a






Foto's Huizen Kroniek

Kroniek van het jaar 1796


R115, fol. 24-27 (15-4-1796)   In Veghel was een kantoor van de "commissaris collecteur des convoijen en licenten", die belasting beurde voor verhandelde en getranspeerde waren, In 1796 werd commissaris Johan Boellaard vervangen door Van Eijmeren. De overdracht gaf problemen. Van Eijmeren wilde bepaald bedragen inhouden en dat liep uit op onenigheid tussen die twee. Boellaard liet verklaringen tegen Van Eijmeren afleggen.

Boellaard hekelde de politieke instelling van Van Eijmeren.
Hij zei onder andere: Dat soo dikwils als het land omver tolt, wentel je ook weer om.”  Van Eijmeren woonde al langer in Veghel en men kende hem daar.

In die tijd was de politiek verdeeld in twee kampen: de patriotten en de oranje-gezinden, die loyaal waren aan stadhouder Willem V. Vanaf 1785 is er sprake van rellen en strijd tussen patriotten en Oranjeaanhangers. De protestantse functionarissen, ook die in Veghel, waren veelal de veelal Oranjegezind. De Katholieke bevolking veelal pattriottisch. In 1787 ontstond er in 's-Hertogenbosch een bloedig oproer tegen het Oranjegezinde garnizoen. De koning van Pruisen maakte in 1787 een einde aan de opstand.

Dries van der Vleut vertelde dat op zekere avond
Hanoverse troepen in Veghel waren gekomen, op weg naar het Pruisische legher. De Oranje-gezinde vrouw Van Eijmeren ging er naar toe, en zei dat ze blij was dat de soldaten haar kwamen verlossen, "want dat het hier alle patriotten waaren, uijtgenome vier huijshoudens, en dat 19 lieden (de Oranje-aanhangers) daar zo van geplaagt wierden." Dat werd haar niet in dank afgenomen, want nu was Veghel een vijandelijk dorp, en dat zo ongeveer een vrijbrief aan de soldaten om te gaan pludneren. Naderhand werd verteld dat de officieren de grootste moeite hadden om de sodlaten onder controle te houden.

Veel patriotten waren naar Frankrijk gevlucht. In 1793 vielen de Fransen de Meierij binnen. Ze werden door de Oostenrijkers teruggedreven, maar in 1794 was de opmars van het Franse leger niet te stuiten. Ze werden door de overwegend patriotische bevolking enthusiast ontvangen. Ook in Veghel werd een vrijheidsboom opgericht. Rut Pijnappels en Peeter Craanen veklaaarden "dat sij verscheyde malen hadde hooren zeggen dat zij en het huijsgesin bij Van Eijmeren hadde gemaakt een lijst van al die geene die den eersten vryheidboom had geplant." Volgens Rut Pijnappels had de vrouw Van Eijmeren tegen zijn vrouw gezegd "dat zij een galg moesten timmeren om die daar aan te hangen die de vrijheidsboon had geplant."

Zie ook de attestaties van 1794-1808.

 
Bouwstijlen - Thema's - Groei - Organisaties - Veldnamen
Afkortingen - Toelichting verenigingen - Toelichting Huizen - Toelichting Kroniek - Downloads