjarig jubileum van Jong Nederland. Op 1 januari 2006 ging de website in de lucht en Antoon stuurde een nooit aflatende stroom van gegevens.

Toen ik Antoon twee weken geleden voor het laatst ontmoette had de ziekte die zijn spieren aantastte hem het ademhalen al moeilijk gemaakt. Maar achter die strijd lag een nog heldere geest. Gelukkig kon hij zijn handen nog gebruiken en tot het laatst was hij bezig met het maken van samenvattingen van oude stukken. Hij was niet zo lang geleden 'met Dinther begonnen', zoals we dat onder elkaar zeggen. Dat werk gaf hem rust. Corry zei: "dan ademt hij ook rustiger". Ik heb hem bij het afscheid een onhandige Afghaanse omhelzing gegeven, voor zover dat mogelijk is met iemand die in een stoel zit, beseffend dat het wellicht een laatste keer was. Met een vaag ‘ik kom nog wel eens terug’, namen we afscheid van elkaar.

Martien van Asseldonk

 

9 juli 2018   Geachte heer, mevrouw,

Mijn naam is Dirk Paagman en ik ben al meer dan twee jaar bezig om een boek te schrijven over de bevrijding van Schijndel.

Op jullie interessante website over Zijtaart en omgeving kwam ik twee intrigerende foto's tegen van voorbijrijdende geallieerde voertuigen over de corridor. Deze twee foto's zijn in 1944 gemaakt bij de boerderij van Christ Jonkers aan de Willebrordushoek (Eerde). De foto's zijn genomen door Gerrit Vreijling, een onderduiker die toen bij de familie Vissers ongergedoken was. Aan de linkerkant van de weg liggen op regelmatige afstand schuttersputjes. Deze waren op last van de Duitsers door burgers gegraven. De twee foto's zijn eigendom van Piet Vissers.

Weet u hoe ik in contact kan komen met Dhr. Vissers uit Eerde? Ik zou de foto's graag willen gebruiken voor mijn boek, maar wil graag toestemming betreffende de copyright rechten.

Bij voorbaat dank, met vriendelijke groet,

Dirk Paagman
 
9 juli 2018   Beste,

Op de site (wat wij een leuke site vinden om de geschiedenis een beetje te leren kennen van Zijtaart) zag ik dat Anja en Jan Heerkens nog wonen op Pastoor Clercxstraat 48. Dit is per 01-02-2018 verkocht door Anja en Jan aan ons.

Wij zijn hier erg blij mee en genieten volop van het huis, bewoners en omgeving.

Zou u de aanpassing willen en kunnen doen naar: Lucia Klappe en Arie Maas. Alvast bedankt voor de genomen moeite en is het archief weer op orde wat betreft Pastoor Clercxstraat 48!

Met vriendelijke groeten.

Arie Maas
 
26 juni 2018   Dag,

Vorig jaar is mijn moeder op 94 jarige leeftijd overleden. Zij was de dochter van Michiel de Bont. Michel de Bont was de zoon van Petrus de Bont, die onderwijzer is geweest begin vorige eeuw in Zijtaart. Petrus de Bont heeft ook het huis laten bouwen aan de Pastoor de Clercxstraat 24. Bij het opruimen van de foto's vond ik o.a. de volgende twee foto's, die geschikt zijn voor jullie archief.

Veel plezier met deze foto's.

Vriendelijke groeten,

Michel Wijnhof (kleinzoon van Michiel de Bont)
 
8 mei 2018   RA Gemert R147 83,

JENNEKE wv JAN THOMAS van den BERGH, inwoonster alhier staat haar toghtrecht af t.b.v. haar kinderen heer ANTHONIUS THOMAS en PETRONELLA in zekere huisinge schuur schobbe, hof, groes- en teullanden, In den Pandelaer neven erve Michiel Vermeulen en de gemeijne straet. Nog een huisinge met hof te Veghel in de straat aldaar genaam den Uijthoek, 6 lopense groot. Thomas en Petronella doen hun deel vervolgens over aan hun broer heer Anthonius, opdat hij zijn priesterlijke wijding kan ontvangen . 20 april 1759.

Kent u  den Uijthoek, 6 ?

Met vriendelijke groet

Pieter van den Berg

 
27 april 2018   Hallo,

Ik kwam toevallig uit bij de pdf-s "Dopen in het kerkregister van Veghel". Heel handig. Leesbaarheid was minder omdat de paginas gedraaid zijn.

Ik heb ze geroteerd, recht gezet en woordherkenning laten doen. De woordherkenning is niet heel goed gelukt maar de bestanden zijn nu enigszins doorzoekbaar.

Ik heb als voorbeeld de kleinste file toegevoegd. Mocht u dit ook handig vinden dan kunt u de resterende bewerkte files downloaden van: http://www.derikx.com/DopenVeghel.zip

mvg,

Bertho

 
5 augustus 2017   Beste Martien,

Erg bedankt voor je terugkoppeling! Er hebben blijbaar nog voor-kind(eren) o.a Gerard de oude van Horen en een (na) kind Gerard de Jonge van Horen (Hoorn) bestaan die beide waren mulders op de Wolfswinkelse molen tussen St Oedenrode en Son & Breugel in de stamboom opgesteld door W.A. Swane in de Brabantse Leeuw. Hij geeft als ouders van Dielis: Gerardus Dielis van Horen en Anna van der Voort, waarvan de laatste een connectie heeft met Henricus Vennius via haar zus.

Opmerkelijk is dat in de Brabantse Leeuw een Anna van der Voort (van der Vloot bij de genealogie Theulings) wordt vermeld als partner van Gerardus en we hier dus ook Theunisken Jan Lamberts vinden en daarnaast het geval dat Gerard de Jonge van Horen blijkbaar niet in het Veghelse doopregister voorkomt?

Mijn interesse heeft dit omdat ze in mijn familiestamboom voorkomen;-) en er mijns inziens wat onduidelijkheid is in het begin van de stamboom van de van Horen's. Ik heb inmiddels de ruine van de Heyhoef nog bezocht nav uw site en ben nog op zoek naar een kleurenafbeelding van het portret van Henricus Venius uit de kerk op het begijnhof te Leuven en ga daar vast weer eens naar toe.

Mijn complimenten overigens voor de geweldige site!

Groetjes,

Paul van de Ven

P.s. Heeft dit gebied toevallig toebehoord aan Geerling van den Bosche?

 
25 juli 2017   Beste Martien,

Ik kwam op uw asseldonck site de Namen van Gerardus Dielis als bewoner van de Heihoef 1 tegen. De kinderen en de partner van deze Dielis komen overeen met de stamboom van de molenaars familie van Hoorn. Betreft het hier van Hoorns? Kinderen uit deze familie hebben volgens mij een beurs uit de Asseldonck stichting gekregen.

Met vriendelijke groeten,

Paul van de Ven

 
23 mei 2017   Geachte Martien van Asseldonk,

Bedankt voor Uw reactie.

Ook ik ben geen latinist, maar heb lang geleden wel Latijn gehad en m.b.v. veel woordenboekgebruik zoek ik naar de juiste vertaling. Ik zal in de toekomst zo nodig van me laten horen. Overigens knap werk, want het handschrift van m.n. Pastoor Toten is best vermoeiend. Maar ik waardeer de goede herder om zijn aantekeningen: geen bureaucraat, maar iemand met veel aandacht voor zijn mensen.

De afgelopen tijd ben ik veel bezig geweest met de DTB van Veghel, omdat ik de familie Verhoeven in kaart breng. Aanleiding is Adrianus Jois Verhoeven die in de Franse tijd en erna belangrijk werd in Uden, uiteindelijk als burgemeester.

Zijn vader was Joannes II, een van de jongste kinderen ( 12) van Adrianus Verhoeven en Maria Wilbrordi Donckers. Adrianus wordt gedoopt op 06-11-1700; zijn vader is Joannes Adriani villicus de Zijtaard  (op BHIC online hebben ze ervan gemaakt Joannes Adriani de Rijkaard!) en Maria Lamberti Habraken uit Sint-Oedenrode.

Ik kan hun trouwen niet vinden en het lukt trouwens niet zo goed om gegevens van vóór 1700 op te sporen, want het stikt van de Adrianussen, bv. de Leest en Goossens enz.. Adrianus was enig kind en werd stamvader van een indrukwekkend nageslacht: 97 KK, 258 AKK en 681! AAKK !

Weet U meer over deze familie vóór 1700 uit het buurtschap Zijtaard? De gegevens uit de 18e/19e eeuw zijn verwerkt in een klapper vol.

Met vriendelijke groet,

Pie de Groot, Uden

 
2 april 2017   Geachte lezer(s) van dit bericht,

Al enkele jaren ben ik (samen met anderen) bezig met onderzoek naar het grootgrondbezit in het dorp Overasselt (Gld). Voor mij is het extra interessant omdat onder de grootgrondbezitters aldaar ook de nodige voorouders voorkomen.

Zo stam ik af van het echtpaar Gerrit van Steenhuijs Cornelisz en Anna Suermont. Hun dochter Margriet van Steenhuijs trouwde omstreeks 1560 met Jonker Willem van Erp te Overasselt. (Zoon van een Dirck van Erp, van wie ik helaas tot op heden niets naders heb kunnen vinden).

Op zoek naar de (voor)ouders van Anna Suermont stuitte ik - al speurende op internet - op het zeer interessante onderzoek van Rolf Vonk naar het leengoed Overaase Hoeve. Dat betekende een mooie doorbraak in de voortgang van het onderzoek. In paragraaf 2.2. van zijn artikel worden de families Suermont en Cnode behandeld.

Ik ben zeer benieuwd naar de achterliggende bronnen van de tussen haakjes vermelde overlijdensjaren bij verschillende personen, zoals Anna Suermont (+ 1537), haar moeder Goedele Goessen Geerlich Knoeyen / Cnoden (+1535) en haar vier grootouders: Jonker Willem Aelbert Suermont (+ 1484), Elisabeth van Ponsendael (+ 1481), Goessen Gerlacus Cnode (+1466) en Nenna N.N. (+1501).

Verder zou ik graag mijn Veghelse kwartieren verder opvoeren. Op de website van het BHIC vond ik in de Veghelse protocollen al het nodige over de familie Suermont. Als ik op internet zoek naar de familie Cnode, dan lijkt het er op dat Goessen Gerlacus Cnode zeer interessante voorouders had, maar de precieze aansluiting kan ik zo snel nergens vinden.

Als ik zie wat Oud Zijtaart reeds verzameld heeft dan kan het haast niet anders of er is bij jullie nog wel meer bekend over de families Suermont, Cnode, van Ponsendael, en wellicht ook Van Erp. Ik zou graag in contact komen met bij jullie bekende “collega-onderzoekers” die mij verder kunnen helpen. 

Wellicht kan ik omgekeerd ook nog wat betekenen.

Met vriendelijke groet,

Gérard Derks (geboren in Veghel !!)

 
8 februari 2017   Geachte heer Van Asseldonk,

Ik heb met veel plezier en waardering (delen van) uw lijvige boek gelezen. Daarvoor mijn complimenten. Ik heb daarin echter geen antwoord gevonden op enkele vragen, die mij al enige tijd bezighouden. Misschien kunt u me daarbij helpen.

Deze vragen zijn: Sinds wanneer zijn er in Veghel bestuurlijke regels gesteld aan het bouwen van woonhuizen en boerderijen? Sinds wanneer is daarvoor enigerlei vergunning of toestemming nodig? Wat waren de vereisten voor een dergelijke toestemming? (Het gaat mij niet om de bouwtechnische vereisten.) Waar kan ik achterhalen sinds wanneer percelen in Veghel bebouwd zijn?

Als u mij zegt waar ik het antwoord kan vinden, wil ik het ook zelf weluitpluizen.

Bij voorbaat dank.

Met vriendelijke groet,

Albert van Veghel

 
18 november 2016   Goedemiddag (hier althans) Martien,

Zit op dit moment bij Luciën. Mag ik je binnenkort wat doorsturen ivm de naam van Sleeuwen.

Mijn vroegste voorouder (tot nu toe) is nl. Henrick Janss op derpt. Zijn dochter Peterke trouwt in jou familie. Nu zijn er in de 16e eeuw verschillende takken de Lew in Zijtaart. Ik ben druk zoekende naar het bewijs dat Henrick Janss een verbinding heeft met een van deze takken. Ik doe dit met behulp van zoeken in wat jij al hebt uitgewerkt (super gewoon). Zoek naar een aanwijzing bij delingen en transporten van grond. Nu lijkt het dat hij een zoon zou kunnen zijn van Peter Dirck die Lew. Maar zeker weten kan ik dat nog steeds niet.

Heb jij voor mij nog suggesties waar meer te zoeken. Ik sta er mee op en ga er mee naar bed. Moet en zal het ooit vinden!!!! Maar zonder jou mooie werk zou ik veel verder af staan van de juiste waarheid.

Succes met alles wat je doet,

Groetjes,

Marja Waals

 
18 november 2016   Beste Martien,

Ik wil even langs deze weg een vraag stellen m.b.t. de oudste geschiedenis over de gronden van Veghel e.o. Ik ben bij de boekpresentatie geweest in het raadhuis in Veghel en heb uiteraard je boek gekocht en al met veel plezier erin gelezen.

Mijn vraag. Ik ben op zoek naar informatie over het gebied rondom Veghel voor de ontginningen. Dat gaat dus waarschijnlijk zeer ver terug. Ik heb begrepen dat dit een moerasgebied is geweest. Naar deze info ben ik op zoek. Is hier bij jou weten iets van bekend en zo ja heb jij daar enige info over of weet je zo waar ik kan zoeken hierover. In ieder geval alvast hartelijk dank voor een antwoord.

Met vriendelijke groet.

Marc Tooten,
Breughelplein 2,
Veghel

 
13 november 2016   Beste Martien

Het moet een hele opluchting zijn dat het boek eindelijk is gepubliceerd.Is het voor ons archief ook interessant?  Met andere woorden komt Uden er een aantal keren in voor? Waar kunnen we het eventueel het beste kopen?

Op de site Oud Zijtaart vond ik enige tijd geleden het artikel  Gemeint grens met Uden. Er staat inmiddels bij dat het met bronvermelding gebruikt mag worden. Bij deze wil toestemming vragen voor plaatsing in Sprokkelingen, het kwartaalblad van de Heemkundekring Uden. Ik heb er een korte inleiding bijgeschreven, enkele kleine tekstaanpassingen gedaan en de lay-out aangepast aan die van Sprokkelingen. Graag je reactie/opmerkingen.

Groetjes,

Luciën Bressers
Redactie Sprokkelingen
Heemkundekring Uden

 
27 oktober 2016   Hoi Martien, oud-Zijtaart,

Een tijd niets van me laten horen; ben druk met het geven van een 'gezicht ' aan de militairen van Margraten. Heb al vele foto's kunnen toevoegen op http://www.fieldsofhonor-database.com/index.php/margraten

Kwam hierbij nog een foto tegen van de noodbrug over de Zuid-Willemsvaart in Veghel in September 1944 gebouwd door 326th Airborne Engineer Battalion. Hiervan is de bekendste foto die met Capt. Thomas A. Norwood en de heer Oomen van de Ambachtsschool in Veghel. Verder is er nóg een foto met een rijdende tank over de noodbrug. Beide foto's zijn gemaakt vanaf de Veghelse kant van de Zuid-Willemsvaart.

Deze foto komt uit het boek 'Hell's Highway' A chronicle of the 101st Airborne Division in the Holland Campaign, September-November 1944. door George Koskimaki en is genomen vanaf de zijtaartse kant van de Zuid-Willemsvaart, fotograaf is me niet bekend.

Groeten,

Marc van den Berkmortel

 
27 oktober 2016   Beste,

Wat een superleuke site. Ook om samen met oudere ooms en tante's en ouders door te nemen.

Wij hebben het antwoord op twee vraagtekens bij de foto van Driekske van Lanvelt’s zilveren bruiloft. Nummer 8 is Drika van de Linden en bij nummer 12 hoort Christ van Lankvelt zoon van Ciska van Lankvelt – Aalders. Hij mocht mee, omdat de echtgenoot van Ciska overleden was. (Christ en Christje van Lankvelt zijn neven.) Bij 9 staat dat Gerard van de Heijden verloofd was met Lies van Lankvelt. Dit moet Riek van Lankvelt zijn.

Vroeger werd er dan drie dagen gefeest. De eerste dag voor de naaste familie, de tweede dag voor alle grote neven en nichten en vrienden en de derde dag voor het klein grut (neven en nichten & klein kinderen).

Met vriendelijke groet,

Brigitte van den Braak, dochter van Koos/Connie van den Braak – van Lankvelt


 
11 april 2016   Goedeavond,

Allereerst bedankt voor de fantastische website. Het is voor mij al van een enorme waarde geweest voor het invullen van de details bij mijn stamboomonderzoek. Daarover gaat ook mijn vraag. Ik ben alle gegevens die ik heb gevonden over het leven van mijn voorouder Dielis Gerardus Hermens Pepers (1706 – 1782) aan elkaar aan het schrijven. Ik probeer uit te zoeken wat mogelijk de locatie is waar hij geboren is. Het meest logische lijkt me dan om te kijken welke percelen zijn vader Geerit Hermens in zijn bezit had, en op welke van deze percelen er huizen stonden waarvan hij als bewoner vermeld staat.

Nu heb ik meerdere percelen gevonden en op in elk geval twee daarvan stonden huizen. Echter, bij twee woningen staat hij als bewoner vermeld rond 1706. Hoe moet ik deze gegevens interpreteren? Hopelijk kunt u me helpen bij mijn vraag. Ik zou graag een idee krijgen waar mijn voorouder geboren zou kunnen zijn.

Met vriendelijke groet,

Niek Lucassen

 
15 november 2015  
Beste Martien,

Van de week heb ik een bezoek gebracht aan de heemkundekring in Veghel, maar die konden me nauwelijks verder helpen en verwezen mij naar jou. Vandaar.

 
Ik ben verzamelaar van ansichtkaarten van Brabants Dorpsleven en publiceer ook daarover. Ik heb in mijn  collectie enkele kaarten van de Gez. van Roosmalen en gesigneerd door F.St. dit is Frans Stender.

Graag zou ik wat te weten komen over de winkel van de Gez. van Roosmalen, en de zussen zelf en de winkel en ook over de fotograaf Stender, zijn winkel en verdere gegevens. Misschien kun je me daarmee helpen of anders mij verwijzen waar ik terecht kan.

Hartelijk dank en vriendelijke groet,

Albert Pennings, Berlicum.

 
9 oktober 2015   Geachte Heer, mevrouw,

Op uw zeer boeiende en informatieve site vind ik onder de afdeling 'Huizen' op Pater Vervoortstraat A de (afgebroken) boerderij die stond op de plaats waar Matijs Jan Peter Corsten van de Ven met zijn eerste vrouw Hendrina Smits in 1727 bij een openbare verkoping een boerderij kocht.

Thijs Jan Peter Corsten (Matthias Joannis Petri) is mijn rechtstreekse voorvader, maar dan wel via zijn tweede vrouw Jenneken Vogels. Vandaar mijn interesse.

Het erfrecht ging bij het tweede huwelijk over op de drie overlevende voorkinderen, maar van 1761 tot 1769 had Matijs volgens uw opgave nog het vruchtgebruik en in de lijst van bewoners wordt hij door u genoemd in 1761 en 1771.

Daarom bevreemdt het mij enigszins, dat in de lijst van bewoners van 1736 tot 1761 andere bewoners genoemd worden. De boerderij is in 1727 door Matijs Jan Peter en zijn vrouw gekocht en bij zijn tweede huwelijk wordt er een inventarisakte opgemaakt waaruit af te leiden is, dat hij die ook daadwerkelijk bewoonde en dat hij daar zowel boerde als linnen weefde ('een weefgetouw en zijn gereetschap', een spoel en twee spinnewielen worden genoemd alsmede een voorraad vlas).

Matijs' tweede huwelijk dateert van december 1732 (dag onleesbaar, maar de inventarisakte (van 22-12-1732) is waarschijnlijk daarvóór opgemaakt).

Een tweede vraag: er wordt gesproken van herbouw in 1915, maar de foto toont een boerderij met een dak, dat van veel oudere datum lijkt. Bovendien wordt van de oude muurankers in de zijgevel met het jaartal 1791 gesproken. Hoe groot is de kans, dat de getoonde boerderij nog gelijkenis vertoont met de oorspronkelijke?

Martin van de Ven,
Deventer, 9 oktober 2015.

 
15 juli 2015   Geachte heer/mevrouw,

Via onze algemene email hebben wij van het BHIC een vraag gekregen over een Lourdesgrot in de tuin van het Klooster. De afgelopen 10 jaar ben ik betrokken geweest bij de realisatie van de verbouw van het klooster, maar mij is nooit iets verteld over een grot. Op de site van Oud Zijtaart vond ik met behulp van een collega de volgende passage:

Maar van het begin af aan is de kloostertuin toch ook een beetje siertuin, en wandelpark geweest. En processiepark. Dit laatste blijkt uit het bericht (uit 1928) dat door de familie van zuster Michael een 'prachtig vaan van blauwe zijde met goud bewerkt' geschonken werd 'om dienstig te zijn bij de processie in onzen tuin'. En wat betreft de siertuin is een aardig bericht, uit 1923 al: "In den tuin hebben de Zusters zelf een grot gemaakt van oude stenen en cement Er werd ingeplaatst het oude Mariabeeld van Lourdes uit den tuin van het Moederhuis" Later, in 1928, kregen de zusters een nieuw Mariabeeld en ook een Bernadettebeeld, door bemiddeling van niemand minder dan de grote Boerenapostel pater Van den Elzen Die Lourdesgrot siert nog steeds de zusterstuin. Dat laatste geldt ook voor de beeldengroep van Sint Franciscus en de gekruiste Christus; de groep werd door het Moederhuis geschonken, 'omdat de beelden niet bestand waren tegen de buitenlucht'; en daar staat het beeldhouwwerk nu toch al meer dan zestig jaar in.

Is een iemand is Zijtaart met enige historische kennis die het BHIC kan helpen?

Alvast bedankt voor uw moeite.

Geert van Etten 
Beleidsmedewerker Onderwijs - Ruimte
Gemeente Veghel

 
15 juli 2015   Hallo Martien, oud-Zijtaart,

Gisteren werd ik gebeld en gemaild door Roland Renswoude. Zie zijn mail hieronder met de desbetreffende informatie. Hij heeft op www.oud-zijtaart.nl een luchtfoto van Doornhoek uit 1938 gevonden. Graag wil hij deze luchtfoto in hoge resolutie maken en bekijken. Roland zit in de cartografie (GIS). Roland heeft als connectie met Zijtaart, dat hij getrouwd (?) is met Lizette van den Tillaart (van de Biezendijk 19; zus van Toon van den Tillaart en dochter van Drieka).

Ik zie dat jij bijvoorbeeld bij Biezendijk 8 een deel van deze luchtfoto hebt gebruikt. Graag wil hij weten waar hij het origineel van deze luchtfoto kan vinden; hiertoe heeft hij al diverse mensen benaderd (zie de mailgeschiedenis). Bij BHIC hebben ze deze niet en bij de gemeente Veghel loopt hij vast. De naam Berry van Nooij (spelling?) valt nog wel eens. Wellicht zijn er nog meer luchtfoto?s als deze ene te vinden? Kun jij Roland verder op weg helpen?

Vriendelijke groet,

Marc van den Berkmortel.


Geachte heer Renswoude,

Als het over het verleden van Zijtaart gaat is de Website www.oudzijtaart.nl mijn eerste informatie bron. Hierop komt ook nog een andere luchtfoto voorbij dan de door u aangehaalde foto, welke wellicht deel uitmaakt van dezelfde serie.

http://www.oudzijtaart.nl/Huizen/Zuid-Willemsvaart/ZWA.htm http://www.oudzijtaart.nl/Huizen/Pater%20Vervoortstraat/PVA.htm

De herkomst van de door u aangehaalde foto is op dit moment door mij niet te achterhalen. De gemeente Veghel zelf beschikt niet over de gehele serie van waaruit de foto van 1938 afkomstig is. Wel gaven zijn destijds directe collega's aan dat Berry indien nodig foto's opvroeg bij de hierin gespecialiseerde bedrijven zoals bijvoorbeeld http://www.dotkadata.com/  of het kadaster maar wellicht bent u als GIS professional reeds hiermee bekend. In de bijlage treft u een tweetal (onduidelijke) luchtfoto's aan uit 1944.

Hopende u hiermede van dienst te zijn geweest,

Met vriendelijke groet,

Mark van den Broek
Vergunningen, medewerker Monumenten, Archeologie & Cultuurhistorie
Gemeente Veghel

 
10 mei 2015   Geachte heer, mevrouw,

Wij, Paul Jakobs uit Melderslo, Jan Groot uit Eindhoven en Emile Zwartele uit Breda pogen een reunie te organiseren voor een aantal dienstplichtigen van de lichting 75-6 Ermelo. Ik haalde destijds elke week Jan Vervoort op in Zijtaart en samen reden we dan naar Ermelo. Ik herinner mij dat ik langs het kanaal reed vanaf Helmond en dan een keer linksaf moest richting Zijtaart, het huis lag aan de rechterkant een stuk voor het dorp wanneer ik mij goed herinner.Zou U mij verder kunnen helpen om Jan weer op te sporen? Woont er misschien nog familie van hem in Zijtaart?

Bij voorbaat dank: Paul, Jan en Emile.

 
4 mei 2015   Hello,

I googled my Opas name last night. "Marinus Van de Coevering from Oss.Found this photo, with 4 folks, "looks to be at a wedding" there is what looks to be a nun in a chair.Pretty sure that is a photo of my mothers mother and father at her wedding to my Opa I have seen this picture in our old photo albums before :)

Andrew Ponting Canada

 
17 april 2015   Geachte heer, mevrouw,

Het pand op Hoogstraat 29-31 te Veghel staat bekend als het Broederhuis, ook al zijn de broeders van Onze Lieve Vrouwe Onbevlekte Ontvangenis al meer dan 15 jaar weg. Achter het pand staat tegenwoordig nog de kapel en daar weer achter ligt een klein plantsoen met een bergje en een merkwaardige ruïne, een overblijfsel van een Lourdesgrot heet het.

Tot 1922 was achter het pand brouwerij De Kroon gevestigd, van de familie Smits, brouwers sinds 1776. Die voorgeschiedenis is in Veghel nog wel bekend. Alles wat achter en om de brouwerij stond is vergeten, maar nu zijn twee fotoseries ‘ontdekt’. Het bergje en de ruïne blijken onderdeel uitgemaakt te hebben van een rijke, grootse tuin, in de zogenaamde gardeneske tuinstijl. Met veel bloembedden in allerlei patronen en vormen, subtropische planten, een bergje, een rotspartij en veel meer.

Over die tuin is nu een publicatie verschenen. Een publicatie over, maar vooral ook met die gevonden foto's (ca. 50). De afbeeldingenreeks wordt voorafgegaan door een kort hoofdstuk over locatie en familie, en een hoofdstuk over de gardeneske tuinstijl als fenomeen. De tuin is zo goed als verdwenen, de foto’s zijn gelukkig bewaard gebleven. De eerste serie in Collectie Coovels in Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en de tweede in Archief Sopers in Brabants Historisch Informatie Centrum in Den Bosch.

U kunt deze uitgave bestellen via: info@tuintertijd.nl of via ons contactformulier op www.tuintertijd.nl/contact. Jan Holwerda en Wim Meulenkamp, De gardeneske tuin. Huize Jekschot te Veghel rond 1900, een afbeeldingenreeks, TuinTerTijd III, Netterden 2015, 52 pagina's, volledig in kleur, ISBN 978-90-820550-1-6, prijs € 15,75 excl. verzendkosten.

Met vriendelijke groet,

Arinda van der Does
TuinTerTijd Bureau voor tuinhistorie
Acacialaan 22
7077AK Netterden
0315 642095
06 23830460  
www.tuintertijd.nl
info@tuintertijd.nl
KvK Centraal Gelderland: 09189180

 
22 december 2014   Hallo Martien,

Hierbij nog een aanvulling van Piet Vissers op dit verhaal:

volgens mondelingen overlevering van mijn grootvader Willem van de Ven het volgende:

tijdens de tocht naar rusland was Van der Steen met anderen soldaten een huis binnen gedrongen daar zat een vrouw te jammeren van angst onder de tafel toen ze weer naar buiten gingen schoot de vrouw de laatste soldaat dood toen zijn ze terug gegaan en hebben deze vrouw dood geslagen

Marc van den Berkmortel

 
21 december 2014   Hallo Martien,

Ben vanmiddag weer even bij Piet en Maria Vissers in Eerde langs geweest. Hoewel ik onverwacht kwam, had Piet toch een vraag voor me.

Piet heeft onderstaande informatie van een Veghelse boerenzoon, die met het Napoleontische leger naar Rusland ging, onderweg deserteerde en eenmaal terug in Veghel 6 weken later is overleden.

Gegevens:

- hij woonde in boerderij nu Ham 7;
- naam: Van der Steen;
- moest in leger van Napoleon;
- moest daarbij paard en wagen meenemen;
- is op weg naar Rusland gedeserteerd;
- is ‘s nachts lopend en overdag schuilend terug naar Veghel gekomen, veel ontberingen;
- in Veghel nog 6 weken op zolder geleefd en daarna overleden op 27-jarige leeftijd;

Weet jij hier meer van of waar kan ik hier meer informatie over vinden?

Groeten,

Marc van den Berkmortel

 
2 december 2014   Hoi Martien,

Blijkbaar moet jouw onderzoek toch de oplossing brengen. Hierbij mijn gegevens, het is van de 14 BP-akten de enige die iets zegt over de locatie  van Ten Velde: 1367 / Bossche Protocollen BP 1175,  13-12-1367 door S.J.M.M. Ketelaars (pag. 204, transcripties)

Gerardus genaamd Collaert de Leijmde [Liempde] verkocht aan Johannes Vijscher de Esche een erfcijns van 40 schelling, met Lichtmis in  Liemde te betalen, gaande uit een huis en tuin waarin de verkoper tegenwoordig woont, in Liemde, achter goederen genaamd Ten Velde, tussen de gemeint enerzijds en Arnoldus Collaert anderzijds, reeds belast met de hertogencijns. Hierbij jouw gegevens:

Hertogelijk cijnsboek  Liempde 1340: Henricus Collart, 3 nieuweobolen / betaald: 1340 t/m 1351

 Is op e.o.a. manier te bepalen waar dat goed van Henricus Collart lag?

Graag hoor ik van je,

Ger van de Oetelaar

 
2 december 2014   Dag Martien,

Dank voor je reactie. Het gaat me bij de Franse toponiemen om toponiemen uit vermoedelijk de twaalfde eeuw.  Ik heb een artikel (bedoeld voor Noord Brabants Jaarboek) gemaakt en ingezonden mbt tot Echternachcijnzen in St. Michielsgestel en Esch. Overigens geen eenvoudige klus bij een kritische redactie. Het is opvallend dat er in Esch zo veel toponiemen voorkomen die volgens mij uit het Frans zijn af te leiden. Bv Baerschot (barre-cote = 'heffing aan de slagboom'; ter plekke lag oudtijds een tolplaats) of Peyser (was een visserij-pecheur).

Als ik in het woordenboek kijk dan zie ik voor site-tertre staan: 'bewoonde terp', maar dat 'terp' kan ook wel voor 'donk' worden gehouden, het gaat immers om de in het landschap hoger gelegen grond,dat daardoor gevrijwaard is van directe overstroming. Er zijn nog verschillende meer van dergelijke 'franse' toponiemen.

Met vriendelijke groet,

Ruud van Aart

 
20 oktober 2014   Beste Martien van Asseldonk,

Op de website van Oud Zijtaart staat veel weergegeven over Jekschot.  Daarover heb ik een vraag.

Pater Wiro Heesters (Heemschild 1971 nr. 4, zie bijlage) heeft aan dat er wellicht eenrelatie kan zijn tussen Jekschot en  het Goed Ten Velde onder  Liempde. Inmiddels lijkt het duidelijk te zijn dat het Goed  Ten Velde geen  directe relatie heeft met Landgoed  Velder.  Dit  i.t.t. tot publicaties van Jean Coenen en Frits Beelen.

Hierbij als bijlage de weergave van regesten met Ten Velde onder Liempde.  (grotendeels gemaakt door Geertrui Van Synghel) Ook is het niet duidelijk waar Ten Velde ligt, welicht toch onder Vrilhoven onder Liempde (dus wel in de buurt van Velder). Heeft nader onderzoek een relatie tussen Jekschot en Ten Velde bevestigd of juist het tegendeel?

Alvast bedankt voor de moeite,

Ger van den Oetelaar,
Liempde

 
30 september 2014   Geachte redactie,

Bij alle verklaringen met betrekking tot het toponiem ‘Zijtaart’ heb ik er nog een. In Esch komt hetzelfde toponiem voor: ’t Sittert, met afleidingen daarvan als Ter Seters. Dit Sittert is, eveneens als jullie hoeve Groot, resp Klein Zijtaart, en de overige in de site aangehaalde toponiemen, gelegen in een ‘natte omgeving’, nl aan de Essche Stroom.

Ik vermoed dat het huidige Rudonck in Esch identiek is aan ’t Sittert. De Rudonck is gelegen op een terp. Die associatie krijg ik ook bij jullie Zijtaart, gelegen als het is aan een ronde weg (Leinse rondweg).

In het Frans is een ‘site tertre’ een bewoonde terp. Er zijn in Esch meerdere Franse toponiemen. Zo is er dat ‘Ru’, het Franse woord voor riviertje. En Collenburg, van ‘col’ of ‘colline’. En ook ‘Keiteren’ dat van ‘kouter’ komt, een inmiddels breed geaccepteerd gidswoord uit de 12e eeuw.

Dergelijke terpen, vooral als ze niet meer bebouwd waren werden soms afgegraven. Zo verdwenen in Sint-Michielsgestel de terpen van een motte(kasteel) en nog een tweede ooit bewoonde terp. Ook in Gestel komen die uit het Frans afgeleide toponiemen voor. Ik noem De Brouwmeer, een voormalige watermolen, waar er in Gestel vier van waren (brouwmeer-broyeur=stampmolen). Er zijn er in Esch en Gestel nog veel meer.

Ik denk dat deze toponiemen deels zijn gegeven door de frans sprekende adel aldaar (De Van Herlaars, die ook de Waalse hoeve in Gestel bezaten), en deels door hen zijn meegenomen als een soort standaardbegrippen: een akker is een kouter, een bewoonde terp een sittert, enzovoort.

Bij de meeste deskundigen (Buiks, Toorians) oogst ik onbegrip, maar ja, taalkundigen weten wel dat in de twaalfde eeuw onder de adel het Frans zo niet de voertaal was, dan toch veel gesproken werd. Nu mijn vraag: zijn er aanwijzingen of is het überhaupt mogelijk dat beide hoeven op of aan de rand van een terp werden gebouwd? Zou er een terp kunnen hebben gelegen?

Met vriendelijke groet,

Ruud van Aart Rosmalen.

 
20 augustus 2014  

Van Antoon Vissers kreeg ik je tekst over de zwakzinnigen en dementen en op het allereerste stukje tekst wil ik alvast reageren. Het is om te beginnen, althans wat mij betreft, een mooie vondst.

Eerst jouw tekst: Schepenen en armmeesters van Veghel verklaren 'dat Jan Teunis van den Oever, getrouwt met Peerken, dogter Jan Jan Teunis en inwoonder deser plaetsen, sijnde eerlijcke ende vrome luijden in handel, wandel ende omganck, onbesprooken van leven, hebbende vier onnosele kinderen, de welcke geraeckt is tot groote armoede, overmits dat sijne voornoemde vrouw bedde vast leijt ende seer miserabel haer aengesigt van de kancker, ofte andere zeere, wort ingegeten, en door quaet vlees verteert wordt, waerdoor sij haer eene oogh al heeft verlooren en al meerder ende meerder het aangesigt wort afgegeten, den welcke door sijne groote armoede .... etc

Peerken heeft kanker in haar gezicht en haar gelaat wordt hierdoor opgevreten. Dit is echter geen kanker zoals wij die kennen maar een aandoening die typisch is voor bevolkingsgroepen die slecht gevoed worden met een dieet waarin nagenoeg geen eiwitten en met name geen vitamine C zit.

Na een voorafgaande infectie door bijvoorbeeld mazelen begint de “kanker” met een klein wondje in de mondhoek en van daaruit vreet de wond zich alsmaar verder. Het is dus een infectie die niet stopt door gebrek aan afweerstoffen.  Meestal worden vooral kinderen erdoor aangetast. Het Nederlandse woord voor deze ziekte is waterkanker, vanwege de grote speekselvloed die erbij optreedt. In geneeskundige termen heet het “noma” en komt in bijvoorbeeld Afrika nog veel voor. Ik had in Nederland enkele voorbeelden uit Twente en Friesland en kan er hier nu een uit Brabant aan toevoegen. Je hebt geen idee hoe lastig het is voorbeelden van dit soort ziektes te vinden die waarschijnlijk toch vaak zijn voorgekomen. Daarnaast moet opgemerkt worden dat het jaar 1697 een jaar met hongersnood was. De voorafgaande jaren 1693, 1694 en 1695 kenden ook al hongersnood en dus zal de voedingstoestand van Peerken niet al te best geweest zijn. Verder is mij uit andere litteratuur bekend dat moeders van een gezin vaak het meest te lijden hebben van tekort aan eiwitten en vitaminen omdat ze het beste voedsel aan hun kinderen en echtgenote geven. Ze sparen het zichzelf als het ware uit de mond. Dat kan hier dus ook nog meespelen.

De sterfte aan deze waterkanker is overigens liefst 90%. Als je (vieze) plaatjes van deze ellendige ziekte wil zien: google op noma onder afbeeldingen. In mijn boek over genezingen van wonderen (dat binnenkort uitkomt) heb ik er ook enkele voorbeelden van in staan.

Overigens vind ik dat je een fraai en feitelijk overzicht en inzicht geeft over de omgang met zwakzinnigen en dementen. Jouw ideeën hierover kan ik volledig onderschrijven. Ik hoop dat mijn bijdrage een kleine stukje van de 17e eeuwse sluier voor je oplicht.

Hans van den Broek

 

8 april 2014  

Goedemiddag heer, mevrouw,

Gisteren was mijn nicht hier op bezoek die een stamboom van o.a. de familie Van den Boogaard uit Veghel aan het maken is. Bovendien heeft een oom van mij dit jaren geleden ook al gedaan. Zij wees me op de kroniek van Zijtaart waar het huisje van Schop- (Schup in de volksmond) en Riek in voorkwam. Ik heb de kroniek nog niet helemaal door genomen maar ik ben (nog) nergens de naam van mijn vader en opa tegen gekomen. Mijn opa heeft daar met zijn gezin toch wel zo’n 30 jaar gewoond.

Op de eerste foto van de kroniek staat volgens mij mijn tante bij de waterput. Jullie schrijven dat het huisje bij Zijtaart hoorde maar volgens mij is dat ook heel lang Veghel geweest.  

Vriendelijke groet,

Mariet van Geffen- van den Boogaard

 

7 maart 2014   Geachte heer, mevrouw,

Op oudzijtaart.nl staat een bericht over de bewoning van Krijtenburg 13-13a door de familie Van Weert. In de tekst wordt aangegeven dat niet Johannes van Weert (mijn overgrootvader) maar Lambertus van Weert dit pand heeft bewoond.

Mijns inziens dient (uitgaande van bijgaande gegevens van BIHC, relatie met Cornelia Tielemans, namen kinderen en bijgaand bidprentje) toch uitgegaan te worden van bewoning door Johannes van Weert. Mijn opa is kind Cornelus van Weert (voornaam is later gewijzigd in Cornelis).

Graag bericht waarom eventueel toch moet worden uitgegaan van bewoning door Lambertus van Weert.

Er behoorde overigens nog een kind tot het gezin, dat is namelijk Cornelius. Hij is geboren en overleden in Oss en werd maar twee jaar (1879-1871).

Omdat ik bij de gemeente Veghel werk vind ik het extra leuk dat mijn voorouders (mogelijk) op zo’n mooie locatie in Zijtaart hebben gewoond. Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Vriendelijke groet,

Piet van Weert
Boxtel

 
23 februari 2014   Hallo Tinus,

Ben toevallig vanmorgen nog bij Piet Vissers in Eerde geweest. Daar ook Jan Vissers, Karel Rooijakkers en Tonnie van Geffen getroffen. We zijn inmiddels met half Brabant naar de desbetreffende boerderij aan het zoeken. Ook andere bekenden, als Harry van Kuik e.a., zijn door Piet aan het zoeken gezet. Het is vrij zeker, dat de boerderij niet in Eerde of Zijtaart heeft gestaan. Heb ook de Wojstap uit Heeswijk-Dinther benaderd. De deskundigen daar weten me te vertellen dat de boerderij ook niet op Laverdonk of Dorshout heeft gestaan. Dit zou logisch zijn, aangezien Joe Bordeleau bij Kasteel Heeswijk is geland en van daaruit naar Veghel/Eerde is gegaan om de bruggen veilig te stellen.

Heb nog geen antwoord van Heemkundevereniging Schijndel. Ook Buurtvereniging Dorshout is aan het zoeken. Gelet op de bouw van de boerderij zou je tóch zeggen ergens in de buurt van Veghel/Eerde, maar we zijn er nog niet uit. Vooral de omlijsting van de stalramen en het bovenlicht boven de voordeur zijn wat apart en daarom wellicht een aanwijzing. Hoge Biezen 5 lijkt er erg op, maar alleen het bovenlicht al is anders. Zo viel ook Corridor 14 af; daarvoor had Noud Vissers uit Eerde me gebeld.

Wordt dus vervolgd. Blijft spannend.

Groeten, Marc

 
14 februari 2014   Hallo Marc,

Het bovenlicht lijkt ruitvormen te bevatten in de originele foto, en cirkels in de boerderij op de Hoge Biezen. Succes en groetjes,

Bernadette (dochter van Tijn)

 
12 februari 2014   Hoi,

Ik ben op zoek naar foto's van de bejaardenwoningen die nu gesloopt zijn. Wellicht hebben jullie daarvan iets in bestand of niet? Ik hoor het graag.

Met vriendelijke groeten,


Carla van der Linden

 
12 februari 2014   Hallo oud-Zjtaart,

We komen stukje bij beetje steeds verder met onze onbekende boerderij. Bij nader inzien lijkt Corridor 14 af te vallen; deze boerderij is te verschillend. Over Hoge Biezen 5 twijfel ik nog. Iemand mailde me dat het wellicht op Dorshout zou kunnen zijn; wordt verder uitgezocht.

Piet Vissers heeft nog eens naar de foto gekeken en vond het opmerkelijk dat er op 17 september 1944 al militaire voertuigen in die regio waren. Toen kwam hij op het idee dat het kapotte legervoertuig een (duitse) veldkeuken of keukenwagen zou kunnen zijn. Ik heb hierop wat op internet zitten kijken en een foto van een duitse veldkeuken gevonden. Ik denk dat Piet gelijk heeft. Op beide foto’s zie je duidelijk de grote deksel en de schoorsteenpijp, op de foto uit 1944 is deze een beetje verbogen. Het voertuig op de foto uit 1944 hangt ook voorover; dus dit duidt erop dat het een soort aanhanger is. Misschien dat we aan de hand van de locatie van deze veldkeuken de locatie van de boerderij kunnen achterhalen?

Groeten, Marc

 
9 februari 2014   Hallo OudZijtaart, Martien,

Deze week heb ik bijgevoegde foto van een onbekende boerderij in het Zijtaarts Belang laten plaatsen. Op deze foto staat Capt. Sinai J. Bordeleau van 501 PIR. Op het bijschrift van de foto staat Eerde 17-09-1944. Daarop heb ik bij Piet Vissers uit Eerde geïnformeerd, die me wist te melden dat deze boerderij niet in Eerde staat/stond. Inmiddels ben ik door 2 personen benaderd en twijfel nog over de exacte locatie:

Mogelijkheid 1: Vanmorgen werd ik gebeld door Theu Dortmans uit Zijtaart. Hij wist me te vertellen dat het de boerderij van Tinus Thijssen aan de Hoge Biezen 5 betrof. Theu heeft deze boerderij begin jaren zeventig gekocht en verbouwd. Deze boerderij is in deze toestand als op de foto toentertijd ook verkocht. Ook vertelde hij dat deze boerderij iets met de families Van Nunen en Van Kessel te maken had. Rondom deze boerderij is in de jaren ná de oorlog ook veel oorlogstuig gevonden. Achter de boerderij in de boomgaard zou een bataljon soldaten gelegerd zijn geweest in de septemberdagen van 1944. Het typische bovenlicht en de randen om de stalramen zitten er tegenwoordig niet meer in, maar Theu herkende deze meteen. Zelf heb ik nog eens gedetailleerd naar het metselwerk op beide foto?s gekeken, en dan is de gelijkenis goed te zien. Ook de plaatsing van de muurankers (en het verspringen ervan), hoewel de boerderij behoorlijk verbouwd is, lijkt te kloppen. Het bovenlicht is niet geheel identiek, maar erg gelijkend, ook de hoogte van de boerderij lijkt te kloppen.

Mogelijkheid 2: Een half uur later werd ik gebeld door Noud Vissers uit Eerde. Noud wist vrij zeker te melden dat het zijn ouderlijk huis aan het huidige adres Corridor 14 in Eerde betreft. Qua locatie (aan de Corridor is hevig gevochten) zou dit beter kloppen dan de boerderij aan de Hoge Biezen. Ik ben meteen naar Eerde gereden en heb daar wat foto’s gemaakt van de huidige boerderij aldaar. Ik twijfel erg; de boerderij is behoorlijk verbouwd. Het bovenlicht en de ruitjes zitten er niet (meer) in, hoewel het metselwerk (één laag strek en één laag kop) ook overeenkomt. Deze manier van metselen was vroeger echter vrij normaal. De iets gebogen staldeur komt weer wél overeen.

Capt. Sinai J. Bordeleau was ingedeeld bij The 501st Parachute Infantry Regiment (PIR). Dit zou ook weer pleiten voor de locatie aan de Corridor. Meer hierover op http://www.ww2-airborne.us/units/501/501.html Hier kun je ook tientallen foto’s vinden van troopers, wellicht ook die in Zijtaart e.o. gelegerd zijn geweest. Ik nog wat foto’s van Capt. Sinaï J. Bordeleau (*30-04-1918 +20-03-2006) verzameld. De voornaamste heb ik bijgevoegd. Hij is in ieder geval in de omgeving van Eerde/Zijtaart geweest tijdens de oorlog.


Groeten, Marc van den Berkmortel

 
3 januari 2014   Hello,

I would really like to credit this site in my Canadian history project! But thought I should write a quick email to see if that was alright. I personally wanted to offer my thanks to the site for the information that is contained within it. My great uncle SGT George Robert Densmore's wellington crashed on the 11th/12th of June 1943, but until finding this site I was unable to find more information then that.

This website has really added to my knowledge of Bob's death, and makes the perfect addition to my project that is dedicated to Bob.

Thanks for your time,

Alyssa

 
8 oktober 2013   Hallo oud-Zijtaart, Tinus,

Ik kreeg naar aanleiding van een paar foto's (o.a. uit de Eikelkamp) een mailtje van Annemarie van de Ven, kleindochter van Piet van de Ven en Anna Hurkmans. Misschien heb je iets aan dit stukje geschiedenis van VOW.

Het betreft Annemarie, dochter van Martien van de Ven, niet de dochter van Ad van de Ven.


Hoi Marc,

Ik sprak mijn ouders over de tekst die jij me stuurde over VOW en het café van mijn grootouders Piet van de Ven en Anna Hurkmans. Zij vertelden dat het niet helemaal klopte. Hieronder schrijft mijn moeder hoe het wel zat. Tenminste zo zit het in de herinnering van mijn vader Martien van de Ven.

De voetbalvereniging VOW is niet zoals gemeld in café Herman van de Ven-van Dijk aan de sluis opgericht maar bij Piet van de Ven en Anna Hurkmans Café 'schop en riek'. Zo was de naam van het café en stond aan de Rooiseweg waar nu de Sligro zijn pand heeft staan iets voor de Mac Donald dus.

Je vader heeft me altijd verteld dat de oprichtingsvergadering bij hun in het café was en dat het bestuur van VOW vergaderde in de opkamer bij hun thuis. VOW huurde een veld bij je grootvader Piet van de Ven en jouw vader moest samen met zijn broers zondagochtend vóór de voetbalwedstrijd begon de paarde- en koeiemoppen uit het veld verwijderen.

En voor het einde van de wedstrijd moest je vader samen met zijn broers en zusjes volle wasbakken met water klaar zetten voor de beide teams. Op de stal was hun kleedruimte achter de koeien of ze stonden gewoon buiten.  Dat was het eerste vrijwilligerswerk voor VOW van je vader. Hij doet nu op zijn drie en zeventigste jaar nog nog steeds vrijwilligerswerk voor VOW zoals je weet. En hij heeft tot zijn zeven en vijftigste mee gevoetbald. VOW zit er dus diep in bij je vader.

Het is waar dat veel voetballers uit Eikelkamp kwamen. Helpt het bij het reconstrueren van de geschiedenis?

PS je snapt dat mijn vader en zijn broers erg blij waren met het klusje stront scheppen. Mijn vader vertelde dan ook smakelijk hoe het niet helemaal lukt om het allemaal te verwijderen met de schop. En wat er dan gebeurde als de voetballers een mooie sliding maakten?. Die bakken met water waren wel nodig!

Groet,

Annemarie

 
7 oktober 2010   Hallo Martien,

Jammer dat we elkaar hebben misgelopen. Mijn lezing was vorige week al en ik ben inmiddels terug in Oostenrijk; ik woon en werk namelijk zelf in de buurt van Wenen. Ik had van Lauran Toorians al begrepen dat je in het ontwikkelingswerk actief bent en zelden in Nederland verblijft. Dat laatste geldt helaas ook voor mij.

Officieel is mijn galgenproject, waarvoor ik in 2011 een onderzoeksbeurs van het Oostenrijkse ministerie van wetenschappen had gekregen, al afgesloten. Maar zoals dat nu eenmaal gaat blijf ik er in mijn vrije tijd mee bezig.

Het onderzoek richtte zich vooral op de landschappelijke context van 'buitengalgen' - dus de plaatsen waar de lichamen na de executie werden tentoongesteld (en waar in sommige gevallen ook terechtstellingen plaatsvonden). Ik heb daarbij verschillende regio's in Noordwest- en Centraal-Europa vergeleken en naar overeenkomsten, verschillen en achtergronden gezocht. Daarover verschijnt binnenkort een artikel in World Archaeology.

Bovengenoemd artikel bood natuurlijk geen plaats om uitgebreid op alle bekende galgen in de Meierij in te gaan. Omdat mijn onderzoek toch een paar leuke details heeft opgeleverd en er tot nog toe nog geen overzicht van de historische gerechten in deze streek verschenen is, zou ik hier graag een eigen artikel aan wijden, dat ook lokale geschiedkundigen bereikt.

Aan de hand van diverse bronnen en met hulp van een aantal heemkundigen heb ik tot nu toe ongeveer 35 galgen in de Meierij (grof) kunnen lokaliseren. Wat ik alleen mis is de historische achtergrond; welke heerlijkheden beschikten wanneer over de hoge jurisdictie?

De verspreiding van de vermoede galgenvelden maakt meteen duidelijk dat hier in de loop der tijd veranderingen in hebben plaatsgevonden; er komen galgen voor in heerlijkheden, die in 1795 niet meer de status van een hoge jurisdictie hadden. En andersom; in welke heerlijkheden zou je vanaf wanneer een galg mogen verwachten? Die informatie zou een belangrijke aanvulling op mijn verhaal vormen en een mogelijkheid bieden, de bekende galgenvelden nauwkeuriger te dateren en eventuele hiaten op te vullen.  

Natuurlijk kan ik zelf aan de hand van literatuur de geschiedenis van de Brabantse jurisdicties uitpluizen, maar het lijkt me beter en efficiënter om hier een professional bij te betrekken. Als prehistorisch archeoloog raak ik vlug de draad kwijt in geschiedkundige teksten die bol staan van het historisch-juridisch jargon. 

Het is misschien een rare vraag aangezien we elkaar nog niet persoonlijk ontmoet hebben, maar ik zou dus eigenlijk willen vragen of je er voor voelt om als co-auteur het historische gedeelte van het geplande artikel voor jouw rekening te nemen. Dat hoeft natuurlijk geen half boekwerk te zijn; waar het artikel het beste gepubliceerd kan worden is nog nader te bepalen. Lauran raadde me het Noordbrabants Historisch Jaarboek aan, maar ik ben open voor andere suggesties.

Er is overigens ook geen haast bij; ik ben niet gebonden aan een deadline en heb het momenteel ook nog erg druk met ander werk. De volgende, niet minder brutale vraag is of je misschien een PDF van jouw proefschrift hebt. De publicatie ervan is zoals je weet alleen nog antiquarisch verkrijgbaar, en als ik me niet vergis is het originele proefschrift ook een stuk uitgebreider. Ik zou er dus erg mee geholpen zijn. 

Bij voorbaat dank, ik hoop van je te horen.

Met vriendelijke groeten,

Joris Coolen

 
30 september 2010   Geachte heer van Asseldonk,

Mijn naam is Joris Coolen, ik ben archeoloog en doe onderzoek aan de Universiteit Wenen. Sinds enige tijd ben ik bezig met een vergelijkende studie van de topografie van galgen in Noordwest- en Centraal-Europa in de middeleeuwen en vroege nieuwe tijd.

Hierbij heb ik onder andere naar de galgen in de Meierij van 's-Hertogenbosch, mijn geboortestreek, gekeken. Bij dit onderzoek heb ik uiteraard gebruik gemaakt van uw proefschrift, dat ik in het Regionaal Historisch Centrum in Eindhoven kon raadplegen. Ik heb echter nog de nodige vragen, waar ik graag eens met u over zou spreken.

Als prehistorisch archeoloog kan ik bij mijn onderzoek namelijk dringend hulp gebruiken van een historicus. Komende woensdag geef ik in het Archeologisch Centrum in Eindhoven een lezing over mijn onderzoek, waarvoor ik u graag wil uitnodigen. Wellicht is dit een goede gelegenheid om kennis te maken, al komt mijn uitnodiging helaas erg laat.

Aangezien ik in Wenen woon ben ik maar af en toe in Nederland, maar we kunnen natuurlijk ook graag bij een volgende gelegenheid afspreken of via email in contact treden. 

Met vriendelijke groeten,

Joris Coolen

 
28 september 2013   Goede morgen, Tinus, je bent er ook vroeg bij!

Zoals het er nu op lijkt heeft John Meirion Jones zijn aantekening in dit woordenboekje (zie foto) geschreven voor Marietje Hurkens ('Marie' volgens zijn afkorting). De familie Hurkens heeft langere tijd de was gedaan voor een engelse soldaat. Deze soldaat heeft zijn dankbaarheid willen tonen en Marietje dit boekje gegeven. De familie Hurkens kreeg vaak extra zeep voor de geleverde dienst (zie foto Sunlight-zeep uit collectie Piet Vissers). Marietje Hurkens is nu 83 jaar, woont nog in de buurt van Piet Vissers, maar kan zich het gezicht via de foto's niet goed herinneren. Misschien kan de foto uit 1940 van de Marinebasis Porthcawl, waar John rechts staat, haar herinnering een beetje helpen.

Inmiddels hebben we dus contact met John's zoon Huw. John heeft zijn opleiding gehad op Stormy Down Porthcawl, Wales. Daar heeft hij zijn latere zwager Peter van der Sanden leren kennen. Deze Peter van der Sanden kwam via de Prinses Irenebrigade in Wales terecht, nadat hij aan de Zuid-Willemsvaart had gevochten in de meidagen van 1940. Peter trouwt John's zuster Winnifred en kreeg 4 kinderen bij haar. Ná de oorlog is deze familie Van der Sanden weer naar Holland verhuisd. Verder informatie over deze Familie Van der Sanden heb ik nu nog niet. Klinkt aardig Brabants, dus wie weet?

Huw Jones is er niet helemaal zeker van dat zijn vader in Holland is geweest in de oorlog, maar waarschijnlijk lijkt dit toch wel. Waarschijnlijk is hij met de 3e Canadese leger met D-day naar Europa gekomen en heeft hij een rol gespeeld bij de strijd om de Corridor. Daarna is hij een tijdje in de regio gebleven, mogelijk is hij ergens ingekwartierd geweest . Daarna heeft John Meirion Jones deelgenomen aan de strijd in de zgn. 'Battle of the Bulge' (Het Ardennenoffensief). Op 1 januari 1945 is hij daar door een paar vechtende dronken Frans-Canadezen en 'Free Norwegians' in zijn been geschoten.

Via Andy Ingham, historicus van 127 Squadron, weten we dat John op het einde van de oorlog mogelijk heeft gediend als Aircraft Engine Fitter in 6127 Servicing Echelon, mogelijk is hij toen nog op B.85 Schijndel geweest bij het 127 Squadron. Hij is in dienst van de RAF 3 keer gevangen genomen, éénmaal zelfs door het verzet die zijn RAF-vleugels op zijn uniform aanzagen voor een adelaar van de Luftwaffe. John leeft inmiddels niet meer, maar zo krijgen we het verhaal wellicht nog aardig compleet. Ook zijn zoon Huw wist hier nog weinig van.

Met dank aan Piet Vissers, Eerde.

Groeten,

Marc van den Berkmortel.

 
22 september 2013   Hallo oud-Zijtaart, Martien,

Gistermorgen op bezoek geweest bij Piet Vissers (1934) op De Kuilen in Eerde. Piet had me gebeld, omdat hij regelmatig op onze site kijkt. Vooral de jaren van de oorlog hebben zijn interesse. Hij belde omdat hij naar aanleiding van de foto's van de munitiekisten en cordietstaven, wist te vertellen dat hij zelf ook een paar artikelen had liggen, die ik mocht fotograferen. Natuurlijk was de ochtend te kort en 160 foto's verder nog niet alles vastgelegd.

Piet kan zich de septemberdagen van 1944 nog zeer goed herinneren. Hij woonde vlakbij bij Hells Highway en heeft de strijd volop meegemaakt. Piet kan zich goed herinneren dat hij met zijn kameraden de cordietstaven liet ontploffen. Handgranaten werden uit elkaar gehaald, ze lieten de slagpennen ploffen, het kruit lieten ze eruit lopen en de granaat zelf werd als bloempotje gebruikt.

Ik heb enkele zeer interessante foto's kunnen maken, waaronder een nog gesloten flesje bloedserum, enkele veldflessen met namen van duitse militairen en een notitieboekje van een engelse soldaat uit Wales ook met allerlei namen.

Tinus, ik moet e.e.a. nog verder uitwerken en uitzoeken, maar dat materiaal zie je de komende tijd wel stukje bij beetje binnenkomen. Ik ga de foto's eerst op de laptop zetten en nog eens met Piet doornemen.

De eerste foto, die ik hierbij tegenkwam is er een bij de Veghelse brug. Op jouw site staat ook een foto, die waarschijnlijk rond deze tijd gemaakt is. Het is dat stukje tekst over kapitein Norwood, die later op de Doornhoek wordt neergeschoten (Kroniek 1944). Onderstaande foto is aan de situatie te zien rond dezelfde tijd gemaakt als de foto op www.oudzijtaart.nl Dus op 22 september rond 11:00 uur, de fotograaf is waarschijnlijk iemand anders, want deze komt niet voor in de serie die je me eens gestuurd hebt (van Johan van Eerd) Misschien kun je iets met deze foto.

Groeten,

Marc van den Berkmortel

en de complimenten van Piet Vissers uit Eerde.

 
18 mei 2013   Beste Martien,
Hartelijk dank voor uw snelle reactie. Het is een zeer uitgebreid stuk, daar zal een behoorlijk tijd in hebben gezeten om dat allemaal uit te zoeken. In ieder geval prachtig dat je op zo'n manier iets over je voorouders te weten komt. Hendrick Jonckers heeft in 1691 iemand doodgestoken en daar heb ik de scan wel van kunnen achterhalen.

Ik heb uw familiewebsite bekeken en zag daar mijn clubschaakgenoot Paul van Asseldonk tussen staan. Verder ben ik op uw site eerder terecht gekomen door het stukje over Elizabeth van Erp van Ponsendael.

In het artikel uit de brabantse leeuw http://test.hops-research.org/all/brabants_leeuw_ 1955_1_23_26.pdf kom ik dit stukje tegen: Henric Thielmans, tr. Willemyn N., waaruit takken van de familie's Middegaels, Jonckers en van den Heuvel (Erp). De familie Middegaels staat wel beschreven, maar Jonckers niet. Dit zal zeker uitgezocht zijn, dus vraag ik aan u of u misschien weet waar ik zulke gegevens kan opvragen.

Bij voorbaat dank.

Met vriendelijke groet,

Willy Jonkers

 
15 mei 2013   Beste,

In mijn zoektocht naar mij voorouders kom ik terecht op jullie site. Het gaat over Huijbrecht en Hendrick Jonckers uit Erp en dan dit stukje:

"Wouter vertelde dat hij een acht dagen geleden te Hintham in een herberg door een boer met een tang op zijn hoofd werd geslagen, en de snee op zijn hoofd heeft hij in Erp opgelopen, een souvenier van een zekere Donckers. Wouter zei dat hij wel vaker vocht als hij dronken was.

Twee jaren geleden had hij op Erp kermis gevochten met de Erpse kleermaker Huijbrecht Jonckers. Wouter kreeg toen van Huibrecht een snede in zijn lijf. Drie dagen later kreeg hij in Erp aan de stok met Hendrick, broer van Huijbrecht Jonckers. Hij kreeg toen een mes in zijn buik, zodanig dat het vet eruit bleef hangen.

Na dat gevecht ging Wouter ergens in een hooimijt slapen. Hij werd wakker, omdat het vet dat uit zijn buik hing, bevroren was. Wouter probeerde het vet terug te frotten, maar hij kon het niet meer in zijn buik krijgen. Hij heeft het vet toen met brandewijn gewassen en zo ontdooid en probeerde het opnieuw terug in zijn buik te stoppen. Toen dit niet lukte heeft hij het vet er maar met zijn mes afgesneden."

Ik heb de scans van Veghel op BHIC bekeken, maar kon dit stukje helaas niet vinden. Mijn vraag is of in de originele tekst daadwerkelijk Jonckers stond en niet Huijbrecht Jan Huijberts of Hendrick Jan Huijberts en de datum van dit stukje. Ben namelijk op zoek naar de eerste Jonckers vermelding. Of mogelijk kunt u mij de link naar de scan geven.

Bij voorbaat dank.

Met hartelijke groeten,

Willy Jonkers

 
8 mei 2013   Beste maker(s) van de site 'Geschiedenis van Zijtaart',

Ik zou graag even contact hebben ivm het volgende. Omroep Brabant is samen met Erfgoed Brabant bezig met het opzetten van een tiendelige tv-serie over de Canon van Brabant. 

In het hoofdstuk over WO2 gaan we het onder andere hebben over de collaborateur 'de Kin' die door knokploeg de Margriet in Den Bosch is vermoord.

Nu las ik op uw site het verhaal van Piet van den Tillaart van Hoeve Corsica, die als jongeling oog in oog heeft gestaan met de Kin. Nu zouden wij dát verhaal graag in het programma opnemen. Of u wellicht een contactadres voor me hebt.

Vriendelijke groet,
 
Theo Lexmond
Eindredacteur

 
10 april 2013   Wij waren eens nieuwschierig of wij al vermeld waren op Leinserondweg 17. En ja wel we staan er maar onze kroost en herkomst nog niet. Dus vandaar deze mail. Zodat jullie de gegevens kunnen toevoegen (voor de toegevoegde gegevens, zie Leinserondweg 17) Dan is jullie site op Leinserondweg 17 weer up to date.

Groetjes

Anne en Jeroen van Eert

 
18 maart 2013   Dag Martien,

Dank voor je snelle reactie; ik ben het eens met je veronderstelling over herkomstnamen. Ik verbind er geen definitieve genealogische conclusies aan.

Persoonlijk en beroepshalve (ik werk bij het Cenraal Bureau voor Genealogie in Den Haag) onderzoek ik statusgroepen in de Meierij. In de loop der tijd ben ik geïnteresseerd geraakt in de overgangsgroep tussen dorpers-, patriciaat en adel die Hoppenbrouwers een 'buren-aristocrate' noemt (vgl. welgeborenen).  

Zonder dat er een directe maatschappelijke aanleiding voor lijkt te zijn verschijnen in akten - ogenschijnlijk onafhankelijk van elkaar - personen met predicaten met eenzelfde achternaam. Er is dan (nog) geen aantoonbaar riddermatig voorgeslacht in mannelijke lijn, maar kennelijk wel een idee (al dan niet terecht) van een lineage in mannelijke, dan wel vrouwelijke lijn.

De idee van zo'n 'buren-aristocratie' is waarschijnlijk een verklaring voor de grote hoeveelheid jonckers en joffrouwen die de Meierij vanaf de zestiende eeuw telt en in de 17de eeuw door het gezag als verjaringsadel wordt gezien.

Enfin, ik ga nog achter de bron aan.

Hartelijk dank,

Guus

 
16 maart 2013   Oud Zijtaart,

Pluim voor jullie site. Zo goed, zo snel, hier zijn vakmensen met liefde voor de materie bezig geweest.

Ik ben Jan Donkers uit Mariahout en mijn voorouders komen uit deze streek.

Ik heb een aanvulling (persoon) voor foto van Antonius van Eerdt en Antonia Swinkels anno 1939. Persoon nr 13 moet zij Martinus(Ties) Donkers (mijn vader) uit Mariahout. Persoon nr 37 moet zijn Anneke Donkers. Allebei kinderen van Jacobus Donkers.

Met vriendelijke groet,

Jan Donkers

 
16 maart 2013   Hallo oud-Zijtaart,

Op Youtube vond ik een film van ruim 9 minuten over de opleiding (in Roermond) en vertrek (vanaf station Blerick) van het 5-11 R.I. naar Indië op 28 februari 1948 met de Volendam:

http://www.youtube.com/watch?v=3-lFDqzDpm4&lc=UYQVnX4sn7IlF-R_ynQ_fVP0IRRhjJgRgjXX2jO5Tqs

Ik kan niet beoordelen of één van van de Zijtaartse mannen of diens familieleden op de film te zien zijn. Op de trein kan ik plaatsnamen als Valkenswaard, Helmond (Kattenmeppers) en “Lieshoud” onderscheiden en veel afscheid nemende familieleden en vriendinnen.

Op deze dag vertrokken Cor Kremers, Bertus van den Hurk en Cor van de Ven.

Groeten,

Marc van den Berkmortel

 
14 maart 2013   Geachte heer Van Asseldonk, beste Martien,

Mijn complimenten voor de mooie informatieve site!  

Vorige week viel mijn oog op: Joncker Philips van Breugel, gegoed op Zondveld. Is het mogelijk dat de verwervingsperiode zeventiende-eeuws moet zijn ipv. eerste helft zestiende eeuw?

Dit in verband met dat predikaat Joncker. Ik heb een theorie dat de Van Breugel familie (in brede zin, ik kan deze Phlips nog nergens onder brengen) tot de verjaringsadel behoorde en daardoor veelal vanaf 1600 predikaten ging gebruiken.

Houdt volgens jou deze Philips ook verband met Goort Philips Janss van Breugel?

Met vriendelijke groet,

Guus van Breugel

 
11 november 2012   Hallo,

Mijn opa, Gerard Trines, is op 11 mei 1940 neergeschoten bij Veghel, vervolgens naar Huize Lidwina te Schijndel vervoerd alwaar hij de 13e is overleden. Hij lag in de Peelraamstelling, volgens mij Vak Erp. Zijn er misschien nog mensen die hem toen gekend hebben en meer weten van de gevechtsomstandigheden daar en zijn overlijden?

Bedankt!

 
11 september 2012   Hallo Oud-Zijtaart.

"Mijn jeugdherinneringen aan het dorp".

Op de eerste plaats mijn complimenten voor de bijzonder mooie overzichtelijke site met de vele foto's en zoveel informatie over personen en gebeurtenissen in Zijtaart.

Ik heb nog mooie herinneringen uit de beginjaren 50 (1952-1954) aan het dorp. Mijn Oom, Piet Raaymakers,is daar aan de jongensschool onderwijzer geweest,van Sept.1948 tot 1954. En heeft met zijn gezin in Zijtaart gewoond van 1952-1954. Hij woonde toen op het adres Pastoor Clercxstraat 24(vroeger Doornhoek A54) Daarna is hij per 1 Sept.1954 in Batenburg als hoofd van de school benoemd.

Ik heb van hem ook mooie foto's en verhaaltjes op de site terug kunnen vinden. Ik heb daarover een mailtje naar mijn nichtjes gestuurd. Zij waren aangenaam verrast door de foto's en verhaaltjes. De foto's van hun vader hadden ze ook nog nooit gezien. Mijn oudste nichtje zei,ik wist wel dat we in Zijtaart hadden gewoond,maar ik wist het adres niet eens, terwijl zij daar toch geboren is. Ze vond het ook leuk om op de foto's Frans van Eert, een collega van haar vader te zien, hij had het zo vaak over hem, zei ze.

Toen mijn Oom en Tante in Zijtaart kwamen wonen,was ik 11 jaar oud. Ik kwam altijd veel bij hen op bezoek en ging er ook regelmatig logeren. En zo kreeg ik daar ook een (speel)kameraadje, Tonny Peters. Hij woonde schuin tegenover hen, richting het dorp. Natuurlijk ging ik ook op zoek naar dat huis. Ik wist me nog heel goed te herinneren dat er iets bijzonders met dat huis was, dat het niet alleen maar een gewone woning was.

Ik ging er vanuit dat het dan aan de overkant schuin tegenover huisnr.24 wel eens huisnr. 27 of 29 geweest zou kunnen zijn. Maar van juist die 2 huizen kon ik nergens iets terug vinden. Ik ben toen maar eens ter plekke gaan kijken. Ik was er sinds 1954 niet meer geweest. Het was wel vreemd dat het er nu zo anders uitzag. Ik had toch nog die beelden van vroeger in mijn hoofd, zoals ik daar toen als jong meisje rond liep en speelde. En omdat ik er nooit meer terug geweest was, heb ik natuurlijk ook niets van de tussentijdse veranderingen meegekregen. En ik kwam ook nog eens van de andere kant het dorp binnen. Vroeger kwam je vanaf de Zuid-Willemsvaart. Ik ben die weg naar het kanaal toch nog even gereden. Nou dáár was eigenlijk ook niet zo veel veranderd.(paar drempels, beetje nieuwbouw)

Het huis waar mijn Oom en Tante een paar jaar gewoond hebben,was  voor mij meteen herkenbaar. Aan de overkant was het anders. Schuin tegenover Pastoor Clercxstraat 24 staan de huizen met de nr. 21-23. Mooie verbouwde woningen. Toen ik thuis kwam heb ik op de site van Oud Zijtaart de foto's van die huizen bekeken en de daar bijbehorende tekst gelezen en toen was  het voor mij toch wel snel duidelijk naar welk huis ik eigenlijk op  zoek was, nl. dat met huis nr. 21.

Toen ik toevallig op deze mooie site terecht kwam,die ik nog  helemaal niet kende, kwamen bij mij de herinneringen uit mijn jeugd aan Zijtaart weer naar boven. Het is daarom dat ik even wilde reageren door mijn verhaal te vertellen. Dus vandaar dit mailtje.

Met vriendelijke groet:

Nelly van Esch.

P.S. Mijn Oom, Piet Raaymakers,is van Batenburg via Leende en Eindhoven weer in Veghel terug gekomen. Ome Piet was al wel vele jaren aan het tobben met zijn gezondheid. Maar toch bleef hij positief,opgewekt en goed gehumeurd en was altijd te vinden voor een grapje. Maar sinds hij weer in Veghel woonde werd hij toch steeds zwakker en werd hij nagenoeg blind. Na daar ongeveer nog zo'n 10 jaar gewoond te hebben is hij op 8 mei 2008 op 83 jarige leeftijd te Veghel overleden.

 
22 augustus 2012   Geachte heer/ mevrouw,

Allereerst mijn complimenten m.b.t. uw website oudzijtaart.nl. Helder, duidelijk en in mijn geval, bijzonder waardevol aangezien ik niet alleen genealogisch nazoekwerk doe over onze voorouders, maar ook naar hun leef- en werkomstandigheden. De transcripties van schepenbank en/of notarisaktes van Veghel helpen mij hierbij. 

Cor Claassen

 
19 augustus 2012   Hallo Martien,

Ik snap de financiele keuze. Ongevraagd advies van een communicatieadviseur: houd Zijtaart en Veghel gescheiden als dat kan. De site is een feest der herkenning voor mensen die Zijtaart kennen. Voor hen is Veghel wellicht wat minder interessant.

Groet,

Bea van Zoggel

(Antwoord: advies is opgevolgd.)
 
10 augustus 2012   Hoi Martien,

Dank voor je verhaal over De Wielse Hoef. Door dat verhaal heb ik weer wat meer gegevens gevonden over een van mijn voorouders. Peter Hendrick Willem Aerts (Van de Wiel) gehuwd met Anneke Jan Alberts zijn namelijk voorouders van mij.

Overigens zo ver als ik heb kunnen nagaan zijn er geen mannelijke afstammelingen in de 19e eeuw van dit geslacht Van de Wiel. Er zijn wel personen Van de Wiel bekend in Veghel, maar dat zijn volgens mijn gegevens afstammelingen van Joannes Rogier van de Wiel geboren circa 1741 te Schijndel en (gehuwd 08-02-1767 te Veghel) Mechtildis Adriani van de Ven.

Met vriendelijke groeten,

Twan van Duijnhoven

 
3 juli 2012   Hallo Martien,

Vroeg me af waarom er de laatste tijd allemaal informatie over Veghel op Oud-Zijtaart verschijnt?

Groet, Bea van Zoggel

(Antwoord: OudZijtaart betaald ik al voor en anders moest ik twee aparte sites gaan betalen. Ongeveer een kwart van wat onder Veghel geplaatst wordt heeft op ZIjtaart betrekking. Daardoor wordt de site wel wat minder op ZIjtaart gefocussed wordt, sorry. mva)

 
20 juni 2012   Stumbled across your site by chance - brilliant! Really enjoyed it.

One little niggle though: Maria Clementina Veronica van Meus was actually Maria Clementina Veronica van Mens,born Zundert 20 May 1840, died 7 April 1922, Veghel. She was a nun at that school, the St. Ceciliagesticht, Veghel ... Which is the bit I thought was very interesting.

She moved from Schiedam to Veghel in 1915 - I am not sure why, she was 75 and unless she was a very spritely 75, I can't see her being much help at a school. Nevertheless I gather she died there, in 1922.

Regards,

Francisca Cooper

 
14 mei 2012   Hallo,

Mijn naam is Ferry Donck en ben een geboren Amsterdammer die sinds afgelopen zomer in Erp gemeente Veghel woont. Door vele  of misschien wel weinig verhalen van mij ouders, ben ik sinds kort in het bezit gekomen van oude foto’s tijdens en na de oorlog van inwoners uit Zijtaart.

Uit verhalen van mijn ouders weet ik dat ze tijdens de oorlog naar Brabant zijn geweest bij voor hun toen onbekende mensen. Dit alles om bij te sterken. Na de oorlog is er contact gebleven tussen mijn ouders en de mensen waar ze zijn geweest.

Nu ik hier woon weet ik inmiddels dat de namen waarschijnlijk bijnamen zijn geweest. Om te noemen bijvoorbeeld Zus van de Ven. Daar ben ik inmiddels achter gekomen dat dit een vrij algemene naam in deze streek is en Zus zal waarschijnlijk een bijnaam zijn van …..? Een naam die ook vaak genoemd werd is Tante Gonda.

Het zijn foto’s van inwoners op een boerderij en volgens mij een groot gezin. Ook heb ik gisteren nog gevraagd om een adres, maar volgens mijn oudste zus die ook op een foto staat, moet het de Evertse zijn geweest?

Als er belangstelling voor de foto’s is, dan wil ik ze graag digitaal in scannen en tzt oversturen. En wie weet mochten er nog nabestaanden zijn om toch eens contact te hebben.

Met vriendelijke groet en in afwachting

Ferry Donck, Erp

 
29 april 2012   Hallo,

Ik  ben  op  zoek  naar  Cathrien  van  der  Rijdt  geboren in Zijtaart  ongeveer  in 1950/1951. Later  heeft  ze  in  Veghel  gewoond met haar ouders. Ik weet dat U niet zomaar gegevens van mensen kan geven, maar U mag mijn e-mail adres aan  haar geven, dan kan ze zelf beslissen, of ze contact wil. Ik hoop dat Ik van U een bericht krijg.

Met vriendelijke groet, Henny Plass

henny.plass@home.nl

P.s.: Ze was een dochter van Graard van de Rijt (mva)

 
29 april 2012   Hallo oud-Zijtaart, Tinus,

Ik zie dat er ook over de Hamsche Hoef een apart item gemaakt is. Misschien kunnen deze familiefoto's, gemaakt vóór of bij de Hamsche Hoef, nog het een en ander toevoegen. Verder een jaar van de boekhouding van de Hamsche Hoef. Dit alles uit de nalatenschap van mijn opa Willem Timmers.

Groeten,

Marc van den Berkmortel

 
20 april 2012  

Hoi Martien,

Het oudste huis van de familie van Hoof heb ik gevonden dankzij jouw onderzoek. Waarvoor dank.  Het is het huis dat staat op perceel 1 van Blankenburg.

Henrick Lamberts Jan Lamberts was gehuwd met Heylken Lonissen. De ouders van Henrick hadden klaarblijkelijk 6 kinderen waarvan Henrick er eentje was en gezien de rest van de gegevens bij perceel 1 verwacht ik dat Meriken realtie met Jan Thonis Olijslagers een ander kind is.

Op deze plek staat nog steeds een huis. Dit is het eerste huis aan de rechterkant wanneer je komende vanaf Erp de straat De Heuvel ingaat. Net na het weggetje richting bouwbedrijf Van de Ven.

Uiteindelijk komt dit huis in 1832 in handen van Laurentius Joannis Bredenrode. Deze kun je ook weer terugbrengen naar Henrick Lamberts Jan Lamberts en wel als volgt.

Laurentius Joannis Bredenrode was gehuwd met Gertrudis Arnoldi Nicolai van Helvoirt
Gertrudis was een dochter van Arnoldus Nicolai Arnoldi van Helvoort en Anna Goort Henrick Gerrits (Van den Broeck).
Arnoldus was een zoon van Nicolaus Arnoldi Joannis Adriani van Helvoort en Heijlwigis Adriani Bartholomeus
Heijlwigis was een dochter van Adrianus Wilhelmi Bartholomeus en Emerentia Henrici Lamberts
Emerentia was een dochter van Henricus Lamberts Jan Lamberts en Heylken Lonissen.

En zo was heel Veghel in die buurt (Ham, Havelt, Heuvel) met elkaar verbonden.

Het is ook opmerkelijk hoe vaak dat ik vanuit mijzelf op verschillende wijzen bij dezelfde voorouders uitkom. Mijn vader en moeder zijn beide overigens afstammelingen van Joannes Lamberti van Hoof en Genoveva Laurenti van de Rijt (huwelijk Veghel 1731). Mijn beide oma's (Rovers) zijn achternichten van elkaar.

Ik geloof dat ik zo'n 25-30 keer kwartierverlies heb. En dan is nog niet alles uitgezocht. Ook die Meriken die ik hiervoor noem heb ik nog maar net ontdekt. Wie weet wat daar weer uitkomt. Ze hebben in ieder geval een aantal kinderen gehad. Tot zover.

Groeten,

Twan van Duijnhoven

(P.s.: vroeger heette kwartierverlies nog gewoon inteelt... mva)

 

28 april 2012   Hoi Martien,

Geweldig wat jij op je site hebt staan. Vooral het gedeelte rond de oude Erpse Dijk (vanaf Beukelaar, Havelt, Ham e.d.) interesseert me enorm.

Ik heb inmiddels in jouw bestanden gevonden dat de oudste voorvader van mijn moeder (van Hoof) op 27-1-1650 een huis gekocht hebben op De Stad, perceel 26 (blz. 85 document "Gegevens per perceel"). Die RA 49, folie 48 heb ik via de site van het BHIC. Die andere documenten, waar kan ik die vandaan toveren; Hm-155 en Hm-205? (..)

Nu eens gaan zoeken waar de kinderen van Henricus zijn gaan wonen. Met name Antonius want dat is de volgende generatie van de Van Hoofjes.

Even nog enkele bemerkingen: Heuvel: Kaart onder "Perceelnummers" en kaart in document "Gegevens per perceel" is niet dezelfde. Percelen 1 en 2 verschillen. Hamse Hoef: Als ik die aanklik op de overzichtskaart krijg ik een foutmelding.

Ik zie je reactie wel.

Groeten,

Twan van Duijnhoven

 
23 april 2012  

Hallo Tinus, oud-Zijtaart,

Het heeft een tijd geduurd, maar ik heb prijs. Van één van de 2 piloten van de Piper L-4 die op 24 september 1944 op De Kampen vlakbij? Frans Reijbroek? neerstortte, heb ik 2 krante-artikelen kunnen achterhalen met behulp van Local History and Genealogy Department, Toledo-Lucas County Public Library in Toledo, Ohio.

Dit gaat over 1/Lt John M. Sherry van de 101st Divisional Headquarters, van de andere piloot Jack L. Williamson heb ik helaas nog geen foto. Deze John M. Sherry is dus één van de piloten die ?tante Miet? destijds heeft zien liggen en waar ze zich de kleur haar nog van kon herinneren. Nu krijgt ook deze in Zijtaart gesneuvelde militair een gezicht.

Wordt vervolgd.

Marc van den Berkmortel

 

19 april 2012   Hallo Martien,

Onlangs heeft er een foto in een blaadje gestaan met kinderen uit 1932. Het zou kunnen zijn dat mijn moeder hierop staat (Thera van Asseldonk) van de Biezendijk. Nu niet meer woonachtend in Zijtaart maar in Dinther.

Wij hadden een copy, dus konden we het niet goed zien ofdat ze het was maar het zou volgens gegevens kunnen kloppen, zou jij mij die foto digitaal kunnen toesturen? (ons mam is bijna 80 en dan kunnen we dit misschien ook nog gebruiken bij een powerpoint)

Graag tot wederhorens

Groet,  Yvonne Schapendonk

 
11 april 2012   Beste mensen,

Heb al heel wat gegevens gevonden op jullie site die betrekking hebben op mijn familiegeschiedenis. Deze gegevens moet ik nog wel verwerken. Maar het scheelt bijzonder veel zoekwerk. Hartelijk dank .

Groeten Hugo.

Bezoek ook eens mijn website http://www.hugovandenbogaard.nl

 
1 maart 2012   In het 1e kwartaalblad van 2010 van het Genealogisch tijdschrift voor Oost-Brabant  (GTOB) schreef ene Antoon Vissers een artikel over Wouter Henrick Kluijtmans. Op het einde van het artikel wordt verwezen naar een vervolg, dat echter als gevolg van het stoppen van GTOB nooit verschenen is.

Omdat ik de naam van Antoon Vissers enkele malen bij u zie opduiken, vroeg ik me af of hij de auteur is van het betrefende artikel en of u mij wellicht zijn contact-gegevens zou kunnen doorgeven.

Ik ben nogal fanatiek bezig met de afstamming van mijn ouders, en langs vaderskant komen er nogal wat Cluijtmans/Kluijtmans voor, vandaar. Ik hoop spoedig van u te horen, en ga door met het goede werk!

Met vriendelijke groet,

Peter van de Laar

 
27 januari 2012   Hoi Martien,

Ik zag dat je intussen bent begonnen met het op internet brengen van de reconstructie van Veghel. Ontzettend leuk wat je doet. Vele bekende namen zie ik nu voorbij komen die raakvlakken hebben met mijn stamboom. En ook daardoor komen sommige puzzelstukjes bij mij op zijn plaats of krijg ik bevestiging van hetgeen ik al dacht.

Ik zie ook dat je regelmatig de fragmenten van de kaart van Verhees uit 1806 gebruikt. Is deze kaart ergens te downloaden van internet of heb jij die misschien voor mij.

Groet,

Twan van Duijnhoven

 
14 januari 2012   Hallo Martien,

Bedankt voor het snelle antwoord. Natuurlijk zou ik nu graag de exacte locatie van die galg willen weten. Is daar nog iets naders over bekend? In mijn jeugd heb ik waarschijnlijk vaak over die executieplaats gelopen zonder dat te beseffen.

Verder kan ik nog wel een paar foto's leveren aan de site. Bijna 50 jaar geleden kocht ik mijn eerste camera en de foto's die ik toen maakte gaan over de omgeving van Het gerecht 1. Zo heb ik toen ook foto's gemaakt van de boerderij van Jan de Wit en van Verbakel aan de Zondveldstraat. Ook een landschapsfoto met de boerderij richting Keldonk van Brugmans. Ik hoor wel of er belangstelling voor is.

Sinds kort ben ik lid van Heemkundekring Mierlo. Gisteravond had ik het over de site  OudZijtaart en daar was toen de vraag hoe maak je zoiets?

Met groet,

Henk van Sleeuwen

.
14 januari 2012   Geachte redactie,

Bij de foto van mister van Eerd 50 jaar (ja we spraken toen al Engels) (juli 1959) herken ik nummer 28, dat is niet Albert Vissers maar dat ben ik. Zo alweer een vraagteken weg.

Ik heette toen nog Tiny Kremers, maar om verwarring te voorkomen buiten de provinvcie brabant heb ik mezelf al jaaaaren geleden Tinus genoemd.

Met vriendelijke groet,

Tinus Kremers

 
11 januari 2012   Hallo Oud Zijtaartbeheerder.

Afgelopen dagen heb ik al enige keren de website van Oud Zijtaart bezocht. Mijn naam is  Henk van Sleeuwen zoon van Bert van Sleuwen, die weer een zoon was van Hein van Sleuwen.  Wij woonden op Zondveld A112 maar later is dat adres veranderd in  Het Gerecht 1.

Wat ik  me afvraag is waar die naam vandaan komt. In het verhaal over de heks van Soffelt kom ik  wel de naam het gericht tegen. (Het verhaal over die karren die een wiel verloren als ze  langs de heks op de grens tussen Mariahout en Soffelt kwamen kende ik ook al van mijn vader.)

- Heeft de heemkundekring bemoeienis gehad bij die naamgeving?
- Heeft die naam uit dat verhaal over de heks van Soffelt het gericht voor die naam  gezorgd?

Voor mezelf had ik al een andere verklaring bedacht maar die is misschien helemaal ten  onrechte. Er is namelijk een rechtzaak geweest toen er onenigheid kwam over de oogst op  het veld tijdens de overdracht van de boerderij op het huidige adres Het Gerecht 2. De boerderij werd verlaten door de familie Driek van Boxmeer. Die verhuisde naar Uden.

De nieuwe bewoner was een zekere Beks. Die claimde de oogst die nog op het veld stond. Ik herinner me nog dat het halve dorp mee kwam helpen om die stromijten door de dorsmachine te jagen. Veel indruk maakte daarbij een oudere boer die een muis, die kwamen met bosjes uit de onderste lagen, op zijn klomp kapot sloeg.

Tijdens die dorspartij kwam het bericht dat Van Boxmeer Het Gerecht gewonnen had. Ik voor mij had dat als een mogelijke reden voor die naam aangenomen. Ik hoor graag als er een andere reden is.

Met groet,

Henk van Sleeuwen

 
24 november 2011   Tinus,

Bijgaande foto kreeg ik van Ad van der Heiden.

Deze is gemaakt op de landbouwschool te Veghel in 1960. Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van meester Weijdeven toen directeur van de school. Bij die gelegenheid was er een toneelstukje geleerd. “Een rechtzaak” Links op de foto zit Harrie van der Heiden (van Bergsven 3) de beklaagde en recht zit Jan van Asseldonk de rechter. Staande op de foto is meester Ad van Esch woont nu in Erp.

Verder de opmerking: Mijn complimenten voor de site prachtig.

Groeten

Harrie van der Heiden,
Struiksedijk 21,
5966PC America (Bij Horst Limburg) 

Met vriendelijke groet,

Mari van Asseldonk

 
20 november 2011   Martien,

Gefeliciteerd met je nieuwe aanwinst op je site! Prachtig werk! Dit gaat voor Veghel een belangrijke toegang online worden, daar ben ik van overtuigd! Voor je reconstructie over de Putten heb ik in de bijlage eventueel wat aanvulling vanuit het stuk dat ik heb geschreven over de Eikelkamp. Je mag daar wat mij betreft gewoon uit over nemen wat je kunt gebruiken. (..) Alvast heel veel succes toegewenst met het vervolg op de site. Ik blijf graag op de hoogte van de ontwikkelingen!

Met vriendelijke groeten en het ga je goed,

Rolf Vonk

 
10 november 2011   Beste Martien,

Zoals je misschien weet heeft het BHIC een groot aantal schepenprotocollen uit haar werkgebied (Noord-Oost-Brabant) gedigitaliseerd en op haar website geplaatst. Aan scans alleen heb je echter niet zoveel, om snel te kunnen zoeken zijn indexen nodig. In de afgelopen tientallen jaren hebben velen dit soort nadere toegangen op diverse protocollen gemaakt.

Het BHIC probeert nu om ook zoveel mogelijk van deze indexen digitaal, via de BHIC-website beschikbaar te stellen en een directe koppeling met het betreffende protocol (en liefst de correcte pagina in dat protocol) te leggen. Ook daarvan ben je wellicht al op de hoogte: http://www.bhic.nl/index.php?id=12952

Ook van de Veghelse protocollen hebben we scans. Van sommige delen hebben we ook zeer summiere indexen van de hand van Tinus Rovers, oud-medewerker van het streekarchief.

Maar op de site www.oudzijtaart.nl presenteer jij veel volledigere en uitgebreidere indexen op een aantal delen (..)

Mijn vraag namens het BHIC is nu of je het goedvindt dat deze indexen ook worden opgenomen in de zoekingang op Notaris- en schepenakten op de website van het BHIC. Natuurlijk zullen we – als je daar prijs op stelt - in het overzicht van verwerkte bronnen (http://www.bhic.nl/genealogie/sb/index.htm) bij de betreffende protocollen je naam vermelden.

Met vriendelijke groet,

Anton Schuttelaars
applicatiebeheerder

 
7 juli 2011   Geachte heer / mevrouw,

Sinds enige tijd ben ik bezig om alle begraafplaatsen  waar zusters van de congregatie Liefdezusters van de H. Carolus Borromeus (kortweg Zusters Onder de Bogen) begraven zijn of zijn geweest.

Op 2 zusters na zijn alle graven bekend. Een zuster is begraven in Veghel. Via Genlias heb ik de gegevens kunnen uitdraaien. Het betreft:

Petronella Christina Bauman
Geboren in St. Oedenrode op 4-6-1850
Overleden 14-4-1893 te Veghel

Alleen is door mij niet te achterhalen waar zij begraven is of is geweest. Kunt u mij verder helpen of kunt u mij zeggen waar ik deze informatie kan opvragen?

Met vriendelijke groet,

Karin van Sloun

 
8 juni 2011   Dag Martien,

Allereerst mijn complimenten voor de prachtige zeer uitvoerige site over de geschiedenis van Zijtaart! Hopelijk doet goed voorbeeld goed volgen. Ideaal zou natuurlijk zijn als in ieder dorp iemand zou zijn die zoiets optuigt, maar dat zal altijd wel een utopie blijven. Ik denk dat maar een paar procent van de dorpen zo’n uitvoerige site heeft, dus Zijtaart mag met jou in zijn handjes knijpen.

Ik wil even een kleinigheidje melden m.b.t. de site: als je ergens in een vervolgscherm op de site zit, is er nergens een link, knop of anderszins om weer naar de beginpagina terug te keren. Wellicht is dat nog te realiseren? Nu moet ik in de adresbalk alles wat na http://www.oudzijtaart.nl/ wegpoetsen en weer op enter drukken om op de homepage te komen, en dat is niet erg gebruikersvriendelijk.

Verder ben ik benieuwd of je familie bent van Gerard van Asseldonk? Die mailde me een aantal correcties en aanvullingen over Mariaheide waar hij een historisch archief van beheert.

Ik heb zelf ‘iets’ met alle plaatsen in ons land (mijn vader zat 43 jaar bij de PTT en moest alle plaatsen in ons land uit zijn hoofd leren omdat je toen nog geen postcode had en die ‘tik’ heb ik geërfd), vooral de kleinere relatief onbekende dorpen zoals een Mariaheide en Zijtaart, die vaak worden ‘vergeten’ (zoals destijds bij het postcodeboek waar jullie meer dan 30 jaar na dato nog last van hebben) en in allerlei publicaties.

Ik heb in de loop der jaren wat landelijke en regionale boeken geschreven over de cultuurhistorie van plaatsen, en ben nu voor iedere plaats in ons land (dat zijn er totaal 6.000!) een informatieve homepage aan het maken. Ben ik nu ca. 3 jaar zoet mee en het duurt naar verwachting nog ca. 3 jaar voor het min of meer af is.

Mariaheide is nu redelijkerwijs wel gereed, daar heb ik een tijd op zitten schaven: http://www.plaatsengids.nl/mariaheide. Zijtaart krijgt een soortgelijke pagina, maar voorlopig concentreer ik me nog even op andere streken dus dat kan nog even duren. Maar uiteraard heb ik je site wel alvast gelinkt op http://www.plaatsengids.nl/zijtaart, wat dus nog slechts een summier beginnetje is.

Verder nog een vraag uit nieuwsgierigheid: ik zie op je site nergens jouw naam staan. Ik kwam daar bij toeval achter ergens in Google dat jij degene achter deze site bent. Wil je bewust anoniem blijven? Ik heb je naam bij mijn link naar jouw site erbij  vermeld, omdat ik zoiets heb van ere wie ere toekomt en als iemand een mooie site heeft mag men best weten wie al die energie daarin heeft gestoken, maar als je dat liever niet hebt haal ik het wel weer weg.

Gegroet en succes met je monnikenarbeid voor http://www.oudzijtaart.nl/!  

Frank van den Hoven
Hoofdredacteur
www.plaatsengids.nl

 
15 mei 2011   Geachte heer, mevrouw,

Ik wil u complimenteren met de verzorgde en zeer uitgebreide website over Zijtaart. Prachtige foto's en heel veel oorspronkelijke informatie heeft u erop staan. Ik maak er graag gebruik van om de geschiedenis van de streek en van mijn familie beter te leren kennen.

Ik heb daarbij een foto gevonden waarop ik mijn familie herken. Ik herken op onderstaande foto de volgende personen: 28 Bertus van Eerdt, 32 Pieta van Eerdt 34 Anna van Eerdt en 36 Bertha van Eerdt, allen uit Boekel en kinderen van Adrianus van Eert die op de foto staat van de eerste dag van het zilveren bruiloftsfeest van Toon van Eert en Antonia Swinkels. Anna van Eerdt en Bertha van Eerdt zijn mijn tantes en leven nog alle twee.

Ik heb gisteren onderstaande foto aan mijn tante Bertha laten zien en zij heeft me verteld wie er op stonden. Ik zie nu pas dat op uw site ook de namen vermeld zijn. Mijn tante heeft me nog nadere bijzonderheden verteld zoals wie getrouwd was met wie en wie waar een zoon of dochter van was en wie waar woonde.

Ze noemde slechts een naam die anders is dan op uw site vermeld: nl naast Dina van Aarle zat volgens mijn tante Gon van Aarle, de zus van Dina. Beide zitten naast hun moeder, Drika van Aarle. Op uw site zegt u dat naast Dina van Aarle Marie Goyaerts zit. Ik weet niet wie het bij het rechte eind heeft. Ik kan het mijn tante nog eens voorleggen als u dat wilt.

Hartelijke groet,

Martha van Eerdt

 
16 april 2011   Geachte lezer,

Ten eerste mijn complimenten over deze mooie site.

Ten tweede wilde ik u vragen waar u de kaarten vandaan heeft gehaald waar de veldnamen ingetekend staan en hoe deze eventueel te krijgen zijn.

Met vriendelijke groet,

Thijs Dolders

 
29 maart 2011   Hallo Oud-Zijtaart,

De familie Barten wordt vermeld op Zondveldstraat 16 vanaf 2006 staat op de site; zij wonen daar al veel langer. Het exacte jaartal is mij niet bekend. Daarvóór hebben zij enige jaren op De Kampen 4 (het kleine huisje bij Frans Reibroek) gewoond.

Groeten,

Marc van den Berkmortel

 
28 maart 2011   Redactie,

Henk v.d. Burgt geeft het volgende commentaar op de omschrijving van het pand Zondveldstraat 16. De familie van de Burgt van Lierop heeft het pand bewoond van 1938 tot 2 februari 1952 en is toen verhuisd naar Eerde. Naar mijn beleving is toen gelijk Bert Ketelaars in het pand komen wonen. Dat is na te gaan bij Antoon Ketelaars.

Groeten,

Henk v.d. Burgt (zoon van Harrie v.d. Burgt en Kee van Lierop)

 
25 maart 2011   Hallo beste medewerker,

 Ik ben Nellie van Langen en ik ben bezig met een stamboom. Ik ben op zoek naar mevrouw Schalks (Schalks is volgens mij haar meisjesnaam) die in Zijtaart gewoond en geleefd heeft in plusminus 1860-1870. Het is de oma van Hendrika Christina van Eert geboren 1907 te Sint Oedenrode.

Kunnen jullie mij aan een foto helpen van de Oma van mijn Oma. U mag mij ook bellen. Ik zou dolgraag mijn stamboom compleet maken. Mijn telefoonnummer is 0413 476760

Nellie van Langen
Eerschotsestaat 25
5491 AA Sint Oedenrode

 
21 maart 2011   Hallo Oud-Zijtaart,

Gisteren belde Tijn van den Tillaart me op. Hij had een suggestie voor de naam Reijbroek (vraag van Ronny Reijbroek van 30 augustus  2010).

Tijn kan zich herinneren dat er bij hem achter (De Beemd genaamd) vroeger een aantal percelen op een rij lagen. De regel was toen dat de boeren, bewerkers van deze beemd, ieder jaar een perceel opschoven. Eénmaal achteraan moest men weer het voorste perceel nemen. Dit werd dan een 'rijbeemd' genoemd. Dit is bijvoorbeeld terug te vinden in de straatnaam Rijbeemd in Erp.

Nu was Tijn z'n gedachte, en mij lijkt het ook plausibel, dat een dergelijk systeem ook wel eens voor gronden in een broek heeft kunnen gelden. Bjna iedere plaats heeft wel een 'broek'. Deze percelen zouden dan kunnen worden aangeduid met Rijbroek/Reijbroek.

P.S.
Naar aanleiding van het telefoontje van Tijn van den Tillaart ben ik nog eens wat aan het zoeken geslagen omtrent de naam Reijbroek/Rijbroek. In verschillende plaatsen vind je perceelsaanduidingen als rijtbroek of rijtbeemd. Dit zijn broek- of beemdgronden die gelegen zijn aan een rijt. Een rijt is een sloot, wetering of waterloop. De naam Rijbroek/Reijbroek zou dan een verbastering kunnen zijn van Rjtbroek. Hopelijk heeft Ronny Reijbroek iets aan deze suggesties van Tijn van den Tillaart en ondergetekende.

Groeten,

Marc van den Berkmortel


Nawoord: In oude bronnen worden in Veghel geregeld “rijdende beemden” genoemd. Dat waren beemden waarin verschillende boeren samen gerechtigd waren. Die beemden waren nog onverdeelde percelen, hoe dat verdelen geregeld was, vermelden de bronnen niet.

Een broek is drassige gemeentegrond, daar waren alle Veghelse boeren in gerechtigd, een ‘rijdend broek’ heeft nooit bestaan.

De oudste vorm van Reibroek in oude stukken is Rudebroeck. Rude betekende rouw (in het engels bestaat dat woord nog in die betekenis.) Dus rouwe drassige gemeentegrond. Het gebied was voor 1900 nog hult en bult met veel water en vennen.

Een Rijt is een drassig stuk grond waar een waterloop ontspring of begint, of ook wel grenzend aan een waterloop. Dat was dus weer iets anders. (mva)

 
7 maart 2002   Geachte webmaster,

Mijn naam is Michel Janssen uit Nijmegen na het zien van uw website http://www.oudzijtaart.nl/ was ik zeer verrast dat deze website voor mij althans magistraal in elkaar is gezet, Aangezien ik ook van geschiedenis houd, vond ik deze site zeer dan meer de moeite waard om deze te hebben bekeken.

Ik zelf ben webmaster van Groesbeek het dorp der verrassingen http://www.geschiedenisgroesbeek.nl ik heb ruim dertig jaar in dit mooie dorp in het rijk van Nijmegen gewoond.

Na het zien van uw site heb ik besloten om uw site http://www.oudzijtaart.nl/ als mijn favoriete site voor de aankomende 2 weken te bombarderen. Deze aankondiging kunt u terugvinden op mijn site http://www.geschiedenisgroesbeek.nl aan de rechter framekant (er staat veel op dus goed kijken)

Verder viel het mij op dat als ik me niet vergis uw website onder dezelfde bedrijf is gehost als mijn website: namelijk bij http://www.yournamewebhosting.com/ Dit kon ik zien aan uw bezoekersteller. Ik wens u tot slot veel plezier toe met uw prachtige website.

Met vriendelijke groet,

Michel Janssen

 
1 maart 2011   Hoi Tinus,

Ik zie steeds meer Zijtaartse overtredingen op je site verschijnen. De indruk wordt gewekt dat we toch wel een crimineel volkske zijn in Zijtaart

Noud

 
18 februari 2011   DE GROTE VRAAG IS WAAROM VERHUISDEN ZIJ NAAR ACHEL?

Dat vragen wij (Mia Van de Velden dochter van de boswachter uit Achel en Willie Damen van de Mosselaer uit Sint-Oedenrode) ons af.

Laurentius Hendrix Aert Everts (de eerste die zich van de Velden ging noemen) gedoopt op 26 April 1702 te Erp als zoon van Hendrik Aert Everts en Geertruij van Roosmalen. Is gehuwd op 29 januari te 1730 Veghel met (Heijlcke) Helena Dircks van Doremalen geboren Sint Oedenrode.

Laurentius en Heijlke hadden in Veghel al twaalf kinderen gekregen, toen ze naar Achel verhuisden op 11 juli 1750 in het toenmalig prinsdom van Luik. Waarom ze van Veghel naar Achel zijn verhuisd is nog steeds een groot raadsel. Uit het oud-archief van Veghel van 4 augustus 1746 en 29 april 1751 blijkt dat zij bezittingen hadden in Zijtaart op de Biezen. In Achel en omstreken bracht hun nageslacht veel veld-, bos-, dijk- en bruggenwachters voort.

 
10 februari 2011   Hallo Oud-Zijtaart,

De achternaam Schroens komt ook nu nog voor in (Zuid-)Limburg. Dus wellicht dat één van de voorouders van Piet van den Nieuwenhuijzen Schroens als achternaam had. Net zoals we Jan van de Tillaart ook beter kennen als Jan Steenbakkers (de naam van zijn moeder, die vroeg weduwe was). Het is een mogelijkheid, maar misschien is het heel iets anders.

Groeten,
Marc van den Berkmortel,
Horst

 
6 februari 2011   De bijnaam van Piet v.d. Nieuwenhuizen was Piet Schroens. Ik zou wel eens willen weten waar die naam vandaan kwam  Ik moest er soms voor een dubbeltje gist halen als vader zelf mik bakte.

Groetjes

Mariet van de Wijgert

 
21 december 2010   Hallo Oud-Zijtaart,

Hierbij enkele foto's van een munitiekist (in zéér goede staat) uit WOII, achtergebleven op Pastoor Clercxstraat 14 na de oorlog. Een dergelijke kist bevatte 24 granaten, 40 mm. voor het zogenaamde Bofors Anti Aircraft Gun. Deze projectielen waren Q.F. (quick firing, tot 120 projectielen per minuut) en H.E. (high explosive, deze moesten ook ontploffen in de lichte metalen van de vliegtuigen).

Uit inlichtingen, lange tijd geleden verkregen, weet ik dat er een dergelijk wapen heeft gestaan op het perceel gelegen tussen waar nu Hein Vogels woont en de varkensstal van Adriaan van de Tillart aan de Hemel. Dit was toendertijd een boomgaard van Janus van de Ven (later Cor van de Ven). Later werd dit perceel eigendom van Harrie van den Berkmortel. Tijdens het asperges steken en rooien van wortelen hebben we op dit perceel ook vele (delen van) projectielen gevonden.

Groeten,

Marc van den Berkmortel
Zie ook de kroniek van 1944
 
8 december 2010   Geachte meneer, mevrouw,

Een tijdje geleden ben ik mij gaan verdiepen in de famliegeschiedenis. Dit heeft geleid tot het idee om een kleine biografie te schrijven over mijn opa van moeders kant, Cornelus Vermeltfoort. Cornelus werd op 9 januari 1898 geboren te Jekschot. De familieoverlevering wil dat op de foto die ik in pdf als bijlage bij dit bericht heb gevoegd, de boerderij staat waar mijn opa is geboren als laatste van zeven zoons van Cornelis Vermeltfoort (1848-1908) en Petronella van Rooij (1855-1900). Namen van zoons c.q. broers van mijn opa die mij zo snel te binnen schieten zijn Marinus, Martinus, Wilhelmus (later broeder Willibrordus) en Jan. Volgens mij zijn allen in St. Oedenrode blijven wonen, met uitzondering van broeder Willibrordus en mijn opa, en hebben enkelen zeer hoge leeftijden behaald.

Via internet kwam ik al vrij snel op uw website terecht met zeer veel wetenswaardige informatie over Jekschot. Altijd leuk om in een biografisch verhaal te verwerken. Op uw site kwam ik ook diverse foto's van boerderijen tegen, zowel oude als nieuwe foto's. Ik krijg het idee dat bijgevoegde foto deel uitmaakt van een reeks. Wat mij betreft mag u bijgaande foto ook op uw site toevoegen met het gegeven dat de familie Vermeltfoort hier heeft gewoond.  

Wellicht heeft u aanvullende informatie over het type boerderij dat is afgebeeld. Is de bouwstijl kenmerkend voor de regio? De oorspronkelijke boerderij zal niet meer bestaan maar kent u de afgebeelde boerderij en weet u eventueel waar deze ooit gestaan heeft? Ergens wordt gesproken over de heerlijkheid Jekschot en vijf pachtboerderijen. Was dit er één van. Enfin, zo vallen er nog honderden vragen te verzinnen en ik verwacht natuurlijk niet dat u daar een antwoord op heeft. Ik hoop echter dat u wellicht een archief of een instelling in de buurt kent, waar ik een en ander zou kunnen napluizen. Ik ben nog betrekkelijk nieuw op dit gebied en houd mij aanbevolen voor tips.

Verder natuurlijk heel veel complimenten voor uw uitgebreide website en al de foto's. Ik heb nog niet alle uithoeken van uw schat bezocht maar wat een schat aan informatie! Ik hoop dat de meegestuurde foto een aanvulling is op uw collectie. In afwachting van uw reactie,

Met vriendelijke groet,

Werner Rovers,
Bergschenhoek

 
28 november 2010   Hallo Oud-Zijtaart,

Na Toon Verbakel (Documentatiegroep Volkel), Marius Strijbosch (Heemkundevereniging Erthepe Erp), werd ik zojuist gemaild door Marcel Hermes uit Veghel. Hij reageert nu op mijn oproep in het Zijtaarts Nieuws van een half jaar geleden. Geweldig.

Marcel doet veel onderzoek (o.a. metaaldetectie) naar de vliegtuigcrashes in de regio. Wellicht kan hij ons nog meer informatie verstrekken over de in Zijtaart gecrashte vliegtuigen. Marcel had ook de exacte crashplaats in de Valstraat gedetecteerd (de plaats waar Willem Timmers, Jan Vervoort, Tinus van Asseldonk en Frans Munsters onderdelen hebben gevonden).

Marcel kon echter niet met zekerheid zeggen of dit daadwerkelijk de crashplaats van Palmer is geweest. Het zou ook de spitfire van Olmsted geweest kunnen zijn. Cruciale vraag hierbij is (jammer dat ome Piet van Asseldonk niet meer leeft) of de crashdatum van het vliegtuig achter de boerderij van Van Asseldonk 6 april 1945 was (Palmer) of  29 oktober 1944 (Olmsted). Tinus, kun jij hier uitsluitsel over geven?

Het komt er in het kort op neer dat we nog één crashplaats van een spitfire missen: die van Palmer òf die van Olmsted. Daarnaast heb ik Marcel gevraagd omtrent de exacte crashplaats van de Piper L-4 op 24 september 1944.

Groeten,

Marc van den Berkmortel.

P.S., nagekomen bericht van Marc:
Miet Reijbroek is nu 90 jaar, ze leeft nog en is vermoedelijk naar de chrashsite op de Doornhoek wezen kijken.

 

24 november 2010   Mijne Dames/Heren,

Met belangstelling heb ik op jullie site van OudZijtaart het stuk gelezen, verteld op 15 april 2007 door Janus van Nunen over de Duitse parachutist Josef Brebek die in de nacht van 23 op 24 sept. 1944 geland zou zijn te Zijtaart.

Jullie schrijven in de inleiding "Volgens recente informatie landde Josef Brebek op 24 september 1944 in Veghel" enz.  En Janus van Nunen zegt in zijn relaas "vanuit Den Bosch opgehaald".

De Documentatiegroep Volkel (DVG), waarvan ik lid ben, tracht al sedert vele jaren helderheid te krijgen in dit voorval, doch slaagde daarin niet volledig. Er bestaan verschillende, onderling sterk afwijkende, verhalen rond deze Duitser. Vast staat dat hij is omgekomen en door Amerikanen is begraven op hun tijdelijke begraafplaats te Son (Wolfswinkel) en dat hij thans rust te Ysselsteyn bij Venray.

Terzake hebben wij nu een vraagje: kunnen jullie ons mededelen waaruit die "recente informatie" bestaat, hoe verkregen enz. ? En wat te zeggen van de verklaring van Janus van Nunen, dat de Wehrmacht in Den Bosch werd gebeld en dat Brebek door hen werd opgehaald. Dat moet toch haast onmogelijk zijn geweest op 24 september 1944 (het einde van de eerste Market Garden-week), toen die omgeving toch volledig werd beheerst door de geallieerden en de Duitse aanval vanuit Erp op Veghel nagenoeg voorbij was.

Ik zie uw reactie met grote belangstelling tegemoet.

Bij voorbaat hartelijk dank.

Met groet,

Toon Verbakel, Uden.

 
23 november 2010   L.S.

Beschrijving neerstorten Spitfire IX te Zijtaart. Juiste naam is: W.A. Olmstead  met de onderscheiding DFC en hij vloog bij 442 Squadron R.C.A.F.

Hij was NIET op weg naar Engeland, maar naar de vliegbasis Volkel, vanwaar hij ook was opgestegen. Zijn toestel had boven het doel schade opgelopen. De vlieger slaagde er daardoor niet meer in Volkel te bereiken en daar te landen.

Hij sprong boven Zijtaart uit zijn toestel en landde zonder problemen met zijn parachute. Enkele uren later was hij al weer terug bij zijn onderdeel op Volkel.

Met vriendelijke groeten,

A. Verbakel, Uden. (Lid Documentatiegroep Volkel – DGV)

 
23 september 2010   Geachte heer of mevrouw,

Vanuit Deventer probeer ik sinds enige jaren de genealogie van o.a. mijn vaders (Marinus Antonius van de Ven, gebpren op 6-12-1912 in Dinther)  voorgeslacht zo compleet mogelijk te krijgen.

Ik was erg verrast in uw prachtige site Geschiedenis van Zijtaart een beschrijving van de boerderij Pater Vervoortstraat A aan te treffen en daarin de volgende stukjes te lezen:

Eigenaren o.a.
- Matijs Jan Peter Corsten, getrouwd met Hendrina Peter Smits, koop op 10-07-1727
- Matijs Jan Peter Corsten het vruchtgebruik en zijn kinderen (Lambert, Peter en Annemy) het erfrecht,

en bewoners:
- Matijs Jan Peters Vermeld in 1761,
- Matijs van de Ven Vermeld in 1766-1771

Het gaat hier duidelijk 4 x om dezelfde persoon: Mathias Joanni Petri (Tys Jan Peters van de Ven,  zoon van Jan Peter Corsten van de Ven), gedoopt in 1695 of 1696 te Veghel en op 13-2-1724 getrouwd met Henrica Petri Smits (volgens het Schepentrouwboek "out 25 jaren geboortig en woonagtig in dese plaatse"). Hun drie oudste kinderen: Lambertus gdoopt 1725, Petrus gedoopt 1726 en Anna Maria gedoopt 1728. (Hier valt uit af te leiden dat er nog een Anna Maria geweest moet zijn, die kort na de koop in 1727 overleden is).

U begrijpt, dat deze foto voor mij een gouden vondst was. Ik zou die dan ook graag niet alleen downloaden, maar ook publiceren bij mij stamboom op  www.Genealogieonline.nl/stamboom-van-de-ven/  uiteraard met vermelding van de bron. Bij wie moet ik zijn voor toestemming?

Met vriendelijke groet,

Martin van de Ven,
Deventer
e-mail: m.vandeven@concepts.nl

 
17 september 2010   Hallo,

Vandaag 17-09-2010 het graf van James Burns (omgekomen 12 juni 1943 op Heisteeg, Zijtaart) in Groesbeek bezocht.

Groeten,

Marc van den Berkmortel,
Horst

 
15 september 2010   Hallo Martien,

Deze C. Verbeek heeft inderdaad voor zover ik het weet via de verhalen van ons ma op de een of andere manier contact met de dr. Verbeek van het het huis op 't Ham. Bij ons thuis werd er verteld dat deze C. Verbeek een relatie had met Octefie, maar als ik u verhaal lees kan dat bijna niet kan, wat Octefie was schijnbaar een dochter van Otto.

Wat er ook werd verteld is dat hij het zwarte schaap van de familie was, of dat klopt weet ik natuurlijk niet. Ik ga het verder zoeken, ik heb namelijk uit de nalatenschap het schilderijtje, en wil graag het een en ander van de schilder achterhalen voordat ik het verkoop.

In ieder geval bedankt voor u informatie,

met vriendelijke groeten,

Bernadette Meijs- Korsten
PS. Mijn laatste woonadres in Zijtaart was, Keslaerstraat 62.

 
15 september 2010   Hallo geachte lezer,

Ik ben de dochter van Mientje Korsten, zij heeft tot ca 1993 in Zijtaart gewoond. Nu is ze jammer genoeg 10 aug jl, overleden.

Bij het opruimen van haar spullen ben ik een schilderijtje tegen gekomen van de schilder C Verbeek, mij is altijd verteld dat deze in Zijtaart woonde en op de hoek van het Hool in het witte huisje. Nu wil ik graag meer informatie. Kunnen jullie mij helpen?

Bij voorbaat dank,

Bernadette Meijs-Korsten

 
30 augustus 2010   Bij toeval ontdek ik deze site. Mijn vader heet Reijbroek en komt uit Boekel en is getrouwd met een van Sleeuwen uit Venhorst. Volgens mijn moeder zijn er twee takken. Een met een enkele e en een met een dubbele e. Er woont in Boekel familie en die hebben daar inderdaad een en ander uitgezocht.

Maar ikzelf heet dus Reijbroek en ben ook op zoek naar de betekenis. Was laatst in Aarle Rixtel en heb daar een wandeling gemaakt langs de Reijbroeken en er was ook een Reijbroekse loop. Een broekland is toch een laaggelegen stuk land, wat vochtig is. Nu zoek ik nog wat Reij betekent.

Toch leuk om even te melden. Ikzelf woon in Hilvarenbeek en heb dus weinig toe te voegen over Zijtaart.

Groetjes Ronny Reijbroek

 
19 juli 2010   Hallo Tinus,

Was je vanochtend op tijd wakker of heb ik je telang uit je bed gehouden?

Hieronder een twee-tal citaten van de site oudzijtaart, kroniek 1900. Zijn deze citaten in tegenspraak met elkaar?

Groet, Noud

PA Zijtaart, parochiememoriaal.
In het najaar zijn de fundamenten gelegd door den aannemer H. van den Heuvel, die den bouw heeft aangenomen voor f 33.260.

http://kranten.kb.nl
Uitslag der gisteren te Zijtaart bij Vechel door den architect J. Heijkants gehouden aanbesteding van het bouwen van een Liefdegesticht met school en gasthuis
- B. Vermolen, Heesch f 46,500
- B. van Zantvoort, Nijmegen f 44,080
- F. van Broekhuizen, Deuren f 44,501
- De weduwe van F. van de Schoot, Tilburg, f 44,280
- L. van Eijk, f 44,000
- W. Theunissen, Deurne, f 43,800

(Reactie: de lijst met inschrijvingen blijkt niet volledig overgenomen te zijn en verder te gaan in een volgende kolom, bedankt Noud.)

 

15 juni 2010   Goedemorgen,

Ik wil eerst even zeggen hoe geweldig ik het vindt om een foto terug te vinden van een familie lijn, namelijk de foto van Helena zijlmans. Ik ben namelijk al heel wat jaren op zoek naar alles wat met de familie Zijl(e)mans te maken heeft.

 http://Members.home.nl/Zijlemans

Met vriendelijke groet,
Ron Zijlemans,
Veghel

 
4 juni 2010  

Goedemorgen heren,

Graag zou ik jullie weer om jullie hulp vragen m.b.t. Oud-Veghel. Ik zou graag willen vragen of jullie weten of het gebied tussen het H. Hartplein en het NCB gebouw, compleet vernieuwd is of dat er nog oude bebouwing aanwezig is van rond de oorlog? Het gaat met name om de kant van het oude NCB gebouw. En of het oude NCB gebouw nog aanwezig is?

Ik hoop graag weer van jullie te horen.

Groet,
Vincent van Rijn

 

5 mei 2010  

Hallo Oud-Zijtaart,

Ik heb informatie gekregen dat deze eenheid zich in deze periode in Zijtaart bevond. Op de site wordt in ieder geval De Koevering genoemd (zie onderstaande tekst) en via bronnen bij www.screamingeagles.nl wordt dit bevestigd (zie hieronder).

Groeten,
Marc van den Berkmortel


Beste Marc,

Dit is de informatie die ik toegezonden kreeg: "Ik weet dat het 1e Battaljon van het 506PIR van 24 t/m 26 september zich rond Zijtaart en het Zondveld hebben opgehouden bij de gevechten om de Duitsers van de Logtenburg en Koevering te verjagen. Wellicht dat ook Engelsen later in Zijtaart hebben gezeten, maar daar heb ik geen informatie over."

De periode dat je moeder in Zijtaart was is dus van belang om zeker te weten van welke eenheid de soldaten waren. Omdat de periode midden in Operatie Market Garden ligt, en de gevechten in volle gang kan het zijn dat eenheden elkaar afwisselden. Nadat het 101e hun doelen hadden veilig gesteld was het de bedoeling dat zij richting Nijmegen trokken om zodoende het Britse leger de gelegenheid te geven via de weg vanuit het zuiden ook naar het noorden te trekken.

Airborne groet,
Petra Wenstedt-Pulles HM101
www.screamingeagles.nl

Upon arriving at Zon, the 1st Battalion, led by Maj James L LaPrade, found the two bridges had been blown when the leading group was within 50 yards of securing it. Undaunted by this setback, Col Sink ferried his Five-O-Sink troopers across the canal, however, the regiment was a day late in arriving at its objective, Eindhoven. By noon on D plus 1, the Eindhoven bridges were secured, and at 1830 hours, the British were able to move an armored unit into the town.

From D-Day until November, 1944, the men of the 506th became familiar with such names as St Oedenrode, Uden, Veghel, Koevering, Nijmegen, Opheusden and Randwijk, as they fought from town to town and repelled every counter-attack the enemy launched. The end of November found the unit at a former French artillery garrison just outside the village of Mourmelon. Here they rested, reorganized and received replacements.
Bron: http://www.ww2-airborne.us/units/506/506.html

 

19 april 2010   Tinus en Marc,

Ik las zojuist het verhaal over de gecrashte spitfire op d’n Doornhoek op Oud Zijtaart. In de jaren ’80 heb ik ook een aantal resten gevonden van dit vliegtuig. In de (toen drooggevallen) sloot achter Theo van Reijbroek, tegen de oude Valstraat aan. Daar lag een stuk van een vliegtuigband en twee 20-mm kogels. Die heb ik nog mee naar huis genomen, maar omdat ze nog ‘scherp’ waren heeft ons pap ze maar in veiligheid gebracht (ik weet trouwens niet waar, ik denk in de grond).

Volgens mijn informatie heeft Theo van Reijbroek nog veel meer restanten, want hij heeft ons bezig gezien en is daarna nog gaan graven. Ook heeft hij volgens mij nog een van de boordmitrailleurs. Het zou zowieso leuk zijn een keer met hem te gaan praten voor Oud Zijtaart…

Willem Timmers

 
16 april 2010   Bedankt, Martien voor de info,

De piloot, Ronald Palmer, [van het in 1945 in de Doornhoek neergestortte vliegtuig] is inderdaad dood en ligt begraven op de War Cemetery in Bergen-op-Zoom, dus jullie zouden hem toch niet opgegraven hebben.

Leuk om de exacte plaats van de crash te weten, die kan ik dan doorgeven aan Andy Ingham, historicus van 127 Squadron RAF. Hij was benieuwd naar de exacte crashplaats (die weet ik nu) en de tijdelijke begraafplaats (ik heb van hem 3 foto's gekregen van de tijdelijke begrafenis van Ronald Palmer, voordat zijn stoffelijke resten naar Bergen-op-Zoom gingen). Ik heb nog meer mensen gevraagd of zij, naar aanleiding van de foto's, de begraafplaats herkenden. Deze zou mogelijk ergens in Oost-Brabant kunnen liggen. Wordt dus nog vervolgd.

Martien, ik zou misschien wat foto's kunnen maken van de crashplaats; dit is wellicht interessant voor Andy Ingham en mogelijke nabestaanden. Als ik bij jullie Theo of jullie Willy langs ga, kunnen zij mij dan de plaats aanwijzen?

Groeten, Marc.

 
14 maart 2010  

Geachte heer, mevrouw,

Ik ben Noortje van de Wetering, getrouwd met Maarten van de Wetering: zoon van Pieta Verkuylen uit Zijtaart en rietdekker Johan van de Wetering uit Veghel. Ik ben voor de 85ste verjaardag (7 juni 2010 ) van Pieta (mijn schoonmoeder dus ) op zoek naar oud beeldmateriaal waar zij op staat. Kunt u mij misschien verder helpen?

Pieta was de oudste dochter uit een groot gezin. Haar moeder is overleden vlak na de geboorte van haar jongste zusje Ria, toen ze zelf - ik dacht - 18 jaar oud was. Zodoende heeft mijn schoonmoeder de moederrol overgenomen en voor het gezin gezorgd. Ik hoop haar te kunnen verrassen.

Met vriendelijke groet,

Noortje van de Wetering.
Berghem
info@werkmetriet.nl

 

30 januari 2010   De Duitse foto's van de kapotte A-brug zijn erg mooi. De foto's zijn genomen vanaf het midden van de kapotte brug richting markt. De fotograaf staat lager dan het maktniveau maar je kunt duidelijk de muziekkiosk zien die midden op de markt stond. Voor de tweede foto is hij ongeveer twee meter naar rechts gegaan tot de rand van de de restanten van de brug. Hij heeft zijn kamera ongeveer 30 graden naar links gedraaid waardoor je de restanten van het postkantoor ziet dat door de ontploffing zo zwaar beschadigd werd dat het afgebroken moest worden.

Het "Nederlandse leger" heeft de brug laten springen on de Duitsers tegen te houden. Wie dit uitgevoerd heeft weet ik niet. Het getuigt van weinig expertise. Er is veel te veel spingsstof aangebracht en ook nog op de verkeerde plaats. Het resultaat was er naar. Twee gebouwen op de markt liepen veel schade op: het reeds genoemde postkantoor aan de noordkant van de markt, en het raadhuis aan de zuidkant van de markt. Het raadhuis is later gerestaureerd.

Het doel: de Duitsers tegen te houden is niet gerealiseerd omdat de peilers wel kapot gingen maar het wegdek grotendeels intact bleef. Het viel als één geknikte plaat naar beneden. Er zijn foto's van de brug van de zijkant waarop dit goed te zien is. De plaat lag aan de zijde van de Hoogstraat nog op de straatkant. Aan de kant van de markt was de plaat een paar meter naar beneden gevallen. De Duitsers hebben hier met planken een pad gemaakt naar beneden en zijn op de foto's bezig om van de markt over de platen van de "vernietigde brug" te lopen naar de overkant van de Aa.

Jean-Paul van Eerd
Oud-Veghelaar

 
23 januari 2010  

Bedankt voor de info. Jammer dat er niet veel herkenbaar meer is. Ik heb helaas geen andere foto's van Veghel, dit is alles wat ik heb van Veghel. Ik verzamel oude foto's van Nederland tijdens de tweede wereldoorlog. Mijn doel is, het bewaren en veiligstellen van historisch materiaal.

En verder wil ik ooit een website maken waarop ik al mijn foto's ten toon stel. Verder wil ik iedere plek waarvan ik foto's heb en de locatie weet, bezoeken en de foto precies zo namaken zoals deze destijds gemaakt is door de fotograaf. Alleen dan anno 2010 of wanneer ik deze locatie kan bezoeken. En dan proberen om het verhaal achter de foto te achterhalen en dit te vertellen op de website. Het doel van de website moet worden om het onderwerp 2e wereldoorlog in Nederland onder de aandacht te houden bij met name de jeugd.

Het klopt dan ook dat u deze nooit eerder gezien heeft omdat ik deze foto's gekocht heb van een handelaar die deze foto's uit een album heeft gehaald van een overleden oud-Duitse militair. Waarschijnlijk was deze man onlangs overleden en is zijn fotoalbum op een veiling terecht gekomen en de foto's komen dan in de handel terecht. En ik als verzamelaar probeer deze dan te bemachtigen als ik ze interessant vind.

Met vriendelijke groet,

Vincent van Rijn

 

11 januari 2010   Goedenmiddag,

Via Google ben ik op uw website gekomen. Ik heb namelijk een oude foto van een brug in Veghel die opgeblazen is in mei 1940. Op uw site staat ook een foto van een of de brug in Veghel die opgeblazen is in  mei 1940. Alleen deze situatie lijkt niet op de foto die op uw site staat? Misschien van de andere kant genomen.

Op uw site lees ik in een reactie dat er veel bruggen ook gespaard zijn gebleven. Mijn vraag is dan ook, is er maar 1 brug in Veghel opgeblazen? Dan zou het namelijk dezelfde brug moeten zijn, maar dan misschien van de andere kant genomen.

Bent u zelf bekend in oud Veghel of kent u iemand die u de foto zou kunnen laten zien ter indentificatie? En weet u ook wat de preceize locatie is van de brug die opgeblazen is in Veghel. Veel vraagstukken, maar ik hoop dat u mij kunt helpen.

Bijgevoegd zijn 2 foto's die ik onlangs in mijn bezit gekregen heb. Dit moet een brug bij Veghel zijn.

Alvast bedankt,

Vincent  van Rijn
vincentvanrijn@quicknet.nl

 
11 januari 2010   Mijne Heren,

Mijn Overgroot ouders komen uit Zijtaart, Familie Vermeulen. Mijn Grootvader Adrianus Vermeulen is begin 1900 naar de Willibrordushoek in Eerde verhuisd,waar ze nu nog wonen.

Helaas is mij weinig bekend over mijn overgrootouders,alleen dat ze bepaald niet arm waren, van horen zeggen hadden ze meerdere boerderijen in hun bezit. Kunt u mij informatie verschaffen over de familie Vermeulen uit Zijtaart. Woonadres, annekdotes enz?

Met vriendelijke groet,

Gerrie Jaspers
Email:hogeja@home.nl

 
21 december 2009   Hallo,

Ik zat de foto,s te bekijken van de fanfare 50-jarig bestaan 1952 zag nog vele lege plekken (..) en van de RKJB 1952 30-jarig bestaan, (..) ik hoop dat je er iets aan hebt,

Groetjes van,

Henk van de Ven

 
21 november 2009   Hallo medewerkers van historie oud Zijtaart

Ik was zomaar even wat foto's aan het bekijken van die voortreffelijke site van oud Zijtaart toen ik een paar foto's tegen kwam waar jullie niet alle namen van wisten. Het betreft de foto’s van de drumband historie jaren 1971-1980 Ik ken ze nog wel omdat ik er zelf ook bij betrokken was.

De eerste foto van historie jaar 1972 zal ik de namen door geven (..). De daarop volgende foto is gemaakt in Budel-Dorpplein waar we toen zijn gepromoveerd. Daar kon ik toen niet mee doen, ik had toen mijn duim gebroken en Wies v d Akker(zus van Nelly) is toen voor mij ingevallen. (..)

Ik hoop dat ik jullie hiermee geholpen heb, Ik vind het een genot om deze site eens door te lopen,mijn complimenten voor het vele werk wat jullie er voor doen.

Met vriendelijke groeten uit Beek en Donk,

André v Nunen.

 
16 november 2009   Goedenavond,

Ik kwam op de site een foto tegen (huwelijk Ria van Zutphen met Cor vd.Hurk) waarbij nogal wat namen ontbraken. Voor zover ik deze weet, heb ik ze ingevuld.

Ria van de Bogaard

 
21 september 2009   Geachte heer / mevrouw,

Op uw website staat een foto (25 mei 1946) van een jongensgilde dat drie graven van Amerikanen bezoekt. De foto komt uit de collectie van Harry Vervoort. Indien mogelijk zou ik deze foto graag eventueel willen gebruiken voor een boek over de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. De foto zou een mooie illustratie vormen bij een passage over de herdenking van gesneuvelde geallieerde militairen net na de oorlog. Mijn vraag is dus of u c.q. de heer Vervoort daarvoor toestemming wilt verlenen en zo ja, is het dan mogelijk om mij daarvan een digitale kopie in hoge resolutie te sturen?

Met vriendelijke groet,

Rob van GinkeI

 
21 september 2009   Ik zag op de site dat de paardenfonds nog bestaat maar helaas is deze twee jaar (2007) geleden ter ziele gegaan vanwege het lage aantal leden wat er nog over was. De paardenfonds is in het verleden samengegaan met de paardenfonds van Eerde. Dit moet zeker 40 jaar geleden al gebeurd zijn maar ik weet niet exact welk jaar. Onze pap (Piet van Asseldonk) heeft vele jaren in het bestuur gezeten en was secretaris/penningmeester. Dit heeft hij gedaan tot omstreeks 19990, daarna is hij uit het bestuur gegaan.

Met vriendelijke groet,

Mari van Asseldonk

 
3 september 12009   Beste Martien,

Een stoof is een stobbe (stronk) met meerdere stammen. Eikenstoven zijn eiken die als hakhout worden/werden beheerd. Dit betekent dat de bomen regelmatig bij de grond worden afgezaagd waardoor ze opnieuw uitlopen als een meerstammige struik. Vroeger werd dit vaak gedaan (hakhout, schaarbos) om zo regelmatig geriefhout te kunnen oogsten.

De oude bomen op de randwalduin zijn vroeger op deze wijze beheerd. De  bomen op de randwalduin worden al decennia lang niet meer beheerd als hakhout. Op een gegeven moment was er geen behoefte meer aan geriefhout waardoor men met deze wijze van beheer is gestopt.

Met vriendelijke groet, Theo Lemmers

Gemeente Veghel

 
2 september 2009   Beste heer van Asseldonk,

Wij zijn momenteel bezig met een inventarisatie van historische groenelementen in de gemeentelijke bossen van Veghel. We hebben hiervoor Bert Maes ingehuurd, een historisch ecoloog, deskundig op het gebied van inheemse flora en oude beplantingsvormen.

Bert heeft in het gebied Eerdse Bergen – Coevering - Logtenburg oude eikenstoven gevonden op de restanten van de randwalduin te plaatse. Deze eiken zorgden vroeger voor beschutting van de achterliggende akkers en het vastleggen van de zandduin, ze werden vroeger als hakhout beheerd. Bert denkt dat de eikenstoven zeer oud zijn. Het is voor hem echter lastig zonder duur (genetisch) onderzoek vast te stellen hoe oud de stoven zijn. Zie de bijgevoegde uitsnede van de topografische kaart, uitgave 1838, met de vroegere locaties van de randwalduin.

Wij hebben hierover een concrete vraag aan jullie: Hebben jullie in archieven ooit gegevens gevonden over de randwalduin en de aanwezige oude eikenstoven? Mogelijk dat we hierdoor meer informatie krijgen over de ouderdom en het vroegere beheer.

Met vriendelijke groet,
Theo Lemmers.
Groenbeheerder Gemeente Veghel

 
29 augustus 2009   In november 2008 vroeg Anita Ketelaars-v.d. Acker om een communiefoto uit 1972 van mijn klas. Misschien kan ik ze helpen; wellicht kunnen jullie mij haar emailadres geven? Verder heb ik een aantal vermoedelijke aanvullingen op diverse foto’s (..)

Als ik verder ooit kan helpen met foto’s of iets anders complementeren; ik houd me aanbevolen.

Marc van den Berkmortel,
Horst

 
20 augustus 2009   Beste oud-zijtaart,

Allereerst de complimenten. Erg leuk de site. Maar toen ik de foto van De kleuterklas van het schooljaar 1980-1981 aan het bekijken was kwam ik een foutje tegen. In de beschrijving staat dat naast Robert v.d. Wetering Miranda van Lankvelt zou zitten. Maar bij mijn weten is dat echt Alice Munsters (twijfel even hoe je d’r voornaam schrijft).

Gr.,

Martijn vd Wetering

 
15 juni 2009  

Aan de heer, mevrouw,

De monumentale boerderij aan de Sweenslag 18 in Erp (volgens mij Keldonk, maar volgens de brochure Erp) staat te koop en nu hebben wij daar erg veel interesse in. Ik zou graag wat meer willen weten over de geschiedenis van deze boerderij. Weet u waar ik deze informatie kan vinden?

Met vriendelijke groeten,

Wendy

 

19 april 2009   Hallo Martien,

Op de website staat in de rubriek foto’s 1971 – 1980 ter hoogte van 1977 een foto van de fanfare. De foto is gemaakt in de tuin van het klooster. Er staan wel namen bij van diverse leden, maar de lijst is nog erg onvolledig. Ik heb samen met mijn broer de meeste namen nu boven water, maar het is wel wat onoverzichtelijk. Is het een idee om de leden te nummeren, zoals bij andere foto’s? Dan zal ik alle namen erbij zetten.

Ik hoor het graag.

Met vriendelijke groet,

Bea van Zoggel, Rotterdam

 
19 april 2009   Goedemiddag,

Op de website staan in de categorie Huizen op Hoolstraat 5 twee foto’s van huizen op dat adres: het oude boerderijtje van Berta en Ties van der Heijden en het woonhuis van Marion en Henri Jonkers. Het schijnt dat er al een woning stond sinds 1857.

Hierbij stuur ik je een foto van de achterzijde van het huis, voordat dit werd verbouwd (waarschijnlijk is dat gebeurd eind jaren veertig, begin jaren vijftig). Misschien is het de woning die uit de 19e eeuw stamt. Het huis had toen een half rieten dak en één echte schoorsteen. Aan de voorzijde was er – voor zover ik kan zien – wel een soort kachelpijp. Die deed waarschijnlijk dienst als schoorsteen.

Met vriendelijke groet,

Bea van Zoggel, Rotterdam

 
19 april 2009   Dag Martien,

Onlangs heb ik je een mail gestuurd m.b.t. mijn stamboom van van Sleeuwen. Het antwoord kwam snel. Mijn laatste voorvader was Jan Hendrick Jan Claessen (van Doorn).

Zo langzaamaan twijfel ik voort over van alles en denk dan weer dat het toch goed is wat ik heb. Ik weet niet of je momenteel tijd hebt maar zou je niet een keertje kunnen kijken of het kan kloppen wat ik heb gevonden.

Enkele weken geleden was je op het BHIC maar je had het nogal druk dus heb ik je niet gestoord. Misschien de volgende keer toch maar de stoute schoenen aantrekken.

Groetjes,

Marja Waals

 
16 april 2009   Hallo Martien,

Ik wil je nog bedanken voor de mail wat betreft de familie van Sleeuwen. Op dit moment heb ik de van Sleeuwens/Sleuwens die in zijtaart woonden en misschien nog wonen kunnen koppelen aan de broer van mijn voorouder, Handrick Joannes. Dus de van Sleeuwens van Bedaf en Zijtaart hebben dezelfde voorouders.

Hopelijk wonen er nog in Zijtaart, daar ga ik binnenkort eens naar zoeken. Ik zou het leuk vinden van hen een beeld te krijgen voor in mijn genealogie en hoop dat ze dat ook leuk vinden.

Nogmaals bedankt voor de tips, daar ga ik mee aan de slag.

Groetjes, Marja Waals

 
14 april 2009   Geachte mijnheer, mevrouw,

Voor het tijdschrift Buitenleven (zie www.buitenleven.nl) maak ik de rubriek Groeten uit... Deze rubriek behandelt elke maand de herkomst van een plaatsnaam. Voor het volgende nummer is de keuze gevallen op Zijtaart.

Bij onderzoek naar de herkomst van Zijtaart, belandde ik op uw website oudzijtaart.nl. Daar lees ik dat er verschillende verklaringen zijn, maar dat u ze geen van alle aannemelijk vindt. Zijtaart heeft noch dezelfde herkomst als Sittard (hoogte of berghelling), noch dezelfde als Zittert (zijwaarts), noch verwijst de naam naar een grassoort (Zegge).

Wat ik graag van u zou willen weten: is dit de laatste stand van zaken? Of is er intussen misschien een nieuwe theorie? En wat te denken van de verklaring die Wikipedia geeft? Namelijk de naam Zijtaart wordt meestal verklaard als het zijwaards gelegene, oftewel de ligging van Zijtaart ten opzichte van de oude parochie Veghel.

Ik hoor het graag!

Alvast heel hartelijk dank, en vriendelijke groet,

Marjolein van Rotterdam

 
12 april 2009   Beste mensen,

Ten eerste moet ik jullie complimenteren met zo’n prachtige en complete site! Ik heb er echt al heel wat uurtjes doorgebracht.

Wij gaan dit jaar wonen aan de Sweenslag in Keldonk. Hiervoor ben ik aan het zoeken naar informatie naar onze boerderij en dan vooral de geschiedenis van het gebied en de mensen die daar wonen.

Toevallig kwam ik langs Bergsven 4. Het is echt een identieke boerderij als de boerderij aan de Sweenslag 6. Zijn deze in serie neergezet en zijn er nog meer( precies) dezelfde? Ik heb de blauwdrukken bekeken en er zijn echt maar een paar kleine verschillen, maar verder precies dezelfde indeling van kamers keuken, stallen, paardenstal, bakoven etc. etc.

Hebben jullie toevallig ook informatie over de boerderij waar wij zullen gaan wonen en weten jullie anders hoe ik aan deze informatie kan komen.

Met vriendelijke groet.

Martijn van den Berg.
Amersfoort

 
6 april 2009   Dag beste mensen,

Ik ben al enkele jaren bezig met de stamboom van Van Sleeuwen. Ze woonden o.a. in 1652 op D'Erbt in Veghel.  De laatste stamouder die ik heb heet Jan Hendrik Jan Claes Henrici en was getrouwd met Catharina Wilhelmi Joannis. Van dit paar heb ik een erfdeling uit 1652.

Hun kinderen zijn:
- Wilhelmus Joannes Henricus Joannes Nicolaus (gehuwd met Catharina Daniel Henricus Daniel)
- Henricus Hendrikx (gehuwd met Joanna Joannes Arnoldus)- Aleijdis Handrickx
- Joanna Handrickx
- Petrus Henrix

Op jullie site staat de naam Jan Henrick Jan Claessen. Ook Catharina komt er in voor. Weet U misschien of deze mensen familie zijn van mijn stamouder of hoe ik daar achter kan komen. Het is voor mij op dit moment een moeilijke zoektocht aan het worden. Ik heb er te weinig verstand van en daar baal ik behoorlijk van want ik wil zo graag verder zoeken maar weet niet goed hoe.

Rond 1660 gaan de kinderen ineens van Sleeuwen heten. Ook dat zou ik graag willen vinden waardoor dat plotseling zo is gegaan. Hopelijk kunnen jullie mij verder op het goede spoor zetten.

Alvast bedankt voor de moeite om dit allemaal te lezen,

Groetjes,

Marja Waals,
Kievietdonk 635467
AS  VEGHEL

 
2 maart 2009   Geachte mevrouw, mijnheer,

Al enkele decennia ben ik bezig met een onderzoek naar de familie Roord, van oorsprong afkomstig uit Deurningen/Oldenzaal. In de op uw website afgebeelde lijst met jongens en meisjes die het vormsel toegediend hebben gekregen trof ik op de lijst van jongens uit 1948 (uit Zijtaart) de naam aan van Henricus, de - zoals het register aangeeft - buitenechtelijke zoon van Maria Roord, die op dat moment kennelijk was geadopteerd door het echtpaar Henricus Steenbergen en Maria Mettrop.

Deze Henricus is op 29 september 1939 geboren te Ginneken als Hendricus Franciscus Roord. Zijn moeder was een weduwe, zij heeft haar zoon kennelijk ter adoptie afgestaan. Dat was binnen de familie Roord in mijn omgeving niet bekend, men wist alleen nog dat de weduwe een tijdlang in het zuiden had gewoond, maar formeel niet is verhuisd. Ze is in 1971 gestorven in Den Haag.

Mijn vraag is of u mij meer kunt vertellen over de familie Steenbergen-Mettrop? Als het mogelijk is zou ik graag met de zoon in contact komen. 

Met vriendelijke groet,

René Rorink,
De Wildbaan 50
7631 KE Ootmarsum
Tel. 0541-294024

 
1 maart 2009   Beste,

Ik ben in het bezit van enkele foto's over vroeger over Zijtaart. Het betreft foto's van mijn vader van de jaren 20-30-40. Hierop staan groepen mensen van de toneelvereniging e.d. Mijn vader (Johan Pepers) is in 1996 gestorven en geboren in Zijtaart in 1917.

Als jullie behoefte hebben aan deze foto's dan mogen jullie deze zo van mij hebben.

Met vriendelijke groeten,

Martien Pepers,
Hool, Keldonk

 
18 februari 2009   Hallo,

Allereerst wil ik u feliciteren met de prachtige site over Zijtaart. Ik heb er met veel genoegen op rondgeneusd.

Ik heb ook op Zijtaart, eigenlijk op Soffelt, gewoond, en ik heb een foto van de kleuterschool van het jaar 1967-1968, tenminste dat denk ik omdat mijn oudere broer en zus op de foto van 1966-1967 staan, en mijn jongere nichtje op die van 1968-1969. Ik zag dat dit jaar op uw site ontbreekt. Helaas herken ik maar een paar kinderen op de foto, maar als u geïnteresseerd bent, mail ik hem wel even door. De foto is 535 kb.

Mijn naam is Nico van Schaijk, en we hebben vroeger gewoond op Zondveldstraat 16, waar nu ome Piet van Schaijk woont.

Groeten, Nico van Schaijk.

 
16 februari 2009   L.S.,

Wegens medische redenen in Spanje verblijvend aldaar op Internet gelezen Uw interessante site Geschiedenis Zijtaart. Ik werk straks thuis in Nuenen weer verder aan een familieboek  Gevers-Schijndel (waarmijn eigen voorouders Gevers ook vandaan komen) en ken daarin qua Zijtaart Adriana (Jans) Gevers, geboren in Erp  op 4 maart 1901, boerin,  Aartd Langens, geb0ren in Veghel op 31 januari 1893, rk, landbouwer, tevens bekend 8 kinderen Langens.

Wellicht weet U van hen iets meer. Bijvoorbeeld  werd/meer een boerderij(en) ge-exploiteerd/bewoond ? Betekende(n) iets in het dorp/de parochie ?

Voorts: Eli en Dinie Maas te 's-Hertogenbosch fotografeerden alle  grafzerken in Zijtaart. Vraag dinie.maas@home.nl

Benieuwd naar Uw reactie(s).

Vanuit Spanje de Brabantse groeten van Joop Geevers
(voor mijn boeken zie Catalogus Kon.Bibliotheek op kb.nl)

 
12 februari 2009   Beste mevrouw/ heer,

Bij Teleac/NOT zijn wij bezig met een website ter professionalisering van leraren. Op uw site is er een foto te zien die wij ook graag op onze site willen plaatsen. Is deze foto rechtenvrij of kunnen wij toestemming krijgen om deze foto te plaatsen bij een inleidende tekst over het polygoon-journaal en onderwijsgeschiedenis? Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,

Willem Gijtenbeek
Stichting Teleac/NOT
Hilversum
 
8 januari 2009   Bedankt Martien,

Jouw hulp was kostbaar. Leeft jij in Nederland? Ik ben ik van Québec in Canada maar al mijn ooms, tantes, de neven zijn in Nederland. Ik ben er gaat 2 keer tot nu toe.

Mijn familie en ik hebben voorbereiden zich voor volgend reizen weldra!

Nog bedankt vaarwel

Dorick Oppers

 
7 januari 2009   Goedendag,

Ik ben aan het onderzoek van armoiries van de familie Oppers. Zou u me kunnen helpen?

Bedankt! DRINGEND werk school

Dorick Oppers

 
7 januari 2009   Mijnheer/mevrouw

Op uw website hebt u twee mooie foto's staan van staffanfare uit Nijnsel. Misschien is het u bekend, dat wij bezig zijn met een boek over de staffanfare. De drukproef is klaar. Er staan veel foto's in ook van muzikanten uit Zijtaart. Wij hebben ook gesprekken met hen gehad. Maar deze twee foto's hebben we niet eerder gezien. Dus is de vraag: wie heeft deze originele foto's?

Met belangstelling zien wij uw reactie tegemoet.

Jan van der Aa, Sint-Oedenrode

 
24 december 2008   Hallo Martien,

Het leuke aan jullie website is, dat iedereen aan het kijken is of hij er nog iets aan toe kan voegen. Riek van Boxmeer en ‘ons ma’ hebben de ontbrekende namen bij de schoolfoto uit 1943 (profetiefeest van Zr. Theodorica) uit hun herinnering bovengehaald. Ik heb je de lijst al eerder gestuurd, maar ook daar ontbraken er nog een paar. Hoop dat je er wat mee kunt

Groet,

Bea van Zoggel, Rotterdam

 
20 december 2008   Hoi,

Mijn moeder, Maria Thijssen (1926), dochter van Toon Thijssen en Nel van Dijk, is op 1 mei overleden. Ze heeft in haar laatste maanden enorm genoten van foto's die ik van jullie prachtige website "geleend" heb en via een DVD aan haar op tv kon laten zien. Moeder was dement en alleen het verleden kon haar nog boeien. Nu we haar spullen aan het uitzoeken zijn komen we een enorme berg oude foto's, bidprentjes, oorlogsprentjes etc. tegen die voor de website misschien wel een mooie toevoeging zijn. Althans sommige foto's.

Ons mam heeft foto's van de periode 1930-1959 ongeveer, haar Zijtaartse periode, daarna is ze in Vorstenbosch gaan wonen. Ze had al vroeg een eigen camera vandaar dat het er zo veel zijn. Ben ook een serie bevrijdingsfoto's tegengekomen uit Veghel, prachtige plaatjes maar volgens mij niet door haarzelf  gemaakt (gekochte serie van van Eert of zo).

Veel groepsfoto's met wellicht allemaal zijtaarts volk erop, vriendinnenclubs, plattelandsvereniging, lourdes excursie, buren, familie, de foto die al op jullie website staat van haar bij de priesterwijding van een missionaris Thijssen (oom) kwam ik ook tegen, evenals de foto van de hele familie.  Drika Dilissen, de Wuit, Oppers, Van Asseldonk, Henst, een berg Van Nunens, etc. zijn zo namen die me te binnen schieten die ze noemde bij de foto's. Ik herken alleen de eigen familie en de vriendinnen van ons mam erop, de rest ken ik dus niet. Het zijn overwegend scherpe foto's.

Bijgevoegd een paar kiekjes die ik onder mijn huistuinkeuken scanner heb gelegd. Mochten jullie belangstelling hebben dan laat maar horen. Ik wil de foto's niet kwijt maar lenen om ze te digitaliseren is prima.

Groeten,

Erna van den Elsen, Boxtel

.
19 december 2008   Hallo Antoon en Martien,

Bij deze stuur ik u een bijlage met aanvullingen (..). Mocht u nog informatie nodig hebben over "het cafe" op Soffelt of over de voetbalvereniging Soffelt dan kunt u altijd contact met mij opnemen.

Veel succes nog met uw site.

Groetjes,

Antoon van der Sanden, Best

 
14 december 2008   Hallo Martien,

Op de jubileumfoto van zuster Theodorica staan de kinderen van de meisjesschool, maar er ontbreekt een groot aantal namen. Mijn moeder blijkt een flink aantal van de kinderen te herkennen. Ik heb de namenlijst dus aangevuld en stuur je die hierbij toe. Sommige kinderen kwamen van buiten Zijtaart en waren bij families in het dorp ondergebracht, omdat boven de rivieren de honger al dreigde. Waar dat het geval was heb ik dat aangegeven. Op de foto dragen alle meisjes in hartlint of andere versiering. Die was in alle klassen speciaal gemaakt voor deze dag.

Bea van Zoggel, Rotterdam

 
7 december 2008    This picture from your web site is of Piet van de Nieuwenhuijzen and Johanna Petronella van de Nieuwenhuijzen. Both are still alive and live in New Zealand. Johanna van de Nieuwenhuijzen is my mother.

Kind regards.

Peter van Zoggel, Oxford, New Zealand

 
25 november 2008   Dear Webmaster,

Thank you are the fascinating site about Zijtaart. It was a delight to view.

A question.  Do you know what the last (family) name of Irma (the little Jewish undergrounder) was? I have no connection with Zijtaart.  I have an interest in World War II history and the Holocaust.  Your web site was very interesting.

Thanks Dennis Weidner

 
14 november 2008  

Geachte Mevrouw, geachte Heer,

Tijdens mijn opzoekingen kwam ik op Uw site terecht, waarvoor mijn felicitaties. Een van de beschreven huizen met name Krijtenburg 11 en 11A trok mijn aandacht, omdat ik voor een bepaalde periode de opeenvolging van eigenaars via mijn genealogische gegevens kon volgen.

Als bijlage heb ik hiervan een overzicht gemaakt waar de devolutie van het goed duidelijk te volgen is en uiteraard klopt met Uw gegevens. De noties bij betrokken personen en de volledige genealogische gegevens zijn consulteerbaar op:

 gw.geneanet.org/fdh1

 Hopelijk is de bijlage voor U leesbaar, aangezien ik in Vista werk.

Ik vond het boeiend de match te hebben tussen Uw  eigendomsgegevens en mijn opzoekwerk en teken met bijzondere achting.

Daniel J.S.M. Peeters 

 

8 november 2008  

Hallo mensen van "Oud Zijtaart",

Net als de mevrouw die op 10 oktober in het gastenboek schreef, lijkt het mij ook leuk als er foto' s van de kleuterschool van 1969-1972 op zouden komen staan! Hopelijk heeft iemand die?

Zr. Leonilla heb ik ook nog wel gekend, en ook juffr. Cocky, zr. Adeleida. Heeft er iemand een groepsfoto van de eerste communie in 1973? Mijnheer Kerk gaf toen les in de 2e klas. In die klas zaten o.a. Erika Rooijakkers, Wilma vd Hurk, Dorea Ketelaars, Rene Versantvoort, enz. enz.

Ik bekijk regelmatig de site. Komen er straks ook nog foto's van na 1980 op te staan? Die zijn ook al "een beetje oud". Groetjes,

A. Ketelaars-van den Acker, Veghel

 

24 oktober 2008   Beste webbeheerder,

Wat een leuke website om te zien hoe Zijtaart zich heeft ontwikkeld. Ik zag dat er nog wat informatie aangevuld kan worden. (..)

Nowacki Produkties,
Bea van Zoggel,
Rotterdam

 
10 oktober 2008  

L.S.,

Onderstaand stukje zag ik staan op internet en dan met name in dit geval van  Zr.Leonilla (de Goeij.) Zr. Leonilla is een tante van ons (mijn man) en toevallig hebben wij gisteren, donderdag 9 oktober, haar 92ste verjaardag gevierd in het klooster in de Deken van Miertstraat in Veghel.

Mocht U nog informatie wensen over "haar tijd"  in Zijtaart, dan kunt U wellicht contact opnemen met haar via het klooster. Ze is nog in redelijke gezondheid en nog steeds  zeer opgewekt.

Met vriendelijke groeten, Greetje van Susteren, Ravenstein

Ik hoop dat iemand nog foto's van de kleuterschool 1969-1972 heeft (zr. Leonilla , zr. Adeleida, juffr. Cocky) op de site zet. Groeten, ...
 

23 september 2008   Beste mensen van Oud Zijtaart,

Onderstaande artikelen zijn niet oud, maar wellicht toch interessant om ze toe te voegen aan jullie archief. Oud worden ze vanzelf.

http://www.brabantsdagblad.nl/regios/udenveghel/3595160/Veghelaar-heeft-zijn-hart-verpand-aan-Zijtaart.ece

http://www.brabantsdagblad.nl/regios/udenveghel/3595155/Bromfietsclub-gaat-voor-nieuw-record-in-Zijtaart.ece

Met vriendelijke groeten,

Hans van Eck

 
16 september 2008   L.S.

In mijn stamboomonderzoek naar de voorouders van de familie “van Berkel” (Veghel) ben ik er achter gekomen dat zij in de periode 1600-1700 bekend waren met de toevoeging “van Rijbroek”. Deze familie vind zijn oorsprong in Zijtaart, uit het gebied Rijbroeken. Pas later gingen zij de achternaam “van Berkel” voeren, waarschijnlijk omdat er op dat moment, in die regio, al veel families met de achternaam “van Rijbroek” waren.

De keuze van de achternaam “van Berkel” gaat naar mijn beleving terug naar het huwelijk, omstreeks 1595, van Goos Arien Goos van Rijbroek) met Anna Jan Claes (van Berckel). Nu heb ik gelezen op jullie site dat Anna Jan Claes een dochter van meester Jan Claes van Berckel zou zijn. Weten jullie meer van deze meester Jan Claes van Berckel, en wat weten jullie over zijn nazaten/voorouders?

Vriendelijk groeten en complimenten met de website.

Cor Ottenheim, Vorstenbosch.

 
23 augustus 2008   Martien,

Naast mij staat ons mam en die herkent van bijgaande foto ook degene die daar links staat. Dat is Driek Rovers.(..) Adrianus Rovers, Hendrikus Johannes Rovers en Theodora Rovers zijn alle drie zusters van mijn oma Anna Maria Rovers, later getrouwd met Johannes van Duijnhoven. Toen ik in 1982 stage liep in Breda heb ik een tijd gelogeerd bij Jeanne Vermetten-Rovers.

Ik kom nog een keer langs voor die oude kaarten van het Havelt.

Gegroet,

Twan van Duijnhoven, Rijsbergen

 
28 juni 2008   Beste Mensen,

Prachtige site hebben jullie gemaakt. Een zeer bruikbare steun bij mijn genealogisch onderzoek naar het doen en laten van mijn voorouders. Ik heb nog een opmerking bij een van de historische foto’s van Zijtaart uit 1911-1920. Het meisje uit Zijtaart dat een brief schrijft aan haar neef Jan van de Laar is volgens mij Barbara van de Ven, dochter van ‘mister’ Adriaan (Janus) van Ven.Er staat nl.: ”…blijf ik uw nichtje Barb.” Neef Jan kwam uit Nijnsel. Zijn vader Lindert van de Laar was een broer van Annemarie, de vrouw van Adriaan van de Ven. Jan werd na zijn diensttijd ook bekend als ‘mister’ van de Laar in Nijnsel. De L.J.A. van de Laar, die de kaart beschikbaar stelde moet de oudste zoon van Jan zijn. Deze was redemptorist o.a. te Nijmegen.Veel succes met het goede werk.

Peter van de Laar, Rotterdam (zoon van ‘mister’ van de Laar uit Lieshout)

 
27 mei 2008   Beste mensen, Op uw website heb ik een aantal foto's gevonden die ik graag zou gebruiken als illustratie. Het gaat om een bescheiden handleiding met tips voor docenten van een basisschool in Amsterdam. De handleiding zal niet buiten de school gepubliceerd worden. De foto's zijn van de jongensschool in Zijtaart. Ten minste een van deze foto's zou ik graag willen gebruiken (onder vermelding van bron) en bij deze vraag ik uw toestemming hiervoor. De foto's zijn echt heel mooi en sfeervol, ik dateer van een veel later tijdperk, maar ik kan door die foto's een glimp voelen van hoe het geweest moet zijn! In afwachting van uw reactie en met hartelijke groet,

Anne Eva Korenhof
Alkmaar

24 mei 2008   Hoi Martien/Tinus,

Het blijft steeds weer een leuk 'avontuur' om op de site van Oud Zijtaart rond te neuzen.  Een kleine correctie en een vraag.In de 'aanpassingen' staat bij 21 september 2007 een verwijzing naar het adres waar mijn vader Frans Reijbroek woonde: De Kampen 6. Dat moet zijn: De Kampen 5. Ook de link achter De Kampen 6 komt bij het huis nr 6 uit (Cornelis Pennings), niet bij mijn ouderlijk huis. Het huis op nr 5 is ook veel later gebouwd; elders op je site staat de hele geschiedenis beschreven.

Je schrijft dat de gemeente Veghel 'de komst van dit gezin uit Boekel wilde tegenhouden'. Dat verhaal ken ik niet; ik zou daar graag meer over weten. Kun je me op weg helpen? Of kan Antoon Vissers dat? Overigens is er geen sprake van een gezin dat van Boekel naar Veghel/Zijtaart is verhuisd: mijn opa Petrus Reijbroek kwam uit Boekel, maar mijn oma Catharina de Leest woonde in Zijtaart. Alleen mijn opa is dus 'import' uit Boekel. 

Groet, Pieter Reijbroek

27 maart 2008   Heel erg bedankt voor de reactie op mijn foto, hartstikke leuk. Ik kan dit
goed gebruiken omdat ik net begonnen ben met het uitzoeken van de stamboom.
Dat gekke ding is volgens mij een tafeltje omdat er wat dingen opstaan.

Groetjes Dora Verbakel

26 maart 2008     Hallo,

Ik heb een vraag, mijn opa Adrianus Verbakel is geboren in Zijtaart in
1890. Zijn ouders zijn Martinus Verbakel en Maria Anna Verbakel - Zegers. Weet
iemand misschien waar zij woonden in Zijtaart of heeft iemand fotos waar ze
opstaan? Bij voorbaat dank. Ik vind de site erg leuk.

Groetjes van Dora Verbakel uit Nuenen zusje van Benita van Erp uit Zijtaart.

P.s. ik heb een foto van Martinus Verbakel zittend voor zijn huis in Zijtaart.

21 maart 2008  

Beste mensen van Oud Zijtaart,

In de bijlage een kopie van het door Guinness World Records toegezonden certificaat i.v.m. het behaalde wereldrecord langste rij bromfietsen in 2005. Het origineel hangt in café Kleijngeld.

Dit record is inmiddels in Zweden verbroken en er komt op 23 augustus 2009 weer een nieuwe wereldrecordpoging in Zijtaart.

Hopende u hiermede van dienst te zijn.

Met vriendelijke groeten. Namens de Bromvliegers, Hans van Eck

11 maart 2008   L.S.

Met grote belangstelling delen van Uw kroniek gelezen. Prachtige bundeling van herinneringen enz. Een opmerking. In de beschrijvingen jaren 1940 – 1945 wordt op meerdere plaatsen verwezen naar / geciteerd uit werk van Dr. Frans Goorts.  Volgens mij wordt hier echter bedoeld  Dr. Frans Govers (uit Uden en schrijver van o.a. ‘Corridor naar het verleden’). Wellicht dienst om dit na te gaan een eventueel aan te passen. Ere wie ere toekomt.

Met vriendelijke groet, Toon Verbakel, Uden.

31 januari 2008   Tinus,

Complimenten voor de foto's die je mooi en duidelijk op de site hebt gezet. (..)

Groeten, Toon van den Oever

 
18 januari 2008   Proficiat met jullie mooie site !! Vooral de kwaliteit van de foto's is erg goed !!

Wij zijn ook erg blij met de aandacht die jullie besteden aan de details (achterzijde ansichtkaarten). Als makers van www.schijndelse.nl beseffen we ook hoeveel tijd erin gaat zitten!!

De vele positieve reacties maakt dat weer goed. Ga zo door !!!

Met vriendelijke groeten,

Jo en Tonnie van Gestel

 
2 januari 2008   Geachte Heer van Asseldonk,

De heer Jas van Stiphout, geboortig uit de Kruigenstraat in Veghel, nu wonend in Uden,  wil een boekwerkje samenstellen over het Veghelse buurtschap Het Havelt. Hij heeft dat ook gedaan over zijn Udens buurtschap en wil nu Het Havelt onder de loep nemen. Zijn belangrijkste motief is het vastleggen – nu dat nog kan – van ervaringen van de bewoners van Het Havelt tijdens de bewogen septemberdagen van 1944. Voor hemzelf en zijn familie zijn dat zeer schokkende ervaringen geweest. Ook wil hij aan de hand van gesprekken en fotomateriaal Het Havelt beschrijven nu dat nog kan. Want zoals U wellicht weet wordt Het Havelt stedelijk gebied.

Omdat het vastleggen van gegevens het meest eenvoudig kan met de computer heeft Jas mij (Arnold van Houdt) en mijn vrouw (Jetje Verkuijlen) gevraagd hem behulpzaam te zijn. Mijn vrouw is geboortig van Het Havelt en ik heb er enige jaren gewoond. Wij wonen nu ook in Uden en komen Jas bij gelegenheden nog al eens tegen. Vandaar. We doen het trouwens ook graag.

Intussen is er al heel wat informatie vergaard. Onder andere door gesprekken met bewoners en vroegere bewoners van het Havelt. Ook is er naarstig gegrasduind op internet. O.a. op de site “oudzijtaart”. Dat laatste gegeven is de reden waarom wij U omtrent onze activiteiten informeren. Wij hebben al eens met als zoekgegeven “Het Havelt” op Uw site rondgekeken. O.a. over de roerige septemberdagen van 1944 is veel waardevols te vinden. O.a. een verhaal van Graard van Eert wiens echtgenote geboortig is van Het Havelt. Graard van Boxmeer (oom van mijn echtgenote) is trouwens ook van Het Havelt afkomstig. En – zo is ons gebleken – de historie van de familie “van Asseldonk” heeft heel wat raakvlakken met Het Havelt en met haar toenmalige en tegenwoordige bewoners. Ook dat is deels op Uw website terug te vinden.

Via huidige bewoners wordt dat ook met foto’s en verhalen in beeld gebracht. Al met al vinden wij dat Het Havelt een boeiend buurtschap is en wij denken dat het navorsen aardige menselijke verhalen kan opleveren. Toch missen wij nog wel het een en ander o.a. over de voormalige Antoniuskapel die ooit op Het Havelt stond.. Wij hebben ons natuurlijk ook tot de gemeente Veghel gewend en tot de heemkundige vereniging. De gemeente schreef ons dat na terugkoppeling met de heemkundekring geen enkele informatie beschikbaar is over het gebied Het Havelt!!!! 

Tenslotte. Graag zouden wij van U vernemen of U er mee kunt instemmen dat wij Uw internetbronnen raadplegen en of U onze inspanningen voor een boekwerk(je) over Het Havelt waardevol vindt. Vanzelfsprekend verschaffen wij desgevraagd gaarne nadere informatie en houden wij ons graag aanbevolen voor advies.

Met vriendelijke groeten, Arnold en Jet van Houdt

27 november 2007    Bij het bekijken van deze prachtige site kan ik nog een naam toevoegen (..) met vriendelijke groeten,

Riekie Egelmeer - van de Bogaard

18 november 2007   Hoi,
 
Voor mijn (demente) moeder, Maria Thijssen, dochter van Antonius Thijssen en Petronella van Dijk (zijtaartse familie) ben ik op zoek naar een oud filmpje wat gemaakt moet zijn door een pastoor of een schoolhoofd. Toon Thijssen woonde op Zondveld en was imker. De pastoor of schoolhoofd heeft een hele film gemaakt over hoe Toon Thijssen bezig was met zijn bijen. Toon was een imker in hart en nieren. Iets van bekend of enig idee waar of bij wie ik moet zoeken? Alle tips zijn welkom.
 
Met dank,
 
Erna van den Elsen
 
7 november 2006   Beste Martien,
 
In een klap alle vragen die ik had opgelost. Door je verwijzingen heb ik alles kunnen vinden en ook mevrouw Berkmortel gebeld, daar ga ik zaterdag naar toe. Echt schitterend als je ziet dat er zoveel bewaard is. Is er al een museum in Zijtaart.

Marja Waals

 
6 november 2007   Hallo beste mensen,

Jullie site heb ik al vele vele malen bezocht, op zoek naar een link met mijn nageslacht: de familie van Sleeuwen en de familie Zijlmans. Met van Sleeuwen heb ik nog geen connectie gevonden. Met de familie Zijlmans ben ik nog niet zo lang bezig. Mijn vraag is of bekend is hoeveel kinderen Hendrika van Cleef heeft gehad met Petrus W. Zijlmans en wanneer Hendrika is gestorven en waaraan. Misschien weet Annie Timmers dit, zij heeft ook het huis uitgewerkt op Biezendijk 8, waar ze gewoond hebben. Mijn vader vertelde me dat de familie Zijlmans vroeger daar ook café hield in hun huis, weten jullie of dat zo is? Veel vragen, maar volgens mij weten jullie daar echt alles over het verleden van dit mooie dorp.

Nog veel succes en groetjes,

Marja Waals

 
16 september 2007    Hoi Tinus,

Wat een hoop leuke informatie! Nog geregeld bezoek ik je site. Erg leuk, ook die foto's. Ik heb vanavond een reactie via 'info' gestuurd. (..) Mogelijk in de toekomst nog meer aanvullingen. Ik hoop dat je hier al iets aan hebt.

Wel een heel erg leuke site. En een onvoorstelbare hoeveelheid informatie. Moet zeeën van tijd gekost hebben. Maar buitengewoon leuk, je kunt er echt uren op ronddolen en je komt steeds weer nieuwe dingen tegen. Wat mijn achternaam betreft: die wordt nogal eens 'verbasterd' (op je site, maar ook daarbuiten). In mijn eigen stamboom-speurwerk levert dat natuurlijk de nodige 'probleempjes' op, maar dat hoef ik jou niet uit te leggen. De
correcte schrijfwijze staat hieronder, mocht je dat voor de toekomst nuttig achten.

Ik zou graag in contact komen met de mensen, die pas geleden hebben gemeld dat ze informatie over de naam Rijbroek willen hebben. Zoals je weet probeer ik de stamboom van de Reijbroeken (in de diverse schrijfvarianten) te ontrafelen. 

Groet, ga door met de goede zaak,

Pieter Reijbroek, Wageningen

9 september 2007   Goedemiddag,

Allereerst mijn complimenten voor de site die mede door jullie is geboren. En bedankt voor de vele uren werk die daarmee gemoeid zijn. Ik heb al vaak wat zitten snuffelen en bekijken. Ik heb een aanvulling en mijns inziens een verbetering voor wat betreft een paar namen en data. (..)

Hopelijk kunnen jullie hier iets mee! Verder niets dan lof.

Groeten Toon van den Oever,
Pastoor Clercxstraat 97,
5465 RG Zijtaart

 
30 augustus 2007   Beste Martien,

Ik lees op je website dat je toch steeds weer verder komt. Leuk. Fijn ook dat je bijhoudt wat je wijzigt. (beetje lui?)

Als ik het bericht in je mailbox van Harry van Sleeuwen uit Heerlen lees, dan zit hij er denk ik naast als hij denk dat ik geen aansluiting voor hem heb. (Die denk ik wel te hebben) Graag zou ik dan ook met hem gegevens uitwisselen. Kun je mij zij email-adres toesturen? Of aan hem dit mailtje doorsturen?

Groet en succes!
Marie-José Deckers

 
19 augustus 2007   Beste redactie van de geschiedenis van Zijtaart,

Heel veel succes met jullie werk, ziet er prachtig uit!

Groeten uit Beek en Donk,

Hans en José vd Ven

 
15 augustus 2007   Geachte mevrouw/heer,

Alle lof voor jullie zeer informatieve en prachtig uitgevoerde website! Als BHIC-er geniet ik er dezer dagen voortdurend van, nu we bezig zijn met onze lokale pagina's voor de gemeente Veghel. Daarin staat nu al een verwijzing naar jullie site. Een vraag (hoogstwaarschijnlijk niet de laatste): hoe komt Zijtaart aan de straatnaam 'Corsica'?

Hartelijke groet,

Henk Buijks, Projectenbureau BHIC


14 augustus 2007 Geachte heer/mevrouw,

Wij zijn op zoek naar de oorsprong van de familienaam Rijbroek. Nu komt deze naam in Veghel best veel voor. Al in 1700 wordt gesproken over een familie "Van Reijbroek".

Via Wikipedia kwam ik er achter dat in Zijtaart een gebied is ontgonnen die Rijbroek zou hebben geheten. Ook op uw site lees ik: "Een perceel bij de Zweenslaak werd de Vechelse
waterlaet genoemd. Werd hier bij hoge waterstanden Aa-water naar het Reibroek afgevoerd."

Het is een gok van onze kant om te veronderstellen dat een en ander iets met elkaar van doen heeft. Is daar bij u iets over bekend of kunt u ons een hint geven op onze zoektocht naar de oorsprong van de familienaam Rijbroek?

Bij voorbaat hartelijk dank.

Met vriendelijke groet,

Paul & Erna van Beusekom-Rijbroek

6 augustus 2007   Hallo,
 
Ik heb een vraag over de boerderij gelegen op Krijtenburg 24. Wij worden de nieuwe bewoners van deze boerderij en vroegen ons af of de boerderij een oude naam heeft? is er een bepaalde naam voor deze boerderij of de locatie? ik heb op de site gekeken maar kan geen oude naam van de boerderij/ locatie vinden. We zijn op zoek naar de oude naam van de boerderij omdat we deze benaming weer willen gaan gebruiken voor de aanduiding van de boerderij. Wellicht kunt u ons helpen.
 
Met vriendelijke groeten,
 
Patrick van Lierop
 
 
1 augustus 2007   Hallo Martien,

Allereerst wil ik een compliment maken voor de ontzettend uitgebreide website, die je gemaakt hebt! Daar zitten heel wat uren in, maar het resultaat is er dan ook. Echt geweldig gedaan.

Vandaag heb ik gekeken of er iets staat over machinefabriek J Smits en zn. Wij hebben bij ons in de veldschuur namelijk nog een oude dorsmachine staan met hierop de tekst: 'machinefabriek J. Smits en Zn.' We vinden het jammer om hem zomaar weg te doen, maar misschien weet jij of er iemand interesse heeft in een oude dorsmachine. Als dat zo is, laat het ons maar weten. Het is natuurlijk toch een oud stukje Zijtaarts handwerk.

Groetjes,

Margaret van Boxmeer
Leinserondweg 12 te Zijtaart

24 juli 2007  

Dag beste mensen,

Ook ik heb met veel belangstelling jullie site bekeken. Heel mooi en ook voor mij veel herkenbare dingen. Ik ben geboren in Zijtaart en dat houd altijd een speciaal plekje. Ook de foto's van de jaren 60 tot 80 heb ik met speciale aandacht bekeken.

Ga zo door,

Groetjes Ria van den Bogaart - van Zoggel, Nistelrode.

 

19 juli 2007   Dag Martien,

Op de foto van Schiphol (1948) sta ik niet omdat ik toen niet meegeweest ben. Daar moest voor betaald worden en dat zat er bij ons, ik ben de oudste van de tien, niet aan. Ik weet wel nog dat de school toen is geweest en de foto heb ik later in de klas ook gezien. Voor degenen die niet mee konden of wilden was het een vrije dag.

Naam Van Sle(e)uwen veranderen? Laat maar staan waar het met één e staat is eigenlijk zoals grootvader het wilde en het ook zou moeten zijn. Bij het trouwen van mijn vader en moeder hebben ze in het trouwboekje die ene e nog met inkt weggehaald. Later heeft mijn vader niet opgelet bij het aangeven bij de burgerlijke stand in Veghel. Vandaar dat de oudsten van ons met twee e's schrijven en de jongeren met één e. Mijn zus Toos, getrouwd met Chris van der Heijden uit Keldonk en op het ogenblik wonend in Gemert, heeft het wel laten veranderen en schrijft nu met één e. Andere families (van de kant van ooms van mijn vader) vonden die twee e's wel sjiek staan en wilden dat juist.Sleuwen, wordt dan gezien als dialectische uitspraak Zoals je in het Brabants ook leeuw en sneeuw uitspreekt. Daarom wist die ambtenaar ook niet hoe het moest zijn.Laat dus maar staan zoals je het aantreft. Mijn roepnaam heb ik vanaf de mulo wel veranderd van Harrie in Harry. Voor mij is het dus Harry van Sleeuwen en mijn vader Bert van Sleuwen.

Ik heb wel eens wat op internet geneusd en gespeurd met als zoeknaam van Sleeuwen en van Sleuwen. Ben niet echt ver gekomen.Via de gastenboekbijdrage in je site kwam ik ook bij Marie-José Beckers. De van Sle(e)uwens waar zij mee bezig is zijn meer van de kant van Heeswijk-Dinther. In Boekel schijnt er echt werk van gemaakt te worden en schijnen ze veel bij elkaar te komen. Je schijnt deze Marie-José ooit ontmoet te hebben. Wat mij betreft mag je dit doormailen als het je nuttig lijkt.

Harry van Sleeuwen, Heerlen

 
19 juli 2007   Dag ? beheerder van deze mooie site over Zijtaart.

Door toeval kwam ik er vandaag op terecht. Het is zoveel dat ik er heel lang mee bezig ben geweest. Mezelf gevonden bij de dopelingen 1941 en de eerstecommuniekinderen 1947. Mijn grootmoeder tweede van links van Hein van Sleeuwen. Het zou ook wel eens kunnen dat die foto ook bij ons nog in de familie is.

De naam wordt soms met twee dan weer met één e geschreven.

Vanaf 1956 ben ik eigenlijk weg. Alleen vakanties en op bezoek bij familie. Heb je een en ander over onze familie dat niet op de site staat, dan hou ik me van harte aanbevolen. Ik heb zelf misschien nog wel een paar interessante foto's maar moet wel zoeken. Broers en zussen zijn veel langer op Zijtaart gebleven en die weten wel veel meer. Het beste met het vele werk!

Harry van Sleeuwen, Heerlen

 
17 juni 2007    Hoi, Mooie site.

Groetjes Annie v. Duren .v. Vugt

1 juni 2007    Als Zijtaartse ben ik wel geinterresseerd in oud Zijtaart! Ik vind het een leuke en goed opgezette site. Gefeliciteerd!

Lies Kremers

17 mei 2007   Hoi Martien,

Veel succes met de leuke site,

Groetjes,

Familie H.H.M. van de Boom.

17 mei 2007   Hallo

Ik heb zojuist de site nog eens zitten bekijken en het is toch wel erg mooi om te zien al die oude foto's. Zeker er nu ook meer foto's op staan van mijn eigen jeugdtijd. Er stonden foto's bij waarvan sommige namen niet bekend waren maar die ik nog wel weet, dus dacht ik laat ik die namen maar even doormailen. Hopelijk kun je ze nog gebruiken.

Met vriendelijke groet,

Annet Gibbels

6 mei 2007   Hoi Martien,

In het verleden hebben we contact met elkaar gehad over de familie van Sleeuwen op de Krekelshof. Ik sta helemaal paf je nu weer tegen te komen met een geweldige website. De structuur deed mij al vermoeden dat jij hier mogelijk een hand in had en toen ik op zoek ging naar de maker: ja hoor! Geweldig!

Leuk om de foto van de grootouders van mijn oma te vinden (Hanneske van
Sleeuwen en Adriana van den Tillart). Ik blijf fijn nog een tijdje snuffelen, want ik heb nog lang niet alles gezien. Groet,

Marie-José Deckers www.abspoelendeckers.nl
(maar daar durf ik na zo'n mooie site bijna niet naar te verwijzen.)

 
5 mei 2007   Aan: de redactie van de website Oudzijtaart,

Geachte heer/mevrouw,

Met veel interesse zit ik de laatste tijd de enorme berg informatie op uw website te lezen, met name, zoals u zult begrijpen, die informatie die betrekking heeft op de veldnaam/straatnaam Krijtenburg (of in welke andere spellingen dan ook).

Graag zou ik in contact komen met iemand die ik zou kunnen mailen om naar bepaalde preciezere informatie door te vragen, aangezien ik belangstelling heb voor de vroegst mogelijke geschiedenis van mensen die wellicht tot mijn voorouders behoren. En voor alles wat daarmee te maken heeft.

Bij voorbaat dank voor een antwoord

Met vriendelijke groet,

Diederik Krijtenburg, Groningen

24 april 2007   Hallo mensen van Oud Zijtaart,

Mooi dat er steeds meer foto's verschijnen op de website! Groetjes,

Anita Ketelaars

12 april 2007    Hello Martien,

Ik heb even wat tijd genomen om de web site wat beter te bekijken. Ik had namelijk alleen de opening pagina gezien toen ik de eerste foto's gestuurd heb. Daar is nogal wat informatie verzameld.  Ik weet nu meer van Zijtaart dan dat ik ooit geweten heb, en dit allemaal aan de andere kant van de wereld! Een pluim op die hoed van jou! Nogmaals,  mooi werk! De groetjes,

Martin van den Tillaart. (Martien van Thieu van Tinus de Weuw ook wel 'De
Rooie')

20 maart 2007   Beste Martien,

Ik sta weer paf. Prachtige site heb je gebouwd. Een voorbeeld voor veel anderen, denk ik zo! Mag ik ze naar je doorsturen? Er zijn namelijke meer heemkundekringen bezig met dergelijke projecten en die vragen om advies bij het verwerken en publiek maken van hun gegevens. Hartelijke groeten,

Arnoud-Jan Bijsterveld

19 maart 2007   Hallo Zijtaartse kornuiten,

Ik had onlangs m'n zuster aan de telefoon en we waren aan het kletsen over vroeger. Toen ik zo langs m'n neus vermeldde dat ik nog een stel foto's had van Zijtaart in de tijd dat ik voor de eerste keer foto's mocht maken met m'n vaders toestel, zei m'n zus dat 'oudzijtaart' er misschien wel in geinterreseerd zou zijn. Ik kan me nog herrineren dat ze van heel ongewone hoeken genomen zijn (vooral vanuit boomtoppen). Momenteel zitten ze allemaal nog in albummen en ik zal ze dus nog moeten scannen. Voordat ik er echter energie in ga steken zou ik graag even weten of dat er interresse voor is en in wat voor format jullie ze zouden willen ontvangen. Een oud Zijtaartse kornuit.

Martin van den Tillaart, New Zealand.

11 maart 2007  

Martien,

Fantastische site met vele leuke foto's en verhalen. Ik zag in de kroniek van 1931 dat ook Zijtaart een eiervereniging heeft gehad. Mijn opa en vader zijn samen zo'n 30 jaar secretaris geweest van dezelfde eiervereniging in Keldonk. Deze vereniging in Keldonk was opgericht in 1928 en is beeindigd ook ergens in de jaren zestig. Ik ben in het bezit van de notulen over de periode 1931 tot en met 1960.

Voor mijn onderzoek naar de familie Van Hoof ben ik niet zoveel tegengekomen op de site van Zijtaart. De onderwijzer Van Hoof in Zijtaart was geen familie. Tot nu toe heb ik alleen Dina van Hooff (Dina de Mulder) ontdekt. Mocht iemand toch het vermoeden hebben dat hij/zij tot de familie Van Hoof van oorsprong uit Veghel behoort, dan kan hij/zij altijd contact met mij opnemen.    twan.van.duijnhoven@planet.nl

Twan van Duijnhoven

5 maart 2007   Hoi Martien, Wat een foto's en veel informatie staan er op deze site. Kei leuk. Nu bekijk ik deze foto's ook anders dan vroeger, toen ons pap vaak met foto's bezig was (Harrie Vervoort) Ik besef nu pas hoe waardevol dit is, groetjes

Els v.d Berg - Vervoort.

25 februari 2007   Wat ben ik blij met jullie mooie site over Zijtaart, er staan verschillende gegevens op die ik nodig heb voor mijn stamboomonderzoek naar de familie Rovers en van Duijnhoven. Groetjes

Annet Vugts - van Duijnhoven. a.v.duijnhoven@home.nl

24 februari 2007   Beste mensen uit Zijtaart,

Ik ben in het bezit van een stationaire staande gloeikop motor van het merk "Deutsche werke kiel" 30 PK. Via via heb ik te horen gekregen dat deze motor vroeg in Zijtaart in een maalderij gewerkt zou moeten hebben. graag zou ik gegevens en of oude fotos van deze motor willen bekijken. Misschien kan iemand mij meer vertellen over deze motor.

Met vriendelijke groet, Peter van den Berg, Boekel. Tel. 0492-324069.
Email: bergchampignons@orange.nl

22 februari 2007   Heej Tinus. Leuk idee om die reacties te plaatsen op de website.
Heb zelf nu een link gezet van oud zijtaart op mijn eigen website
http://www.woutersportfolio.nl Groeten

Wouter

 
10 februari 2007  

Dag Martien en Antoon, Allereerst mijn complimenten over de site. Geweldig werk hebben jullie verricht en de response van de mensen uit Zijtaart hartstikke leuk  Ik heb nog wel meer zaken zoals oude fotos en namen van de fanfare. Kom ik op terug. Deze komen uit het jubileumboek dat ik gemaakt heb in 1992 bij het 90 jarig bestaan van de fanfare. Beschikken jullie over dit boek, anders kan ik dit toezenden. Met vriendelijke groet,

Albert van Zutphen

30 januari 2007   Hallo Martien, Vorige week las ik het stukje over Oud Zijtaart in het Brabants Dagblad. Zelf ken ik Zijtaart alleen van een studiegenoot aan de HTS in Den Bosch. Hij heet ook Martien van Asseldonk, wij noemden hem Ties. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat jij dat bent. Ik ben afgestudeerd in 1977, afdeling Electro. Als jij de Martien bent die ik ken, is het misschien leuk om eens een keer samen te komen om te zien wat er van ons geworden is. Misschien tot ziens,

Ben Kok

29 januari 2007   Met grote belangstelling heb ik jullie site van "oudzijtaart' bekeken. Ziet er geweldig mooi, overzichtelijk en professioneel uit. Proficiat. Mogelijk dat wij in Maria-Heide als aanvulling op ons boek ook nog zo iets gaan maken.

Groetjes Gerard van Asseldonk

28 januari 2007   Wat interesant de historie van zijtaart ga zo door, groetjes Sjan Ketelaars Veghel

27 januari 2007   Hoi Tinus, ik hoor op vele plaatsen dat de site onderwerp van gesprek is, reacties die ik hoor zijn zonder uitzondering zeer positief en lovend, velen, jong en oud heeft zitten snuffelen op de site, iedereen is onder de indruk van de kwaliteit  van de informatie en de hoeveelheid die te vinden is. Ik zag dat de download van bijnamen verdwenen is, ik zie op de site geen verklaring, ik denk dat het wellicht iets te maken heeft met reacties van mensen die op deze lijst voorkomen of van hun familie leden. Van hun gezichtspunt uit misschien te begrijpen anderzijds ook jammer. Ik hoorde dat gebroeders van Lankvelt (loonwerker) veel bij-namen kent in Zijtaart. Nu de lijst niet meer als download beschikbaar is, is deze dan nog te verkrijgen als excel bestand o.i.d.? Groeten,

Noud van Asseldonk.

25 januari 2007   Prachtige web-side over Zijtaart. De familie Cornelis Rovers woonde volgens de web op Lage Biezen C. Geweldig dat ik dit gevonden heb. Hierna mail ik een foto.

Willem Rovers. Breda.

23 januari 2007   Geachte heer, Met belangstelling heb ik uw site van Oud-Zijtaart bekeken. Heel veel zaken zijn voor mij punten van herkenning. Ik ben zelf nog in bezit van diverse oude foto's van begin vorige eeuw waarop diverse families en mensen staan. Is het mogelijk dat u met mij contact opneemt om deze foto's in te scannen? Ik vind het  belangrijk dat u de beschikking krijgt over deze foto's. Met vriendelijke groeten,

Jan Vervoort.

23 januari 2007   Hoi, Als oud Zijtaartse hoorde ik van jullie site en ik ben meteen gaan zoeken. Dit is echt SKON om te lezen en te bekijken! Ik zet de site zeker onder 'favorieten'. Ik wens jullie veel succes verder. Ik hoop dat iemand nog foto's van de kleuterschool 1969-1972 heeft (zr. Leonilla, zr. Adeleida, juffr. Cocky) op de site zet. Groeten,

Anita Ketelaars-van den Acker

22 januari 2007   Allereerst complimenten voor de site van oud zijtaart, het ziet er allemaal goed verzorgd uit, wel zijn er in de kroeg reacties over de bijnamen, niet iedereen is daar erg gelukkig mee, er is dan ook onderscheid tussen bijnamen en scheldnamen zeker scheldnamen die men vroeger had en die toch in de vergeethoek zijn geraakt komen nu weer naar boven en ik denk dat dit weinig toevoegt aan de kwalitiet van de site en informatie van bezoekers van de site. Vooral het probleem dat sommige zelf niet op de hoogte zijn van hun scheldnaam en ze er nu weer oonieuw mee aangesproken gaan worden lijkt mij geen wenselijke vorm van aanspreekgedrag. veel succes verder.

22 januari 2007   Beste oud zijtaart sitebouwer, Met veel belangstelling en bewondering hebben we je site bekeken. Complimenten, ziet er geweldig uit en wat een informatie. Ga zo door.

Hans van Eck

21 januari 2007  

Beste mensen van Oud-Zijtaart, Op de eerste plaats mijn enorme complimenten voor deze geweldige site. Succes verder.

Tonny v.d. Tillart van Eijndhoven

18 januari 2007   Hoi Tinus, ik heb op de site zitten kijken en vind het erg leuk. Ons moeder Jo Versantvoort-Schevers  heeft heel veel foto`s en ook nog de orginele drankvergunning van het cafè en buurten kan ze nog steeds als de beste. Ik weet dat je het druk hebt maar het is misschien toch interesant voor jou. Ze woont in verzorgingstehuis het Aatrium.

Hennie de Bie - Versantvoort

16 januari 2007   Allereerst de complimenten voor de prachtige site die jullie hebben gemaakt, onvoorstelbaar vele uren werk die hier in zitten. Groeten en veel succes met dit initiatief. Franc Kleijngeld

15 januari 2007   Ik kan niet anders dan een groot compliment geven voor deze mooie website in een woord geweldig. Er is een kleine opmerking als je de naam van Eert gebruikt schrijf hem dan a.u.b. goed het is van Eert enkel een T en D of DT op het einde. Ik kom regelmatig in een en hetzelfde stukje tegen dat het de ene keer met D of DT of zoals het hoort met een T. Het schrijven van de naam ligt in de familie nogal gevoelig er wordt erg op prijs gesteld dat het goed geschreven wordt.

Anita van de Wetering

15 januari 2007   Hoi Tinus, Heb gisteren al wat door de foto's gekeken. Er zitten inderdaad heel veel leuke dingen bij. Ze zitten echter helemaal door elkaar. Van de jaren 30 t/m 80. Moet er nog eens goed voor gaan zitten, misschien met een blok memo-blaadjes bij de hand (om er tussen te doen). Er zaten ook verschillende foto's bij toen mijn opa en oma nog op dat adres (Pastoor Clercxstraat 31-33) woonden. Ik weet dus niet hoeveel foto's je van één adres wilt, maar de keuze is zeer groot. Zelfs foto's toen de feestzaal nog niet bestond. Hier was toen een schuur met o.a. de klompenmakerij van opa en het omkleden van VOW (toen ze zelf nog geen kleedlokalen hadden!) We gaan ook nog even achter de fotoboeken aan van opa en oma (uitzoeken wie die nu heeft). Dan hoor je daarna weer van mij. Tot de volgende keer. Groetjes,

Ton

13 januari 2007   Heej Tinus. Hier met Wouter, ik dacht dat het misschien wel leuk is als je er even bijzet wat je hebt aangepast in plaats van alleen dat de site aangepast is. Dan kunnen ze zien wat er verandert is en hoeven ze niet te zoeken want dat lukt niet zo makkelijk. Kijk maar wat je er mee doet. Groeten

Wouter Habraken

12 januari 2007   Beste Martien, wat je 'lagere heemkunde' noemt: dit is dé manier waarop we de komende jaren heemkunde, geschiedenis, cultuur en identiteit moeten en kunnen verbinden! Als je dat goed doe, -zoals hier - is dat minstens zo belangrijk als 'hogere wetenschap'. Hartelijke groet en tot ziens,

Arnoud-Jan Bijsterveld

9 januari 2007   Hallo mensen van het Oud Zijtaart gebeuren. Kan ik misschien iets vertellen over de korfbalclub die er in Zijtaart 9 jaar is geweest? Geef me maar een seintje, dan maak ik er een verhaaltje van. Groetjes,

Annemieke van der Linden

9 januari 2007   Hallo, Wat een leuke website is dit, mijn complimenten. Groetjes,

Ton Ketelaars.
P.s. Zal eens bij mijn ouders in de fotoboeken gaan neuzen of er iets interessant tussen zit.

9 januari 2007   Hallo Martien, wat een mooie site heb je gemaakt zeg. Ook al heb ik nog niet alles gezien!!! Veel succes met de site, want er zullen nog veel mensen die oude foto's hebben net als ik. Ik zal wel eens in mijn oude boeken kijken!!!! Groetjes,

Joke van Zutphen

9 januari 2007   Gisteren heb ik jullie adres gekregen. Ik weet ook niet wie dit bericht krijgt maar ik heb denk ik ook nog wel oude fotos die jullie nog niet hebben, o.a van de harmonie  toen die nog geen uniformen hadden dat was bij gelegenheid  dat pater de Koning voor de eerste keer terug kwam uit de missie en mischien heb ik nog wel meer.

Groetjes M. v. d. Wijgert

7 januari 2007  

Hallo, Ik wil beginnen jullie te complementeren met de prachtige site over de geschiedenis van Zijtaart. Als historicus smul ik van al die informatie, met name over de huizen van Zijtaart. Geweldig! Ik zal proberen de komende weken wat uitgebreider te gaan kijken naar alle informatie en zonodig wat aanpassingen te mailen. Tip: probeer zo snel als het kan nog zoveel mogelijk oude mensen uit Zijtaart te interviewen, want de informatie die zij in hun hoofd hebben zitten is zeer waardevol maar wel vergankelijk. Succes ermee en mochten jullie nog hulp nodig hebben (ook al heb ik niet veel tijd), dan laat het maar weten.Met vriendelijke groet,

Willem Timmers

6 januari 2007   Groetjes Robert van den Hurk. p.s. Het is een mooie site

6 januari 2007  

Leuke site en succes ermee. Karin Bosch

5 januari 2007   HH, Prima site, vol nostalgie, ga zo door. Met vriendelijke groet. Maico Bosch.

3 januari 2007   Tinus, allereerst de allerbeste wensen voor 2007. Daarnaast complimenten voor de site 'oudzijtaart', er staat enorm veel in en je blijft er steeds te lang in snuffelen. Ik vraag me af waar je de tijd vandaan haalt, als ik het zo zie dan kan het niet anders of er zit enorm veel tijd in. Groeten en tot ziens.

Noud (van Asseldonk) en familie.

3 januari 2007   Ha die Tinus. Ik heb gisteren op de site zitten kijken van oud zijtaart mijn komplimenten voor
deze site. Wat hebben jullie daar veel werk van gemaakt, met al de huizen te beschrijven
Nu weet ik eindelijk het juiste bouwjaar wat ik erg leuk vind. Het was gisteren 02-01-2007 precies 100 jaar geleden dat het bij de gemeente opgetekend is. Ik denk als ik alles wil lezen en zien dan ben ik wel een dagje zoet. Waar heb je het toch allemaal vandaan? De groetjes

Els-Willie van Asseldonk

1 januari 2007   Hallo Tinus. De site van oud Zijtaart is heel mooi maar wel zeer uitgebreid. Ik heb gisteren een tijdje gekeken. Er staat wel heel veel op. Mooi! Groeten

Rina Kimenai - Van Asseldonk

1 januari 2007   Goede dag Oud Zijtaart samenstellers. Wat een geweldig mooie site hebben jullie gemaakt. Hier moet enorm veel tijd en werk aan zijn besteed, in een woord prachtig. Ik heb al verschillende uurtjes rond gesurfd. Natuurlijk kunnen jullie niet alles achterhalen. T.z.t. zal ik nog documentatie naar jullie toesturen, dan bekijken jullie wel of het geplaatst kan worden of niet. Ik wens jullie veel succes met de verdere aanvullingen. Groeten,

Wim Vissers.

Bouwstijlen - Thema's - Groei - Organisaties - Veldnamen
Afkortingen - Toelichting verenigingen - Toelichting Huizen - Toelichting Kroniek - Downloads